Resebrev från Turkiet

Nu har jag kommit på plats nere i Alanya, där jag och min Särbo L tillbringar vintrarna sen 9 år. Klimatet är väldigt bra för både kropp och själ. Jag kan träna min skadade rygg och ben på ett helt annat sätt här, än hemma i snö och halka.

Vi lagar i stort sett all mat hemma på hotellspisen. Det finns mängder av små slakteributiker runt om i Alanya och allt grönt handlar vi på de olika grönsaksmarknaderna av de lokala odlarna. Marknader hålls runtom i stan under nästan alla av veckans dagar, så det finns alltid möjlighet att köpa pinfärska grönsaker, odlade på traditionellt vis utan kemisk gödning och bekämpningsmedel. Ekologiskt odlat är på stark frammarsch även i Turkiet.

Det Turkiska köttet håller väldigt hög kvalitet och handlar man på de lokala slakteributikerna, så är det gräsbeteskött från olika små gårdar i trakten. Med några få ingredienser kan middagen bli minst lika god som på restaurang, men till ett betydligt lägre pris.

Här har jag gjort om vår traditionella biff med lök till en lite mer Turkisk variant, genom att krydda löken med citron, chili och bladperslija.

Ifall du också vill testa att matshoppa och laga själv på hotellet på semestern, så har jag skrivit de Turkiska namnen på de olika ingredienserna inom parentes.

Biff med Citronbräserad Lök

 • 300 gr Biff (Dana Kontrafilé)
 • 50 gr Smör (Tereyagi)
 • 2 gula Lökar (Sogan)
 • 1 msk pressad Citron (Limon)
 • ½ tsk Chiliflingor (Pul Biber)
 • 2 msk hackad Bladpersilja (Maydannoz)
 • Havssalt (Deniz Tuz)

Dela och skiva löken. Bryn löken i smöret en liten stund tills den blivit mjuk. Häll på citronsaften och låt puttra 5 minuter.

Krydda med salt, chili och persilja.

Stek köttet i brynt smör, 2-3 minuter på var sida tills det fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Ta pannan från värmen och låt eftersteka några minuter.

Skär upp köttet i sneda skivor och servera på en bädd av stekt lök. Servera med stekta tärningar av Aubergine. Tomat, gurka och bladpersilja smakar gott till. Servera med en klick av den goda såsen Haydari.

Haydari

 • 2 dl Turkisk Yoghurt
 • ½ dl Kallpressad Olivolja
 • 1 msk torkad Mynta
 • Havssalt

Rör samman yoghurt och olivolja, krydda med mynta och salt. Låt stå i kylen en stund, så kommer smakerna fram mer.

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Resebrev från Turkiet

 1. Profilbild

  Ethel Loberg

  Hej! Lite förundrad över att Du får gå in i hotellköket som hyresgäst och laga Din mat. Det skulle vi väl aldrig få i Sverige, vi skulle då ses som en sanitär olägenhet och visas ut å det snabbaste.

  Men är det så alltså i Turkiet? man får låna en platta och laga sitt eget käk?

 2. Pingback:

Kommentera