Mamma

Vill i dag sända en tanke till min mamma. När jag växte upp på 40-50-talet fick jag mat som var lagad på riktiga råvaror. På den tiden fanns det inte snabbmat. En läskedryck på 33 cl fick min bror och jag dela på lördagar. En viss skillnad på 2 l läsk och cocacola som en del dricker varje dag. Inte så konstigt med barnfetma och barndiabetes typ 2.

Glass gjorde min mamma då vi fyllde år. Då var det fest. Jag tror att många av oss 40-talister har detta med sig. Vi var lyckligt lottade.

Inte blev vi skjutsade till höger och vänster. Tänk vi hade inga mobiler!!!!  Hur kunde vi klara oss. Datorer eller TV fanns inte heller.

Konstigt att vi klarade oss. Vad gjorde vi då? Jo vi umgicks både familjevis och med kompisar. Jag som idrottade var på många träningsläger. Jag saknade inte något. Gemenskapen var stor.

Jag har tre barn och nio barnbarn som jag försöker påverka genom att vara en bra förebild. Att äta sunt och leva sunt är något som jag predikar om. Ibland kanske till leda. Jag ser att något påverkar jag dem.

Jag har under en period på senare år varit ganska överviktig som beror på olika orsaker.

Har sedan jag började med LCHF gått ner 12 kg och minskat 34 cm totalt på kroppen. Det är jag mycket nöjd med. Ska gå ner 5 kg till. Har testat vad jag kan äta utan att öka i vikt. Har hittat en bra nivå som innebär lite felsteg utan att suget återkommer. Julen var en sådan helg med en del godis. Det gick mycket bra.

Dag två avklarad.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE * den av .
Profilbild

Om Gunnel

Den här veckan får vi inspireras av Gunnel Elfman-Ericson. Gunnel är en härlig mogen dam som inte är rädd för utmaningar. Tänk bara att premiärblogga här, inför en stor läsekrets! Gunnel träffar du i Karlskoga där hon håller kurser och föreläsningar i LCHF. Som träningsform väljer hon idag stavgång eller Yoga. Ring Gunnel för mer info: 070-2319981.

4 thoughts on “Mamma

  1. Profilbild

    Javisst har det ändrats med åren. Nu är kakorna stora som assietter, om man köper en kaffe på Statoil försöker dom truga på en en kanelbulle "men det kostar ju bara 3kr extra", på hamburger restaurangerna lockar de med XL portioner om man lägger till en femma, chipspåsarna är stora som matkassar och vi lockas hela tiden med att köpa flerpack för att tjäna några kronor. Jag minns när jag gick med min storasyster på lördagsmorgonen till kiosken bakom vårt hus, krampaktigt höll man TVÅkronan (!) i handen, väl framme valde man med omsorg....en sån....en sån......hur mycket har jag kvar? Stackars kioskbiträdet hade stort tålamod med oss barn med veckopeng.....

  2. Profilbild

    ÅsaS

    Man behöver inte vara född på 40-talet för att ha haft en sådan uppväxt, det räcker att man har en mamma som var det och förde de traditionerna vidare till sina barn (födda på 70-talet). Jag minns att vi fick vällagad, näringsriktig mat med allt lagat från grunden. På söndagarna kunde vi få DELA på en 33 cl läsk... Idag slinker lätt en halvliter ner i barn/ungdomars strupar. För att inte tala om alla sötsaker de trycker i sig i tid och otid, jämfört med vårt lördagsgodis för 5 kr, vilket gav en STOR påse... Jag försöker föra över mammas tänk på min egen matlagning och till mina barn. Hur det går? Ja, det får vi se när de själva blir stora och får egna barn. Men jag försöker ge de de bästa förutsättningarna i alla fall, och det är det bästa jag kan göra idag.
    /ÅsaS

Kommentera