Rensa i skafferi och kyl – Snabbguide!

Nu när ni vet vad ni ska fylla skafferiet med, kanske det är dags att rensa i skafferiet mot nya vanor? Här har du listan med varor att kasta.

Skafferi
Cous cous
Bulgur, fullkornsbulgur
Bönor, linser, kikärtor
Vita bönor i tomatsås
Snabbris
Pasta
Ströbröd
Mjöl
Maizena
Knäckebröd, kakor, kex
Frukostflingor & müsli (även de sockerfria)
Bröd
Finn Crisp
Riskakor
Ketchup
Köpta dressingar m. socker
Majs-, mat- & solrosolja
Kryddblandningar med glutamat
Påssåser
Påssoppor
Majs
Frukt på burk
Torkade frukt
Russin
Socker & fruktsocker
Vaniljsocker
Godis, snacks, chips

Kyl
Allt lätt och light
Fruktjuicer
Nektar
Margariner
Fruktyoghurt
Sojagrädde
Mjukost på tub/ask
Kalles Kaviar
Marmelad (även de sötade med druvjuice)
Senap (m. socker)
Ketchup
Jäst
Läsk

Frys
All färdigmat
Allt panerat

Saknar du brödet? Det fixar vi. Här kommer recpet på ett underbart fröbröd:

 • 5 dl blandade frön (ex melonkärmor, pumpakärnor, linfrön, kokosflingor, sesamfrön)
 • 3 dl riven ost
 • 3 stycken ägg

Blanda allt och bred ut smeten på bakplåtspapper. In i mitten av ugnen i 15 minuter på 200 grader. Klart att avnjutas!


När Anna Hallén inte skriver här, hittar ni henne på Anna Hallén

Print Friendly, PDF & Email

12 thoughts on “Rensa i skafferi och kyl – Snabbguide!

 1. Profilbild

  Fast i stället för att kasta... ge dina överblivna matvaror till någon som har nytta och glädje av dem. Visserligen kunde vi önska att alla skulle äta LCHF och få må så bra som vi gör, men många gör det inte och jag tycker att det känns fasligt respektlöst och synd att kasta alldeles riktig och ätbar mat.

 2. Profilbild

  Anders Sjölander

  Det är helt sjukt att ni uppmanar folk att slänga mat. Hur tänker ni egentligen - tänker ni alls utom i LCHF-floskler och självrättfärdigande pretto-termer? Större delen av världsbefolkningen lever i svält och ni tycker att det är OK att slänga mat bara för ett problem som för de flesta mest är kosmetiskt? De (vi, för jag är en av dem) överviktiga får skänka bort eller stå sitt kast och äta upp maten de köpt. Jag tycker ni som ska vara proffs borde veta bättre.

  1. Profilbild

   Pia Nyberg

   I mitt fall är min lchf-kosthållning definitivt inte kosmetisk, jag vill hålla mig frisk och leva länge. Jag har inte samvete att ge sådan mat jag tror vi blir sjuka på, till nära och kära. Men jag har ju några jag inte gillar... kanske skulle jag slänga till dem ett kexpaket med härdat fett? Där fick jag en idé faktiskt 🙂 (OBS! DET SISTA VAR ETT SKÄMT!)

 3. Profilbild

  Lilla Anna

  Håller med A.S. om att det verkligen tar emot att slänga mat. Listan känns mycket strikt och mycket håller jag med om. MEN många som är här inne och läser och blir inspirerade är normalviktiga och friska, men vill helt enkelt ha bibehållen hälsa. Då tål man en finncrisp (med mycket smör och ost...), några bönor i chilin eller ett par majskorn i en sallad. Så läs listan med utgångspunkt i hur just du fungerar! Själv behåller jag en hel del av det som ska "kastas".

 4. Therese Renåker

  Therese Renåker

  Anders, du får gärna förklara för mig på vilket sätt det skullle gagna den stora svältande delen av värdsbefolkningen att jag äter upp ketchupen i mitt kylskåp.

 5. Profilbild

  Anders: Ordet "släng" är kanske felval. "Köp inte" hade varit ett bättre val. Men jag hade heller inga ovänner som jag ville ge glutenmat till. Vem vill ha mat som ger sjukdomar? Slöseri är att producenterna lägger tid, energi och naturresurser på att göra mat som inte bör ätas. Rensa ur-listor har inte med LCHF att göra. Du hittar dem i alla tidningar oavsett kunskapsingång. Men vanligvis står det då "släng ut smör och vispgrädde". Tyvärr gör man felköp ibland. Inget någon är stolt över. Däremot slängs sen i stort sett aldrig någon mat! (Så det är en engångsföretelse)

  Lilla Anna: Jag jagar inte kolhydrater. Jag jagar onaturlig kost som skapar problem. Hårda fibrer och gluten är två val som jag rekommenderar alla att ALDRIG äta. Finn Crisp är i stort sett bara detta.

 6. Profilbild

  Bodil Jönsson

  Jag är helt frisk sedan jag för några år sedan slutade äta de varor som du räknar upp. Numera äter jag endast MAT (tror jag...).

  En undran beträffande mjukost: Jag brukar använda en mjukost på ask, känt märke, naturell, hög fetthalt, inget konserveringsmedel. Vad är det som är obra med den?

 7. Profilbild

  Ethel Loberg

  Själv hade jag väldigt svårt för utrensning när jag gick över till LCHF, försökte faktiskt fasa ut det, men än i dag har jag två st. oöppnade vetemjölspåsar kvar för de var omöjliga att fasa ut och det blev aldrig av att ge bort dom. Nu är de snart tre år gamla och jag tror inte att det finns nåt djur heller som mår bra av vetemjöl. En påse skar jag upp, hade tre, och tömde den utanför tomten med förhoppningen att inget djur skulle fara illa. När jag ställde frågan på en LCHF-blogg, "till vad mer kan jag använda vetemjöl?" fick jag svaret "skicka det till livsmedelsverket" Men nej.

Kommentera