Ordet fet och barn i samma mening – skrämmande!

"Men barn kan väl i alla fall inte äta LCHF? Jag vill inte experimentera med mitt barn. Barn ska äta lite av allt!"

Då blir jag lite full i skratt, vad tror de LCHF är för något konstigt?

Jag skulle vilja svara "Men barn kan väl inte äta enligt tallriksmodellen? Ni vill väl inte experimentera mer ert barn. Barn ska väl inte äta lite av allt, som fågelmat, kemiskt uppfunnet fett och tillsatser?"

Idag ser jag hur många barn som helst med bilring, till och med feta barn finns. Tänk att ordet fet och barn finns i samma mening. Horribelt! Diabetes har oroväckande snabbt krupit ner i åldrarna. Jag har läst skrämmande siffror om att åldersdiabetes nu är nere på 5 åringar. Ja, du läste rätt, 5 åringar får idag ålderssjukdomar.

Trots detta hävdar vi att vi måste få äta dagens mat för livskvalitetens skull. Övervikt och diabetes ger i stort sätt alltid tråkiga och farliga komplikationer, dessa vill vi naturligtvis undvika. Som tur är så är det både enkelt och gott, men det krävs lite vilja och kunskap.

 Vad är då LCHF? Vad är det då som är så farligt för våra barn?
- Kött, fågel, fisk och ägg. Gärna ekologiska och kon får gärna vara gräsbetande.
- Grönsaker och rotfrukter, gärna ekologiska.
- Nötter, svamp, örter.
- Naturliga oljor som rapsolja och olivolja.
- Naturliga fetter av alla slag

Vad väljer vi bort?
- Konstgjorda fetter som margarin, härdade fetter och kemisk skapade transfetter.
- Tillsatser som skadar kroppen, ex glutamat.
- Oljor som inte ingår i människans kost som solrosolja och majsolja.
- Fågelmat som majs och sädesslag.
- Socker som sackaros, tillsatt fruktos, maltodextrin, modifierad stärkelse mm.
- Lätt- och lightprodukter då de är onaturliga

Min nyfikna fråga blir då, vad skulle vara farligt med LCHF? Vilka faktiska brister kan ett barn få av att äta naturlig kost? Vilka brister kan ett barn få av att ta bort konstgjorda, skapade, uppfunna nyheter?

Barn ska äta naturlig kost. Inte bör. Men bara naturlig människomat. (Artegen föda!)

(Inte kommer väl någon på tanken att ge ett föl lite köttfärs…?)

Foto: Jenny Grimsgård

Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Ordet fet och barn i samma mening – skrämmande!

 1. Profilbild

  daniella

  Intressant inlägg men det du beskriver i inlägget är väl inte lchf utan sund husmanskost? Riktigt kött( inte köttfärs eller korv med diverse tillsatser) och grönsaker ,hemmagjorda såser och rotffrukter för min del med iaf .och om jag förstått rätt så rekommenderar Dr Dahlkvist detta med nu och inte bara ovanjord grönsaker(förutom potatisen) .jag vet dom som äter äter lchf men äter mest korv,färs ,bacon, och feta såser och det kan väl inte vara så bra att äta bara det för barn egentligen.låter rätt ensidigt .Men undrar vad du anser om jägarkosten ,är inte det ett bättre alternativ för barn eller vad tycker du?

  Och vill avsluta med att jag håller med att fruktansvärt att det finns så många överviktiga barn i dagen samhälle!
  Vänliga hälsningar Daniella

  1. Profilbild

   Det är bra att vara medveten om att kostrådgivare ger OLIKA råd till OLIKA personer. Vi kan inte gå ut och säga att ALLA ska äta bara ovanjord grönsaker för det gäller för alla. Om det var så, så räckte det ju med en helgbilaga i Expressen och vi kostrådgivare skulle inte behövas. Vi har lärt oss att alla inte fungerar likadant... Lycka till! /Pia

 2. Profilbild

  Therese

  Jag tycker det borde vara självklart att inte proppa i sina barn alla konstgjorda livsmedel, men 'sunt förnuft' är tydligen olika överallt.

  Jag har en kollega vars lille son är överviktig och hon är jättenyfiken på LCHF men det som stoppar henne är skolan eftersom de inte serverar mat som går att äta på LCHF-vis (lättmargariner, lättmjölk, och mycket annat light). Hon är då orolig för att om hon låter sin son äta LCHF till frukost och middag, men 'vanligt' i skolan, att han ska gå upp mer i vikt.

  Har ett annat skrämmande exempel där en kollegas barn inte får röd mjölk i skolan längre, utan det bara serveras lättmjölk för att 'barnfetma är så utbrett idag och vi måste göra vårt för att hjälpa till'. Hon har pratat med skolan men de vägrar lyssna, utan är helt inne på mer lightprodukter för att hjälpa barnen att bli smala. Hallå?!?!?!

  Barn ska överhuvudtaget inte behöva tänka vikt och kost, de ska få naturlig mat serverad, och de ska förbränna sitt matintag med det som är naturligt för barn: lek, massor av lek och spring och skoj. TV, dataspel, WII och allt vad det heter, och tillåtelse att hänga inomhus i skolan på raseterna gör att barnen idag är generellt så mycket mer överviktiga än för bara 10-15 år sedan. Skrämmande...

 3. Profilbild

  daniella

  Håller med där.kanske få in mer fokusering på att det är kul att träna,röra på sig mm så kommer nog kosten av sig själv.men känns som de flesta är fokuserade på intaget av mat och inte hur man förbränner det.

 4. Pingback:

Kommentera