Min egen historia och erfarenhet

Tänkte börja med min egen historia och erfarenhet.

Jag har en egen historia inom extrem uthållighetsidrott som multisport. Där jag som de flesta har blivit i tutade att du MÅSTE äta stora mängder kolhydrater från gryn, sädeslag och socker (sportdrycker). För att kunna prestera.  Trots stor aerob träningsmängd (ca 20 h/v) så låg jag på ca 13 fettprocent och en stökig mage (gaser, halsbränna och trög).

De flesta idrotter handlar om att flytta en massa (kroppen, spjut, kula, puck, boll m.m.) på snabbast möjliga sätt.

Det jag inte vill som idrottsman/kvinna är att bära runt på extra kilon som gör mig långsammare. Genom att minska på fettprocenten och behålla muskelmassa så blir jag snabbare.

Vill påpeka att detta gäller alla idrotter där snabbhet är viktigt, detta gäller även för backar i hockey, amerikanskfotboll, innebandy och fotboll m.m. Jag blir inte starkare av fett bara tyngre (ska inte blandas ihop med fett i maten, där omvänt gäller). Mer om träning, fettprocent för idrottare och vad/ hur idrottare ska träna kan du följa på min blogg som kommer inom snar framtid.

Upptäckte LCHF/paleo kost för ett par år sedan under en utbildning (som hölls av Eliko education). Och började tänka efter och tyckte det lätt logiskt (börja tänka efter när man börjar närma sig 40 år... hmm?) köpte böcker inom området, gick fler utbildningar. Och läste ännu mer böcker och följden blev att jag kastade ut allt som inte hör hemma i ett skafferi/ kylskåp hos den som vill hålla sig frisk samt på köpet tappa fettprocent och framför allt inte styrka (styrka och effekt/power är bästa kompisar).

Jag hade vid det här läget slutat med multisport sedan ett par år tillbaka, och det jag tänkt på många gånger är- att jag inte viste det här tidigare.  Men det går inte att backa bandet, jag får göra det bästa av saken. Om inte annat så kan jag hjälpa andra.

Vad gjorde jag? Jag plockade bort pasta, potatis, bröd, sportdryck, ris, halvfabrikat, frukostmüsli m.m. Det jag tillsatte var naturligt fett (smör, grädde, nötter m.m.). Jag började även handla ekologiskt. Läste för övrigt en artikel i DN den 4/1 -12 där det är svårt att få det svenska folket att välja ekologiskt för att det är dyrt!

Men hallå! Jag förstår om man är ensamstående med barn eller pensionär och kämpar med att få ihop vardagsekonomin. Dock är vi många som har det bättre än så.

Allt handlar om prioriteringar, om du väljer att lägga pengar på prylar och kläder så gör du en dålig investering i dig själv.

Men att handla ekologisk mat ÄR en investering i dig själv eller dina nära och kära som ger 100% återbetalning till dig själv och ingen annan.

Jag misstänker är att människor resonerar som så att det då finns utrymme föra att ”slippa” ta ansvar för sin hälsa, eftersom det är ”någon annan” som gör det omöjligt för mig att handla ekologiskt genom att sätta ett högt pris på t.ex. ekologisk mat.

Sen är det tråkigt att det alltid finns någon mellanproducent och konsument som gör de stora stålarna. För det får vi inte glömma att vi som konsumenter kan påverka… vi är kunder.

Åter till min historia och mina erfarenheter (kan undra vem som skulle var intresserad av den, troligvis du som fortfarande läser).

Jag tränade även färre timmar och framför allt idag 0 antal aerob uthållighetsträning som pågår i timmar på medelintensiv nivå.

Vad hände- jag gick ner i fettprocent (ligger idag på ca 10%) och håller mig här så länge jag äter det min kropp mår bra av. Hur vet du vad kroppen mår bra av? Läs blogginlägget imorgon!

Jag är starkare idag (vilket vore självklart efter som jag tränat mer styrka) i förhållande till min kroppsvikt. Visst jag jobbar som personlig tränare men det betyder inte att jag tränar hela tiden och därav håller min vikt. Att tänka på det viset är gammaldags (kalorier in och kalorier ut).

