Hur påverkar sötningsmedlet vikten?

 Ann-Sofie frågar:  Hej! Kul med er nya sida! Har under julhelgen bakat en del bl a kolakakor, pepparkakor och kladdtårta med sukrin. Har även använt stevia några gånger. Detta är något som vi inte äter till vardags men det är kul att baka och att kunna bjuda på lite godsaker när det är fest. Hur påverkar sötningsmedlet oss? Jag vet att det inte påverkar blodsockret men påverkar det viktnedgången? Påverkar det förbränningen? Andra ev nackdelar?
Tacksam för svar.

 Anna Hallén svarar:  

Hej Ann-Sofie!

Allt du äter utöver mat påverkar din viktminskning. Så det har inte så mycket med vad du äter, utan ATT du äter mer än kroppen behöver.

LCHF efterrätter och LCHF godis är inget nyttigt. Fördelen med dessa är att de inte är onyttiga. Sötningsmedel kan påverka på olika vis. För några händer ingenting, för andra kommer ett sug. Det kan alltså skapa en onödig kamp och längtan där du känner att du måste säga nej. Ungefär som en rökare som får ta en cigarett i veckan. Han/hon blir då aldrig av med beroendet.

Känn efter hur det påverkar just dig.

Hos vissa skapar det ett lågt blodsocker. Kroppen tror att det kommer sött och svarar med insulin. Inget blodsocker kommer men insulinet sänker ändå det som fanns i blodet från början. Detta resulterar då i lågt blodsocker och hjärnan kommer kräva av dig att äta något. En överlevnadssignal som vi kommer att förlora mot. Resultatet blir att vi äter utöver maten.

Prova hur du fungerar. Kan du äta en och sen vara nöjd i minst tre timmar så njut. Men blir du hungrig/sugen efter bara 1-2 timmar så vet du att din kropp reagerar. Samma sak gäller om du inte stoppar på en utan tar några till…

Tänk bara på att inte äta något halvgott bara för att du får. Ska du äta något utöver maten ska det vara vindunderlig gott.

Härliga hälsningar,

Anna Hallén

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Hur påverkar sötningsmedlet vikten?

 1. Profilbild

  Leifi

  Följande tycker jag är spännande: "Hos vissa skapar det ett långt blodsocker. Kroppen tror att det kommer sött och svarar med insulin."
  När vi förbjudit farmor att komma med godis till barnen. Gör förväntningarna att blodsockret sjunker när farmor kommer fast hon inte har godis med sig? Hur länge håller dena falska insulin ökning på? Kan farmor nånsin komma tillbaka? Eller är det som med fettskräcken att "LCHF etablisemanget" kör detta om sötningsmedel som en intern vandringsmyt.
  Kan du publicera forskningen som bevisar ditt påstående så kanske jag själv kan leta svaret. (Det kräver man ju alltid av mättat fett motståndarna)

  1. Therese Renåker

   Therese Renåker

   Leifi,
   Jag rekommenderar dig att läsa hjärnforskaren Martin Ingvars bok "Hjärnkoll på vikten" - mycket intressant läsning för den som är intresserad av hjärnans och förväntningarnas betydelse för våra fysiska reaktioner. Att insulin kan frisättas när vi förväntar oss något sött är inte konstigare än att salivutsöndringen ökar när vi tänker på något surt, eller blir torra i munnen och törstiga när vi ser filmer som utspelar sig i öknen.

 2. Pingback:

Kommentera