Mitt skafferi

För att lyckas med en viss kosthållning krävs det att du hela tiden ligger lite före i planeringen. Du vill inte stå där med ett tomt kylskåp och en tom mage, eller för den delen ett kylskåp eller skafferi som bara innehåller fel saker. Då är risken stor att det du stoppar i munnen varken gör dig mätt eller glad. Att ha rätt saker hemma är egentligen inte så svårt men det krävs som sagt framförhållning.

I kylskåpet kan du bulla upp med ägg, massor av ägg, olika sorters ost, färdig majonnäs (men gör gärna egen, det är mycket godare!), olika grönsaker som zucchini, blomkål, vitkål, broccoli, spenat, rucola, lök i alla de former o.s.v. Smör naturligtvis och annat fett att ha hemma är kokosfett och någon bra vegetabilisk olja. Förslagsvis rapsolja eller olivolja. Kött, fisk och kyckling kan du ju ha i kylen om du vet att du snart ska äta det, annars är det bra att ha ett litet lager i frysen och ta fram och tina och tillaga. Kryddor ska köpas med lite urskiljning eftersom det ska vara så enkelt som möjligt och fritt från smakförstärkare och andra dåliga ingredienser. Titta på innehållsförteckningen och skippa allt du inte förstår vad det är. Jag brukar för det mesta köra med salt, peppar, vitlök när det passar, färska örter, ibland curry, spiskummin, torkad paprika, chili och örtagårdskrydda som bara är torkade örter. Trevligt på köksbänken är avokado, citron, färska örter och en god vinäger. Bra till frukost är mandelmjöl, kokosmjöl och sådant du kan göra LCHF-pannkakor av.

Nu är du egentligen i hamn, svårare än så här är det inte. Den som gillar mer mjölkprodukter kan naturligtvis se till att ha crème fraiche och grädde hemma. Jag försöker minska på det eftersom jag har hudproblem och ser att jag blir bättre utan. Jag har någon gång i veckan kokosmjölk i maten, men annars försöker jag få mättnad med smör, avokado, oliver och det protein jag äter. Ägg mättar toppenbra och är oerhört användbart.

Är du nu förberedd så är det bara att leta efter roliga recept. Mitt förslag är att du lär dig en handfull recept och funderar på hur du kan variera dem. Dessa använder du när tiden är knapp och du i princip måste laga mat på en kvart. En hel del recept i min bok går faktiskt ännu snabbare att göra. När du sedan har mer tid kan du kolla efter nya recept och arbeta vidare. På detta sätt lär du dig hela tiden och blir mer trygg i din matlagning och i dina val. Lycka till!

Laxhjärta med koriander och lime

4 portioner

 • 300 g gravad lax, gärna i bit
 • saften av 1 eller 2 lime
 • 1 kruka färsk koriander
 • salt och peppar
 • 70–100 g salladsblad, t.ex. röd mangold
 • 150 g sockerärtor
 • 1 rödlök
 • en liten burk urkärnade kalamataoliver

Skär laxen i små bitar och lägg i en skål. Pressa över limesaften och blanda runt. Hacka koriandern fint och blanda ner. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ut salladsbladen längs kanten på fyra små tallrikar. Lägg en pepparkaksform i mitten av tallriken och klicka i en fjärdedel av laxröran. Platta till och lyft sedan försiktigt bort formen. Gör likadant på de andra tre tallrikarna.

Koka sockerärtorna så att de fortfarande är spänstiga. Låt dem ligga i iskallt vatten och skär dem sedan på längden. Hacka rödlöken fint. Dekorera tallrikarna med sockerärtor, rödlök och oliver.

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Fisk den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

8 thoughts on “Mitt skafferi

 1. Profilbild

  Ethel Loberg

  Ja det här kylskåpet känner jag igen efter att LCHF-at mer än två år och jag inbillar mig att detta är i stort sett självklara saker i alla 30 - 40% ? svenska LCHF-skåp, ett kylskåp som helt enkelt går på självrull. Kan jag ha fel där?
  En fråga om receptet här: ser riktigt gott ut men var är feta såsen? Jag vill gärna ha mer fett än det som är i laxen och oliverna där för att bli mätt, men vi är ju olika. Olika behov av mängden fett.

 2. Profilbild

  Hej Ethel!
  Min tanke med denna rätt är i första hand att det är en förrätt. Så sedan kan man ta någon god fet sås till huvudrätten. Eller lite goda ostar som efterrätt. Jag vill gärna kunna variera uttrycket i mina rätter och inte alltid vara bunden vid att det måste ingå en fet sås. Mycket för att jag även gillar vissa kombinationer som kanske inte alls är feta utan fräscha, krispiga eller bär någon speciell smak eller ingrediens i sig. Då kompletterar jag hellre för att kunna tillgodose både min mättnad och min smak.
  Hälsningar
  Klara

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Så här gör jag!

   2 äggulor

   1 tsk dijonsenap

   1 msk vitvinsvinäger

   2,5 dl neutral olja

   salt
 och peppar

   Se till så att ägg och olja har samma temperatur. Vispa äggulor, senap och vinäger så att det blir lite fluffigt. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning, helst med elvsip. På slutet kan man ta i mer åt gången. Smaka av med salt och peppar.

 3. Profilbild

  Anna

  Och så gör inte jag! Vill inte mecka med rumstempererade ingredienser och orkar inte droppa droppvis :). Den här magiska majon går supersnabbt att göra med stavmixer:
  Grundrecept (se nedan för smaksättning)
  2 dl rapsolja
  1 tsk salt
  1,5 tsk vitvinsvinäger
  lite svartpeppar ur kvarnen
  1 ägg (helt)

  Blanda ingredienserna, ner med stavmixern i botten och slå på den - klart på tre sekunder!

  För vanlig majonnäs brukar jag tillsätta 1 tsk dijon, för aioli en hel vitlöksklyfta och lite cayennepeppar, för cesardressing tar jag vitlök och sardeller (och parmesan om man vill). Ibland tillsätter jag några msk vatten om jag vill ha en tunnare majo.

  1. Profilbild

   Jag måste öva lite mer på mixervarianten. Hört talas om den och sett en kompis göra det men när jag har försökt har det inte funkat så bra. Kanske beror det på vilken stavmixer man har? Men det känns onekligen smidigare. Mmmm aioli, det är gott!!!

 4. Profilbild

  Ethel Loberg

  Ja men då hänger jag med.
  Att jag reagerade på såsfritt var ju för att jag äter aldrig förrätt och efterrätt utan det är två mål om dagen rakt av, varav det ena är "inklusive allt" förutom kaffe på morron med kokosfett och vispad grädde. Mest av praktiska själ skulle jag tro, det finns ju många sätt att bli mätt, och det är ju både roligt och bra att kunna variera.. Men det är imponerande hur kokosfett och grädde i morronkaffet kan hålla en ohungrig mer än tre timmar. LCHF är fantastiskt!

  1. Profilbild

   Ja visst är det smidigt att man har ett verktyg för att hålla sig mätt länge! Det är extra intressant när man vet att det blir skralt med bra LCHF-mat de närmaste timmarna. Eller när inspirationen är noll men man ändå vill känna sig mätt och nöjd!

Kommentera