Däremot handlar det om vad, när och hur du äter. Det handlar även om att träna smart. Vill de veta mer?  Följ bloggen!

Om du verkligen vill veta mer om hur du optimera kost och träning så är du välkommen att kontakta mig så ska jag hjälpa dig på bästa sätt.

Nog om mig själv.

Hur vet du när du äter något som din kropp mår bara av?

Detta känner du efter att du ätit något din kropp inte vill ha, om du upplever något av följande efter du ätit så är det inget du ska äta.

Uppblåst i magen, däst, gasig i magen, energilös.

Det du däremot ska känna är:

Behagligt mätt och rofylld, och att du fyllt på med energi till både muskler och hjärna.

Biverkning av att du äter något din kropp inte vill ha är- att du blir tjock. Ökning i fettprocent är kroppens svar på att något är fel och dit hör kosten. Det finns ytterliga faktorer till viktuppgång (sömn, stress och mediciner och sjukdomar).

När du äter det kroppen vill ha så hjälper du den (dig själv) att detoxa, så att du skapar förutsättningar för att ta upp den näring du stoppar i dig.

På så sätt ger du kroppen möjlighet att bygga upp muskler och energinivåer i kroppen.

Om du däremot stoppar i dig saker din kropp inte känner igen eller inte har någon nytta av så kommer den att lägga onödigt med energi på att ta hand om detta, följden blir att du lagrar fett och gift i fettvävnad samt att du även lägger en bra och solid bas för att utveckla välfärdssjukdomar (cancer, diabetes, fetma, högt blodtryck och bla bla, du vet säker detta redan) senare i livet.

Följden blir att du stjäl från din egen kropp, på det dina gener har investerat i dig under tusentals år av evolution.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE *, LCHF, Min väg till idag, Träning den av .
Profilbild

Om Alexander Gefwert

Alexander Pernberg Gefwert, 41 år, är uppväxt och boende i Stockholm. Gift med Anette Pernberg och har två barn som är 19 år och 17 år. Alexander och Anette driver träningsanläggningen För Dig, i Bromma där du tränar i en privat miljö utan andra medlemmar i lokalen. Här har vi integrerat kostrådgivning med träning samt att du får handfasta råd om hur du gör i vardagen för att få det att funka på ett enkelt sätt. Du får träna funktionell träning och serveras en ekologisk proteinsmoothie (med extra grädde om du vill) på fullfeta produkter. Läs mer på För dig 

18 thoughts on “Min egen historia och erfarenhet

 1. Profilbild

  Hej Alex,
  intressant läsning. Jag känner ju till hur viktig sömnen är för viktnedgång och stabil hälsa - både vad gäller kvalitet och i antal timmar (samt rätt timmar på natten).
  Men det jag vet betydligt mindre om är hur sömnen påverkar träningsresultat och muskeluppbyggnad. Då menar jag för vanliga motionärer som tränar c a 3 ggr/vecka, inte på elitnivå. Att det påverkar, känns rätt givet, men jag skulle vilja veta på vilket sätt. Ser fram emot att lära mig mer.

 2. Profilbild

  Hej Louise
  Om jag börjar med vad som händer i kroppen när vi sover.
  1 återställning av hormonnivåer
  2. Reparation av skadad vävnad ( träning skadar vävnad)
  3. Återställning av energi nivåer, salter

  Om du sover för lite så får du en stegring av kortisol som är ett stresshormon, när kortisol halterna höjs så sänks testostreon och tillväxthormoner i kroppen. De två senare hormonerna är fettförbrännande och muskeluppbyggande.
  Så om du sover för lite så kan du inte bygga muskler och du får svårt att metabolisera fett.
  Det finns en hel del studier på vikt uppgång och lite sömn, en av dessa gjordes på i Uppsala för något år sedan. Och den visade att det fanns etts klart samband mellan otillräcklig sömn och viktuppgång.
  Så, om du stressar mycket och har svårt att sova och vill gå ner i vikt eller vill bygga större muskler. Då är prioritet ett SÖMNEN. Om du väljer att prioritera träning och välja bort sömn så är du på väg in i en återvändsgränd.
  Det som är viktigt för att få en god sömn är:
  Rummet du sover i ska var bleck svart
  Det ska var tyst
  Det sak vara svalt

  Och avsluta inte kvällen med datorn i knät eller TV flimrande framför dig timmarna före sänggående. Det påverkar sömnen negativt.

