Feta rubriker=sanningen?

Kvällstidningarna och rubriksättningen där är en intressant historia för sig. Vi är många som tittar på dem varje dag, själv brukar jag ofta små-skratta åt dem. De sätts för att sälja så många lösnummer som möjligt och kan därför innehålla i princip vad som helst.

(bilden lånad från www.kostdoktorn.se)

När det kommer till LCHF-kosten har vi under -2011 fått se en del stora skräck-rubriker i kvällstidningarna. Man blir deprimerad och får cancer bland annat. Och blir trögtänkt. Och får diabetes.

Varje gång dessa rubriker dyker upp händer samma sak. Jag får mejl från folk som undrar om ”det är sant som det står i Aftonbladet” och bland släkt, vänner och kollegor kommer frågor direkt. Alla verkar liksom notera dessa löpsedlar…

Nu måste jag förklara och försvara, hur menar de egentligen i tidningen? Och är det bevisat nu till slut att kosten faktiskt är farlig som de ju anat hela tiden?

Plötsligt tror människor, som aldrig ens läser kvällstidningar i vanliga fall, på en rubrik i en kvällstidning där de inte ens har läst artikeln och vill ha svar och vill veta sanningen.

Min fråga är: Tror du på allt annat som står på löpsedlarna? Tror du att det är sanningen vi matas med i feta rubriker dagligen från kvällspressen?

Om du verkligen undrar och vill veta sanningen. Ta gärna reda på den själv. Granska studien som ligger bakom rubriken. Granska personen som ligger bakom uttalandet. Granska journalisten som skrivit artikeln. Fundera. Tänk logiskt. Lägg ihop ett plus ett och bilda dig en uppfattning som blir din egen sanning.

Vi vill ofta ha facit och svaren och sanningen serverat på silverfat, det är enklast så. Men vi måste faktiskt ta ansvar och fundera lite över vems sanning vi egentligen får. Och ta eget ansvar för att kontrollera den sanning som är viktig för just oss.

Jag vet vad som är min sanning och den kan jag förklara. Hitta just din egen sanning bakom de svarta rubrikerna. Tänk kritiskt.

Lycka till!

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE *, Debatt den av .
Profilbild

Om Veronica Aderö

Veronica Aderö är kostrådgivare i Stockholm med stort intresse för hälsa, naturlig kost och enkel matlagning som fungerar i folks vardag. Hon erbjuder kurser, föreläsningar och enskild kostrådgivning i olika former som anpassas efter önskemål. Under vintern -2013 kommer en bebis så det är nu en hel del fokus på graviditet, kost, och näring, samt kommer framöver att bli fokus på barn och kost generellt. Veronica driver en välbesökt blogg som heter Kostvägen.

3 thoughts on “Feta rubriker=sanningen?

  1. Profilbild

    Ola

    När det gäller kvällstidningar så är jag hellre oinformerad än felinformerad. Det innebär att jag inte läser dem. Alls. Det är dock svårt att undgå de feta rubrikerna... som det är så lätt att reta ihjäl sig på... men det är de ju inte värda!

Kommentera