Medellivslängden minskar

Jag håller ju självklart med Anna i hennes inlägg   igår. Jag har svårt att se vad det extrema är att jag tar bort tillsatser och annat som inte bra för mina barn.  Att vi är så vana att äta skräp gör ju inte skräpet till en bra sak.

Om jag är fanatisk? Ja, ibland. Speciellt hemma eftersom jag vill balansera upp det som mina barn äter på dagis och hos andra.

Är jag religiös? Om min religion heter LCHF? Att påstå sådant gör mig uppriktigt förbannad. Statisk visar att dagens unga kommer få en kortare livslängd än sina föräldrar. Gör det mig religiös för att jag vill göra vad jag kan för att mina barn inte ska stämma in på de siffrorna?  Har religion med vetenskap och logik att göra? Det är logiskt att Maria var jungfru. Statistiken visar att det går att återfödas. Nä, så är det naturligtvis inte, det här är två skilda saker.

Jämför i så fall de officiella kostråden med TRO. Vi har haft tallriksmodellen i ungefär 20 år och när de kom var det (vad jag vet) ingen som frågade efter vetenskapligt underlag. Det finns fortfarande inget som bevisar att tallriksmodellen är hälsosam. Istället kan vi se vad som hänt se med statistiken för cancer, hjärt-kärlsjukdomar och fetma har ökat. Enormt. Vi var alltså friskare innan nyckelhålsmärkningen och kostcirkeln.

Men det är inte tallriksmodellens varande eller inte jag vill prata om idag. Det jag vill få sagt idag är att dagens siffror är skrämmande – men att det finns hopp. För läste du egentligen vad jag skrev ovan?

Statistik visar alltså att de (du?) som är unga idag kommer vara yngre när de dör än sina föräldrar. 

Detta har inte hänt i världshistorien tidigare. Detta har hänt efter 40 år med de officiella kostråden  ”ät lite av allt” (tallriksmodellen föregicks av snarlika officiella kostråd).

Påståendet kommer från en föreläsning av Jamie Oliver (finns nu textad på svenska) och ja, det är amerikanska siffror men vi är sannerligen inte långt efter. Se föreläsningen om du inte gjort det. Oliver äter inte lågkolhydratskost men han har flera poänger i sin föreläsning.

Och Det finns hopp - om du Agerar

Det finns hopp men det krävs att vi gör något, det går inte av sig självt.

Vad är det då du rent konkret kan göra för att vända siffrorna – för åtminstone dina barn?

Om du inte går en kurs/personlig rådgivning hos en kostrådgivare så rekommenderar jag det näst bästa, att göra en sak i taget. Gör du allt du borde göra är det lätt att det rasar som ett korthus och sedan kommer du inte ihåg varför du blöter havrekorn på natten istället för att ställa fram ett paket Cornflakes på morgonen.

Gör förslagsvis en förändring varje månad fram till sommaren:

 • Januari: Alla E-nummer är inte farliga men en del är riktigt hemska. Skippa nummer E620-E650 till att börja med. Finns ofta i kryddblandningar och färdigrätter.
 • Februari: Som fett köper du bara riktigt smör, Bregott och kokosfett. Alltså inget flytande margarin, Milda, Becel eller Lätta.
 • MarsKöp inte produkter med HFCS (HighFructoseCorn Syrup) eller Corn Sugar, majssocker, alltså dessa e-nummer: E1404-1451.  
 • AprilSluta med light-produkter som Cola-light, sockerfritt godis, tuggummi odyl. Det är skräp din kropp inte har frågat efter.  Köp inte varor med E950, E951, E952, E954, E955
 • MajSluta köpa kex från butiken. De som innehåller härdat fett, delvis härdat fett och transfetter är skräpmat och ska bort, det är fett som kroppen inte har någon nytta av och förvirrar/tär bara på systemet. Där hittar du också kex som verkar barnvänliga. När vi ändå är inne på barn: sluta också med majskrokarna.
 • Juni: Skippa produkter med azofärger, åtminstone: E102, E104, E110, E124, E129

Inte illa, till sommaren har du fått till en mycket mer hälsosam vardag än den du har om du lever enligt livsmedelsverkets rekommendationer. Om du har möjlighet, gå till en kostrådgivare så får du även lära dig ordentligt om varför du bör undvika dessa saker. Och några fler…

Små steg mot hälsa! Ovan tips finns i PDF-format om du klickar här. Det finns två varianter, en för kylskåpet, en för plånboken. Ge till din partner, man, mamma, syster, son.

Lycka till!

Pia - med sina STACKARS barn som inte får chips ikväll. 

PS. Den som vet upphovsmannen till bilden med stenåldersmänniskorna får gärna höra av sig. Den dök upp på Facebook och infon där var någon som heter "Jason Veg-Dunham via June Siegel-Hill".

 

E621 - glutamat
Kan ge upphov till huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående och är naturligtvis inte bra för varken barn eller vuxna.

Läs mer på Äkta Vara om E-nummer

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

4 thoughts on “Medellivslängden minskar

 1. Profilbild

  Inger

  Plånboksvarianeten vilken bra idé, har bara inte tänkt på det själv. Nu kommer jag äntligen att få koll när jag står där i affären och funderar. Stor eloge till eran fina och bra hemsida.

Kommentera