 3. Pingback:

 4. Profilbild

  Henrik

  Hej Alex!
  Jag har funderingar om träning och nedgång i fettprocent.

  Du skriver att du förut tränade ca 20h aerob träningsmängd per vecka och "fortfarande" låg på 13% i fett. Försökte du gå ner i fettprocent under den tiden eller åt du väldigt mycket? Fungerar det att gå ner i fettprocent om man t.ex. löptränar 4ggr/vecka i en timme per gång, men inte äter mer än om man inte tränat? Då bör man väl rimligtvis få ett kaloriunderskott och därmed gå ner i fettprocent (och lite muskler). Jag blir lite förvirrad av att många kostvetare säger att träning inte hjälper så mycket som man tror. Om man är motiverad och inte har problem att vara hungrig så är det väl inga problem?

 5. Profilbild

  Hej Henrik

  Naturligtvis så åt jag mycket, och framför allt kolhydrater i form av grovt bröd, havregryn, pasta, potatis och ris. det vet vi idag att kolhydrater triggar hunger. Anledning till att jag åt mycket var för att jag behövde kolhydrater för att hålla blodsockret uppe. Mitt huvudsakliga mål var inte att gå ner i fettprocent utan att prestera i min idrott.
  De flesta borde rent teoretiskt gå ner i vikt om man äter samma mängd och tränar mer, men det finns andra faktorer som påverkar fettprocent upp eller ner och det är hormonbalansen i kroppen. Det som troligtvis händer om du gör som du skriver är att du tappar muskelmassa och på så vis går ner i vikt.
  Att träna som lösning för att gå ner i vikt funkar, men jag tycker att träning har tagit för stor plats som lösning för att gå ner i vikt. Det ABSOLUT viktigaste för vikt nedgång ÄR kosten.
  styrketräning är en underskattad form av träning för nedgång i vikt/fettprocent.
  Styrketräning påverkar hormoner som är fettförbrännande hormoner och jag vill påstå att du har större nytta av att vara stark än uthållig. Om du inte har styrkan i benen för att resa dig upp så kommer du inte heller kunna springa

 6. Profilbild

  Mia

  Håller med om att detta är högintressant! Följer och läser mycket kring LCHF och hälsa men det jag har saknat är någon som tar upp LCHF i kombination med uthållighetsträning.
  Jag började med LCHF för ca ett halv år sen, och kan nästan bara se fördelar. Vad är då nackdelen?
  Jo, löpningen där pulsen har höjts ca 10slag/min. Borde inte kroppen ha vant sig vid kostomställningen? Sen är planen att springa maraton i juni. Såklart en svår fråga och högst individuellt, men kan kroppen fixa det på LCHF kost och bara dricka vatten under loppet? Eller bör man äta kolhydrater dagarna innan, dricka sportdryck under loppet? Vill såklart göra ett bra lopp och inte hamna i läget där glykogen lagrerna tar slut! Borde tillägga att jag kör LCHF i livsstils syfte och inte viktminskning. Många frågor, jätte tacksam för svar!

 7. Profilbild

  Caroline

  Hej Alexander!
  Kul läsning, äntligen en bra kombination av kost och träning. Ser fram emot att börja läsa och följa din blogg.
  Jag undrar om utveckling och hälsosam fettprocent för tjej på 27?

  Ja tränar styrketräning 1-2 ggr/vecka och löpning ca 2-3 mil/vecka (varierar i antal träningspass och intensitet...)
  Styrketränar gör jag för att ha en stabil och stark hållning och som du skriver ovan, förbränna mer och smartare.
  Löpningen skulle jag däremot vilja förbättra mig i, bli snabbare på längre distanser. Orka hålla ut längre på en hög nivå och höja återhämtningstempot/komforttempot eller vad man ska kalla det...

