Tillbaka till rutinerna eller nytt liv?

Jag har alltid tyckt om nyårsafton och starten på ett oskrivet och nytt år. En del fasar för allt vad ett sådant steg innebär och hukar inför kraven på allt som ska ändras och ordnas till det bästa. Jag känner mig lätt om hjärtat och tycker om känslan av att allt är möjligt och att det är nu det är dags att förändra och förbättra. Även om jag är medveten om hur ofta jag har misslyckats med mina olika föresatser genom åren så förtar det inte min obotliga optimism när det nu är dags för ytterligare ett nytt år i mitt liv. En hel del saker har jag ändå lyckats med, och det är det som man får lov att ta till sig och tänka på!

Om det handlar om maten så är det nu dags att äta gott, fräscht och LCHF! Här kommer ett smaskigt recept att förgylla vardagen med!

Köttfärsbiffar med pesto och zucchinipasta

 • 4 portioner:
 • 1 liten gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 600 g nötfärs
 • 3 msk vispgrädde
 • salt och peppar
 • olivolja och smör att steka i
 • 50 g pinjenötter
 • 1/2 dl riven parmesanost
 • 1/2 dl olivolja
 • 1 kruka basilika
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 medelstora zucchini
 • 1 liten rödlök
 • 3 msk olivolja
 • 1 msk vit balsamvinäger

Köttfärsbiffar: Hacka löken fint och riv eller pressa vitlöken. Blanda nötfärsen med lök och vitlök. Blanda ner vispgrädden. Salta och peppra. Dela upp och forma till åtta små biffar. Stek på medelvärme i olivolja och smör tills de känns fasta och har fått fin färg. Man kan ta den största och dela för att kontrollera att de är genomstekta.

Pesto: Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Mixa pinjenötter, parmesanost, olivolja och basilika till en jämn smet. Riv eller pressa vitlöken och blanda ner. Smaka av med salt och peppar.

Zucchinipasta: Skölj zucchinin och skär den i långa strimlor med hjälp av en potatisskalare eller en grönsakssvarv. Hacka rödlöken fint. Lägg samman zucchini och rödlök, ringla över olivolja och vinäger. Salta och peppra. Servera med biffarna och peston.


När Klara Desser inte skriver här, skriver hon på
sin LCHF-blogg.
Print Friendly, PDF & Email

Postad i Såser, röror, kryddsmör, Tillbehör, Vegetariskt den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

2 thoughts on “Tillbaka till rutinerna eller nytt liv?

 1. Profilbild

  Jag skrev en insändare som tar upp precis detta fast på ett annat sätt. Fokusera mindre på träning och mer på att inte äta bara för att du inte tränar. Är man småbarnsförälder kanske man inte kan ta en tvåtimmarspromenad (som gör att man inte äter på 2 timmar) men man kan kanske läsa en bok eller lösa korsord. Då gäller det att inte öppna kylskåpet bara. Läs den gärna:
  http://helahalsingland.se/insant/insandare/1.4246445-en-skoldpaddas-sista-nyarslofte-

 2. Profilbild

  Intressant tänkt Wille, att man kan hålla sig borta från kylskåpet med latare metoder än med promenader. Själv tycker jag om promenader men märkte att jag kände mig mer effektiv om jag samtidigt lyssnade på något bra. Att bara promenera stressade mig mer än det gav avslappning, men när jag under tiden fick ta till mig en massa bra tankar från våra duktiga sommarpratare så fick jag på något sätt även kultur, humor och nya livsinsikter. Det känns bra!

Kommentera