Sagan om Socker, Gluten och Lilla Margarin…

ja.. what the vaddå…nu var det väl ändå dax för en saga. Den kanske inte lämpar sig för de allra minsta för det är ju en otäck historia. Näringsfysiologi i all ära men vad är det mot ett historisk epos om ja just det… det goda mot det onda.

En gång för inte så längesedan träffades Socker, Gluten och lilla Margarin. De tre var nära vänner och ska man vara ärlig var de rätt besvärliga. De gjorde vad de kunde för att ställa till det för människorna. Lilla margarin var inte så liten men kallades för att han såg så oskyldig ut och lätt kunde blandas i hop med smör som var en snäll och god typ. Ja trots allt var ju ända Margarin yngst av de tre vännerna, flera tusen år om man ska vara ärlig.

Ja de satt där och smidde planer och skrattade åt mänskligheten som lät sig duperas av den goda smaken, de härliga sockerkickarna och tron att det var nyttigt. De hade verkligen lyckats. Pengarna strömmade in och de hade alla skaffat aktier i olika branscher som alla visat sig högts lyckosamma. Inte ens i sin vildaste fantasi kunde de föreställa sig det drömsenario de nu befann sig i.

-Mänskligheten var verkligen dummare än jag trodde, skrockade Lilla Margarin där han satt nyfärgad och grann, allt för att likna sin idol smör.
- Ja sen vi slog våra påsar ihop har vi verkligen fått spinneffekt, log Socker och såg förrädiskt söt ut.
- Kolla, vrålar Gluten, mina aktier i läkemedelsbranchen, snart är verkligen alla sjuka och ingen misstänker oss.

De tre vännerna log glatt mot varandra. De hade verkligen gjort det perfekta brottet och deras underhuggare tillsatserna skötte sig verkligen utmärkt. De njöt vidare

Åren flöt på, livet lekte för de tre vännerna och de hittade hela tiden på nya sätt att ställa till det. Människorna blev allt sämre och regeringen tog krafttag. Smör fick bära hundhuvudet. Det var smör och hans vänner som var orsaken. Smör var dödligt, farligt och ökade den stackars Kolesterol som nu levde i ständig skräck för represalier. Kolesterol kände sig så ensam, ingen ville ha med honom att göra.

Stackars Kolesterol ville bara skrika ” det är inte mitt fel att det blir så här”

Men en morgon satte Socker sin frukostmacka i halsen.

Några människor hade börjat tänka. Det var det värsta som kunde hända. I panik ringde hon Gluten och Lilla Margarin. Hur skulle de lösa det? Det kunde ju bli farligt. Rent bokstavligt kunde ju deras sötebrödsdagar vara över.

De tre vännerna möttes. De tittade dystert på varandra, någon hade stuckit hål på ballongen. Nu var det bara att försöka hindra luften från att pysa ut. Tack och lov hade tre vännerna ett stort och mycket gott förhållande till både reklam, forskning och beroende.

Men trots smutskastning, alla forskningsrapporter och bevis började Smörs anhängare bli fler och fler och som ett muller i horisonten växte det sig allt starkare.

Plötsligt en dag fängslades Socker, Gluten och Lilla Margarin för brott mot mänskligheten. Både Socker och Gluten hade permissioner för att gå på fest men Lilla Margarin ansågs alltför farlig för att man skulle låta honom vistas ute i friheten.

Människorna blev friska och de tittade förundrat på varandra precis som om de blivit väckta ur en förtrollning.

Det var ju så självklart egentligen, varför förstod vi inte det?

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Johanna Lanner

Om Johanna Lanner

Johanna är kostrådgivaren med författartalang och fyller sina inlägg med finurligheter, ironi och allvar. Johanna är utbildad massör, hudterapeut och kostrådgivare samt har läst ledarskap, humanekologi, filosofi, idrottspsykologi och friskvård. Målet för Johanna är att ingen tjockis någonsin ska behöva känna sig lika misslyckad som hon gjorde. Blogg.

10 thoughts on “Sagan om Socker, Gluten och Lilla Margarin…

 1. Profilbild

  Caroline

  =) Bra start på dagen!

  Socker och glutens inverkan på kroppen känner jag till men vad är det egentligen som gör margarin dåligt?
  Jag har förstått att så är fallet men jag tänker margarin som ett vegetabiliskt fett från t.ex raps? Spontant låter det som en naturlig produkt...
  Tack för en bra blogg!

 2. Profilbild

  Elisabeth

  Jeg hører at Bregott (i Norge Bremykt) er helt ok, og det har god smak og konsistens. Men det består i Norge av 30% rapsolje, og jeg lurer på om noen vet hvordan den oljen behandles når den blandes med smør? Foregår det på samme måte som når man lager margarin (at bregott består av en liten del margarin i tillegg til smør) eller er det en annen metode som benyttes når rapsolje brukes til dette smøret?

   1. Profilbild

    Gunnell

    Nackdelen med rapsolja är att om det inte är ekologisk/KRAV-märkt olja innebär det att rapsen är hårt besprutad. Man kan göra sitt eget smörgåssmör typ Bregott av KRAV-Smör och KRAV-rapsolja plus en liten skvätt vatten, jag brukar även använda Olivolja... det blir gott och är lätt att göra. Om man inte vill äta sånt som är utsatt för bekämpningsmedel och konstgödning, vill säja :o)

Kommentera