  Hur äter jag i kombination med löpträning för att utvecklas? Lågintensiv träning kan jag tänka mig att det fungerar bra med low carb eftersom det finns tid för musklerna att omvandla fett men om jag t.ex kör intervallträning?
  Jag tänker att intervallträning är ett bra sätt för att bli snabbare även på längre distanser men att det krävs kolhydrater för att musklerna skall hinna omvandla energin...
  Får inte riktigt ihop det...?

  Dessutom, att tjejer naturligt ligger på en högre fettprocent än män har jag förstått men vad är en låg men fortfarande ok nivå för en tjej på 27 år?

  1. Profilbild

   Hej Carolina
   Sorry att du fått vänta med svar, har diskat av tre PT klienter och kostrådgivning på förmiddagen.
   Om du vill springa snabbare så är intervall träning ett måste. Min uppfattning är att merparten av de som tränar kondition träna lågintensiv aerob träning- det är slöseri med tid! Det finns en hel uppsjö av varianter. det du behöver veta är villken puls du ska ligga på vid vald intervall, det är pulsen som återspeglar villken intensitet du ligger på. pulsen är vad vikterna är för någon som tränar brukar jag jämföra med. så mitt andra råd efter intervall rådet är att investera i en pulskolocka. om du inte vet villken procent av maxpulsen du springer på så är risken att du ligger på helt fel puls för resp. intervall.
   Ang. fettprocent så följ bloggen jag tar upp det senare under veckan.

   Ha det gott!

 8. Profilbild

  Hej Alexander!
  Vilket inlägg! Delar helt dina åsikter och synpunkter kring kost och träning. Blev så inspirerad, så dagens blogginlägg kom att handla helt om dig och vad du skrev om i ditt inlägg!
  Ska bli mycket intressant att följa dina poster.

 9. Profilbild

  Hej Mia

  Kul att du upplever så många fördelar med LCHF kost och träning. Jag ska förtydliga att kolhydrater bara är dåligt. Däremot ska man välja vilka , när och hur mycket kolhydrater du äter. När du springer fort och kommer närmare och närmare din maxpuls så väljer kroppen att använda det glykogen ( lagringsformen av kolhydrater i muskler och lever) som bränsle. Man skulle kunna säga att kolhydrater är jetbränslet. Även om du tillsätter extra med kolhydrater efter ditt träningspass så hamnar du på en LCHF kost. Att stirra sig blind på att kolhydrater ska ligga på X antal % för att kallas LCHF blir ett statiskt sett att se det hela på. Om du tränar mycket så kommer ditt kalori intag att vara högre än om du inte träna ,helt naturligt. Därför så behöver du även öka kolhydrats intaget, MEN det betyder inte att det måste var pasta,bröd och socker du tar dina kolhydrater samt inte i den mängd som många vill få det till
  Hitta din bränsle blandning genom att tillsätta mer kolhydrater de dagar du tränar mer.
  Om du har som mål att göra en bra tid på maran så tycker jag att du ska tillsätta kolhydrater under loppet.
  lycka till!

 10. Profilbild

  Hej Alexander!

  Jag äter LCFH sedan lite mer än ett år tillbaka och började träna lite mer seriöst för 3 månader sedan. Jag är normalviktig men ligger på för hög fettprocent så jag försöker få ner den och gå upp i muskler. Tränar varje vecka 2 styrkepass, 1 core-pass och 1-2 konditionspass. Funderar mycket kring det här med träning och LCHF och hittar inte så mycket information. Har läst att man kan ringa in sin träning med kolhydrater, långsamma före och snabba efter träning, frågan är om jag har någon vinning av att göra det? I vilka fall är det gynnsamt? Genom att göra det så bryter man väl ketos och just om man vill bränna fett bör man väl sträva efter att stanna i ketos? Har också läst att kroppen återhämtar sig bäst om den får kolhydrater tillsammans med protein efter träning, stämmer det eller är även det en gammal "sanning"?
  Mvh Tove

  1. Profilbild

   Hej Tove

   Jag skulle skippa kolhydrater före och efter träning om du har som mål att gå ner i fett procent. Jag skulle säga att om du fyller på med kolhydrater före träning så kommer kroppen att välja det som bränsle och du kommer inte optimera din fettförbrännig. Om du är överviktig så är inte kolhydrater ett alternativ efter träning heller. Du vill stimulera att kroppen använder fett till åter byggnad av muskelglykogen. Glöm inte heller att det är proteiner som är byggstenar till muskeln min uppfattning är att människor generellt äter för lite proteiner.. Om du tillsammans med proteiner intar en liten mängd (10-15g) kolhydrater så har det visat sig öka inlagringshastigheten av proteiner.
   Jag kommer längre fram i bloggen beskriva hur jag resonerar och gör före och efter träning med kolhydrater, proteiner och fett.

