Vikt och anti-depressiv medicin

 Maria frågar:  Har ni någon erfarenhet om viktminskning med hjälp av lchf när vikten har ökat pga anti-depressiv medicin? Jag har gått upp hela fem kg under hösten och behöver nu ta tag i det och gå ner till min vanliga vikt. Jag är 50 år gammal och har alltid varit normalviktig, dock i den "knubbiga" änden av normal-viktsområdet. Efter att ha läst "Kostrevolutionen" förra vintern har jag intresserat följt debatten om lchf, läst bloggar och böcker om ämnet.

 Anna Hallén svarar:  Hej! Du går egentligen inte upp av medicinen utan av ätandet på grund av hur du mår. Kolhydrater är ofta lika effektiva som antidepressiv medicin så många som är deprimerade upplever att det är tufft att gå över till LCHF, något jag rekommenderar i alla fall. Men det kan vara bra att vara förberedd på detta. Kolhydrater blir till glykos som i sin tur påverkar våra signalsubstanser i hjärnan på ett positivt sätt. De är ångestdämpande och ger dig tillfredsställelse.

Varför rekommendera jag LCHF i alla fall? Jo, en svajande blodsockerkurva skapar stress i kroppen som i sin tur ger dig ett sämre ångestskydd. Överdrivet långvarit intag av kolhydrater och gluten skapar också en håglöshet/trötthet. Du mår alltså bättre i långa loppet av en kost fri från socker, mjöl och gluten.

Allt går inte heller att styra med kosten. Att söka orsaken till depressionen är viktigt. Många fokuserar på symptomen och blir då aldrig av med grundproblemet.

Härliga hälsningar,

Anna Hallén

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Frågelådan den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

2 thoughts on “Vikt och anti-depressiv medicin

 1. Profilbild

  Fick själv diagnosen utmattningsdepression för lite drygt 10 år sedan, o efter mycket om o men så blev jag "tvungen" att ta antidepressivt. Upplevde precis som Maria att jag gick upp i vikt på detta, men vet i efterhand att det handlade om kombinationen stress/depression o kolhydrat/sockerberoende. Mår idag toppen, även om känsligheten för stress ständigt lurar bakom hörnet. Har dock lärt mig hantera den. Och jag vet idag att om jag hade haft lärdom om LCHF vid denna tid hade jag troligen återvänt till det normala snabbare. Äter enligt LCHF - strikt - sedan i mars 2011, och har som sagt aldrig mått så bra i hela mitt liv - på alla plan:)

 2. Profilbild

  Åsa

  Fast det där stämmer inte - det finns rapporterat viktuppgång av just mediciner mot psykiska besvär som INTE har med ätande att göra - sk "oklar genes" i rapporterna

  Sen är det visst en tänkbar förklaring att man överäter vid depression men det gäller inte alla. Själv fick jag mycket stora doser av psykmedicin under en period när jag nästan inte åt alls, mycket djupt deprimerad. Under en tvåveckorsperiod gick jag upp tio kilo!!!

  Lchf gör mig hur som mer balanserad så jag rekommenderar det till alla!

Kommentera