”Jag vill ju bara vara normal…”

Den kommentaren har jag hört många gånger. Och tänkt själv ibland.

Det enklaste är ju att göra som alla andra och anpassa sig. Och om ”alla andra” kan äta pasta, en bulle, 2 chokladbitar eller dricka en Fanta, varför kan inte bara jag också göra det och sen är det bra med det?

”Det är jobbigt att känna sig besvärlig och krånglig och känna att folk ifrågasätter en” sa en vän till mig precis. Hon är fantastisk. Har ätit LCHF i 1 ½ år nu och mår bra och har blivit av med sötsuget. Vill kunna äta som ”alla andra” men har insett att det inte går och tycker att det är en jobbig insikt. Hon går upp i vikt om hon gör som ”alla andra” tycker och kan inte hantera sin hunger och sitt sug.

Hon är nu piggare och slipper problem med sin mage men måste man förklara det för alla som ”vet bättre”?

Jag tycker vi ska bli bättre på att respektera varandra och inte ifrågasätta hela tiden. Låt människor äta sin matlåda ifred liksom… Om någon säjer att den inte kan äta mjöl-mat och kakor, varför ifrågasätta? Jag lovar, jag skulle tycka att det vore jättetrevligt om jag kunde ”artighetsäta” lite mer ibland men det fungerar inte bra för mig!

Om en nykter alkoholist sitter bredvid dig på en middag, ifrågasätter du då ifall den personen verkligen har problem med alkohol och säjer att den väl kan smaka LITE på vinet NÅGON gång?

Nej…

Men om man valt att äta en annorlunda kost än normen ifrågasätts man ständigt, och folk trugar ständigt och ”vet bättre”. Många orkar inte och många äter saker till och med som de mår dåligt av för att slippa ta diskussionen. Jag har några tips:

  • Hamna inte i försvar för dina kostval utan säg bara att det är så du har valt att göra, så får andra välja hur de vill göra.
  • Vill du föra långa diskussioner, gör det. Vill du inte, säg att du bara vill äta ifred!
  • Ät aldrig saker av artighet om du inte själv vill och klarar av det.
  • Om du måste och någon är extra jobbig, säg att du är allergisk-det brukar respekteras!

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE * den av .
Profilbild

Om Veronica Aderö

Veronica Aderö är kostrådgivare i Stockholm med stort intresse för hälsa, naturlig kost och enkel matlagning som fungerar i folks vardag. Hon erbjuder kurser, föreläsningar och enskild kostrådgivning i olika former som anpassas efter önskemål. Under vintern -2013 kommer en bebis så det är nu en hel del fokus på graviditet, kost, och näring, samt kommer framöver att bli fokus på barn och kost generellt. Veronica driver en välbesökt blogg som heter Kostvägen.

Kommentera