   Lycka till!

 11. Profilbild

  Hej Alex!

  Otroligt bra läsning! Du är saklig och skriver på ett utomordentligt bra sätt. Har du någon erfarenhet om omställning till fettdrift? Jag återgår ständigt till mer kolhydrater än vad jag egentligen är bekväm med för att jag annars "dör" efter en halvtimmes fysisk aktivitet (styrketränar och åker inlines/nordic trainers).

  1. Profilbild

   Hej Desssi
   Tack för de positiva feedback
   Jag skulle nog kunna säga att jag har erfarenhet av "fettdrift" och det är den som du beskriver och som gör att man kroknar fortare. Men lugn det går över, du har en inkörnings period som du måste övervinna. Om du blandar in kolhydrater titt som tätt så stör du omställningen. Det du kan göra är att välja kolhydrater som har ett lågt GI.
   Nu har jag ingen aning om vilken fettprocent du har, vilken nivå/ ambition du har med träningen.
   Ju närmare din ideal fettprocent du ligger destom mer kolhydrater tolererar du.

 12. Profilbild

  Tack för svar! 🙂

  Jag har bara så svårt med tålamodet. Jag har i min ungdom varit nästan helt inaktiv, och jag började träna för 3-4 år sedan i samma veva som jag började med LCHF. Men jag äter ändå godis då och då vilket fyller mina kolhydratsdepåer som gör att jag orkar ta i med träningen. Min fettprocent ligger högt, runt 30-35% och jag väger 10 kg mer än vad jag skulle vilja.

  Det skulle vara hjälpsamt om man på något sätt kunde mäta hur långt man har kommit i sin omställning. Jag har varit strikt som mest i 9 veckor utan att jag tycker att det hänt någonting. Springer in i väggen efter 2 km löpning, blir yr och illamående efter 30 min styrketräning (fast då kanske man skulle kunna hålla sig till korta pass?). Om jag visste att det tar x antal veckor för mig att ställa om mig till fettdrift hade det varit en sak, nu känns det mest som att jag famlar i mörkret.

  I månadsskiftet nu öppnar Linköping sin första CrossFit-box där jag tecknat ett medlemsskap. Jag tycker det verkar oerhört nyttigt och kul och vill inte gå miste om den upplevelsen genom att inte käka kolhydrater.

  Nåja, det var bara lite tankar från min sida. Toppen att du skriver här om träning o LCHF! Det behövs! 🙂

 13. Profilbild

  Emma

  Hej Alexander.

  Mycket intressant läsning om LCHF och träning =)
  Jag har ätit LCHF sedan något år tillbaka, inte helt strikt men näst inpå. Ingen pasta, ris, potatis eller bröd. Jag äter dock lite rotfrukter ibland.
  Jag är nöjd med min vikt men nu vill jag bygga mer muskler. Jag började satsa mer på träningen i mars förra året, då gick det fort att se resultat på musklerna men nu tycker jag att det är trögare. Jag tränar gym ca 2-3 ggr/vecka och 1-2 konditionspass i veckan. Brukar träna ca 4 dagar i veckan och då blir det blandad träning.
  Mitt största problem är att veta vad jag ska äta före och efter träning för att jag ska få så bra resultat som möjligt. Jag går och tränar vid sextiden på eftermiddagen och innan det slänger jag i mig lite kesella och bär. När jag kommer hem så blir det lätt att jag äter det samma.
  Har du tips på vad jag kan äta före och efter träning på kvällen? När jag är hemma vid åtta tiden vill jag hellst inte äta för mycket för då känner jag mig fortfarande mätt på morgonen efter =/

  Mvh
  Emma

Kommentera