Min topp 3-lista: Träningskläder

Det här inlägget handlar om något som jag tycker är jätteviktigt för att ett träningspass ska bli lyckat, nämligen kläderna. Och även om det är roligt att ha kläder som får en att se snygg ut så handlar det här snarare om den praktiska aspekten. Rätt kläder ger bra förutsättningar för ett skönt och effektivt träningspass, och fel kläder kan faktiskt orsaka ganska mycket besvär. Här är min 3 i topp-lista över favoritkläder just nu:

1. Sport-BH

Vad är viktigare för en kvinna som tränar än en sport-BH med riktigt bra stöd? Ta dig tid att prova ut den som är bäst för just dig, och låt den kosta en slant om det behövs.

Själv spenderade jag häromdan en bra stund i en av sportbutikernas provhytter. Jag tog med mig ett gäng BH:ar in och provade. Verkligen provade. Jag menar, hur vet man om en sport-BH är bra om man inte får testa den ”in action”?! Med andra ord stod jag där och joggade på stället, hoppade och sviktade, allt för att få brösten att guppa så mycket som möjligt... och jag tyckte nog att jag fick en eller två konstiga blickar från andra kunder när jag kom ut ur provhytten, men hur tusan ska man annars göra?! Inte tänker jag känna mig dum för det. Och självklart slutade det med att jag gick därifrån med den absolut dyraste BH:n i butiken, men jag känner mig ändå jättenöjd.

Jag läste att bröstet rör sig i genomsnitt 9 cm vid ett löpsteg (jag antar att det är utan sport-BH), och att om du en gång har töjt ut ett ligament (som är det som brösten är uppbyggda av) så kan det aldrig återta sin ursprungliga form (http://www.loplabbet.se/info/nar-kopte-du-sport-bh-senast). Ny sport-BH någon?

2. Sportstrumpor

Många investerar i dyra skor men glömmer helt bort strumporna. Det är framförallt två saker som jag tycker är viktiga. Bra sportstrumpor ska sitta tajt och är formsydda för att sitta åt på rätt ställen. Det ökar komforten och minskar risken för skav. Inte sällan innehåller ett par sportstrumpor en strumpa som är anpassad för vänster fot och en för höger.

Det andra som är viktigt är att strumporna är lagom varma eller svala. Tränar du inomhus är det oftast bäst med en tunn och sval strumpa, och tränar du utomhus finns det olika varianter beroende på hur varmt eller kallt det är ute. Ett par ullstrumpor som är tjockare under foten och tunnare ovanpå tycker jag är super att jogga i på vintern.

3. Underställsbyxor

Ett bra underställ gör att du kan träna utomhus på vintern utan att frysa och utan att känna dig klumpig i tjocka lager med kläder. Det är förstås kanon att använda även när du inte tränar. Ett underställ ska också sitta tajt för att du ska kunna ha fler lager utanpå utan att det korvar sig och blir obekvämt.

Just underställsbyxorna vill jag slå ett extra slag för här. Många ger sig nämligen ut i sina tunna träningsbyxor och med flera lager kläder på överkroppen. Det resulterar inte helt oväntat i att du blir kall om benen och svettas på överkroppen, vilket inte ger dig de bästa förutsättningarna för ett bra träningspass. Ett underställ i bra material håller dig varm och torr. Glöm inte underställsbyxorna nästa gång!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Min topp 3-lista: Träningskläder

 1. Profilbild

  Härligt inlägg Cecilia. Kan se dig hoppa runt i provhytten!! jag är så trött på dåliga - och fula - sport-bh:ar som bara plattar till och man känner sig som om man har bandage runt kroppen. Du får gärna tipsa via mailen eller FB vad du köpte!

  1. Cecilia Hedkvist

   Inläggsförfattare

   Hihi, ja jag undrar just hur andra gör när de köper sport-BH?
   Många ogillar just det som du skriver att sport-BH:n plattar till, men det är ju delvis det som gör att brösten hålls på plats, att den sitter tillräckligt tajt. Dock finns det ju "lagom" av allt, och den ska ju liksom sitta åt på rätt ställen... inte helt lätt. 🙂

Kommentera