Lenas LCHF – resa

LCHF står för Low Carb High Fat.

För mig har LCHF kommit att stå för kvalité på maten jag äter. Jag lever nog mer med LC som jag tror är bra för mig.

I början tog det en oändlig tid att handla för jag läste allt finstilt om vad produkten innehöll. Jag valde bort allt med onödiga E-nummer, som färgämnen, smakförstärkning, osv. Boken ”Äkta vara” av Mats-Eric Nilsson är flitigt använd hos mig. Numera vet jag vad jag kan ta och kollar bara för mig nya produkter.

Det är nu ganska många år sedan jag tog bort margarinet som innehåller fetter som jag inte vill ha i min kropp. Det blev redan då Smör och Bregott i mitt kylskåp.

Nästa sak som jag drog ner radikalt på var socker och därmed allt godis, det var inte svårt. Kakor däremot, det var svårt, då jag alltid varit en ”kakgris”. Jag tyckte det var roligt att baka kakor och det hjälpte inte att jag la dom i frysen. Det går mycket bra att äta frusna kakor, en del blir till och med godare frusna. Det blev en utmaning som tog lite tid, men jag klarade det.

Så blev det dags att ta bort gluten, alltså allt spannmål. Bröd, pasta och gröten som jag ätit till frukost så många år. Konstigt nog var det inte svårt, jag saknar inte ens brödet.

I början åt jag nog alldeles fel, jag läste ju Skaldemans bok och gjorde som han gjort åt protein och fett och garnerade med grönsaker. Det passade inte mig. Jag insåg att jag behöver mer grönt och numera ser min tallrik ut som Anna Hallén rekommenderar, 1 handflata protein (kött, fisk, fågel, ägg eller skaldjur),
1 handflata grönsaker (främst ovan jord) men ibland lite rotfrukter och en fet sås.

Jag hade inget sockerberoende och klarar av att äta potatis nån gång ibland men aldrig mjölprodukter.

Nu med facit i handen efter att ha levt med LC ganska lång tid så inser jag att den största vinsten för mig var just att ta bort gluten. Det är först nu som jag vet att spannmål gör mig uppblåst och ”fisig”. Det är efter en macka eller bulle som jag får knäppa upp byxorna i midjan.

Ekonomiskt då, ja vi är ju bara två i hushållet och båda lever med LC (mer eller mindre) men någon större skillnad är det inte. Våra kassar är inte längre fyllda med en massa skräp för dyra pengar.

Jag köper ”gräsbeteskött”, alltså kött från djur som går ute och äter gräs året runt och inte är uppfödda på spannmål. Jag tycker det är bra kött, gott utan att veta vetenskapligt vad skillnaden är.

Jag har inte försökt att ersätta varken socker eller bröd. Det går verkligen fort att vänja sig av med socker. Jag lovar.

Det är sant att numera blir jag inte ens frestad att ta en kaka eller en godisbit.
Som godis kan jag ta en frukt ibland för som sagt så har jag nog inget sockerberoende för det triggar inte igång mig. Men det gör däremot att min viktminskning står stilla.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera