Är tomaten en frukt eller en grönsak?

Vi som äter LCHF vill inte gärna använda termen ”frukt och grönt” i ett svep eftersom effekterna i kroppen när vi äter frukt inte är desamma som när vi äter grönsaker. Vi pratar gärna om att det är bra att äta grönsaker som växt ovan jord, lite mindre bra med grönsaker som växt under jord och ofta alldeles för sött att äta frukt.

Men vad är då egentligen skillnaden på frukt och grönsaker? Hur vet vi vad som är vad?

Rent botaniskt är det enkelt att definiera en frukt men inte en grönsak. Frukt är det mogna fruktämnet på en gömfröig växt och en frukt innehåller alltså alltid frön. Det kan vara äpplen, päron och apelsiner men också tomater, gurkor, squash, auberginer och pepparfrukter. De innehåller allihop frön, eller hur? Bär är också definierade som en viss typ av frukt.

Grönsaker är däremot alla andra ätliga växtdelar, både vilda som t ex brännässlor, eller odlade. Det kan vara stammen på en selleri, roten på en palsternacka, bladet på en sallad. Och ovanpå allt så kallar vi tomater och gurka för grönsaker – när de ju botaniskt sett är frukter. Rotfrukterna då? De är botaniskt sett rötter eller knölar, definitivt helt utan frön och har ingenting alls med frukt att göra. Om vi inte pratar sötma förstås för rotfrukterna är ofta väldig rika på stärkelse.

Vad som däremot känns allmänt accepterat är att de icke-söta frukterna som gurka och tomat brukar kallas för grönsaker, och de söta frukterna är frukter och inget annat. Det som vi äter till huvudmålet blir grönsaker och det som vi äter till dessert blir frukt. Men ibland är ju riktigt mogna och röda tomater alldeles galet söta, eller?

I odlingssammanhang pratar vi också om skillnaden mellan icke-klimakteriska och klimakteriska frukter. De icke-klimakteriska mognar sakta utan att bli avsevärt mycket sötare, t ex apelsiner och körsbär. När de är skördade sjunker dessutom sockerinnehållet. Det är precis tvärtom med de klimakteriska frukterna, t ex äpplen och bananer. De har en mycket snabbare mognadsprocess där de mjuknar samtidigt som sockerhalten stiger snabbt. Efter skörd har de en mycket kortare hållbarhet.

Och om ni nu inte blev ett enda dugg klokare av det här - tänk då att det är alldeles sant att EU definierat moroten som en frukt. Anledningen till det är att morotsmarmelad skulle kunna bli officellt godkänd som en marmelad!

Ref: ”Marknadsöversikt – färska frukter och grönsaker ” Jordbruksverket 2007

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Är tomaten en frukt eller en grönsak?

Kommentera