Att leva med LCHF

Jag vet inte om ni såg Debatt för några dagar sedan där både Andreas Eenfeldt och Katrin Zytomierska var gäster (LCHF förspråkare). Dietisterna var ju hysteriskt roliga och speciellt en kommentar av Elisabet Rothenberg har jag tänkt en del på, nämligen "Det går ju inte att leva så här i längden, man blir socialt avvikande!". Det är klart att dietisterna försvarar det de tror på, hela deras världsbild blir ju omkullkastad och deras kunskap inget värd men jag tyckte ändå det var en kommentar som i min värld är helt upponer därför jag tycker nämligen att det är lättare än någonsin att leva, njuta och må bra nu! Som gammal viktväktare så vet jag hur det var att försöka leva och viktminska på fettsnål kost där man skulle hålla nere på kalorierna (pointsen). Vilken ångest så fort man skulle äta på restaurang eller var bortbjuden. Hur många points hade man hunnit spara? Eller hur många points hade man kvar av sin veckobonus? Ofta så slutade bristen på kontroll att jag satt där och överåt för jag "hade ju ändå tappat kollen" och frestelserna var för stora (vem blir inte svag när man i princip bara äter kolhydrater som får hjärnan att bara vilja ha mer?)

Med LCHF blir det lättare än någonsin att äta bra mat. Äter jag på restaurang så tar jag alltid en hel köttbit/fisk/fågel och ber om varma grönsaker eller en sallad i stället för potatis/pasta etc. Jag gör ingen stor sak av såsen, jag äter och hoppas att den inte innehåller för mycket mjöl. Äter man en trerättersmeny så har de allra flesta restauranger en ostdessert med olika ostar, lite fikonmarmelad och lite frukt. Där äter jag ostarna och skippar resterande.

De flesta av mina vänner och familjemedlemmar äter LCHF så det är aldrig problem att vara bortbjuden men för de som inte har det så kan det vara bra att berätta för alla hur man äter, det gör det lättare när man ska äta borta hos vänner. Berätta att du undviker kolhydrater, därför att du mår så mycket bättre utan dem. Berätta gärna om dina hälsovinster.

Och skulle det inte vara sådan mat vi allra helst äter så gör det bästa! Ät mkt mindre av det dåliga och mer av det som är bra. Våra kroppar tål oftast lite skit. Är du sockerberoende får du givetvis vara mycket mer noga.

Här kommer en lista med tips på saker vi kan äta när vi är på språng!
Kopiera gärna listan och ha i väskan!

Livsmedelsbutiker

- Ost i portionsförpackning
- Babybel
- Varmrökt lax
- Grillad revbensspjäll
- Brieost
- Kycklingspett
- Grillad kyckling
- Coleslaw
- Pizzasallad (Ica)
- Makrill i tomatsås (Abbas mästarmakrill är bra!)
- Varmrökt lax
- Ölkorv
- Avocado
- Tonfisk (Abbas)
- Blandade naturella nötter
- Turkisk yoghurt,finns i portionsförpackning
- kokta skalade ägg (chark)

Pressbyrån/Seven Eleven/Macken
- Färdigskivad ost
- Blandade naturella nötter
- Korvar med högt köttinnehåll tex Chorizos. Räksallad till.
- Turkisk/Grekisk yoghurt
- Kaffe med vispgrädde

MAX/MacDonalds
- Hamburgare utan bröd, ta en med mycket ost, bacon.
- Low Carb burgare (Max). Du kan få vilken burgare som helst som "Low Carb" måltid.
- Sallad utan krutonger och pasta, be om extra protein i stället om det går.

Att ha i väskan
- Avokados
- Blandade naturella nötter
- Kokta ägg
- Babybels

 

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Att leva med LCHF

 1. Profilbild

  Anette

  Håller med dig till viss del. Men för mig som inte umgås m lchf are, kan det bli osocialt. Vissa äldre släktingar t ex vågar inte bjuda hem oss, säger rakt ut att vi är så krångliga.. Ändå tycker jag att jag varit tydlig m att jag tar grönsaker i stället för potatis t ex. Ibland tror jag de tycker det värsta är att man inte äter deras bullar och tårtor. / Anette

 2. Profilbild

  Sofie

  Ha ha, jag skrattade också väldigt gott åt dietisternas försök att baktala LCHF. Jag tror det här med att folk tycker att man är krånglig beror mycket på okunskap. Många vet inte vad kolhydrater är, de är inte insatta så jag får ofta förtydliga för vänner som vill bjuda på middag. Jag var bortbjuden härom veckan till en vän och hon ville vara snäll och bjuda på dessert. Så hon hade bakat en kaka med socker och potatismjöl, för i hon visste inte att det också var kolhydrater 😉

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Haha, ja det var ju snällt av henne 😉 Som du säger - många vet inte ad kolhydrater är, eller var de finns i. T.o.m Katrin Z sade ju fel när hon hävdade att hon åt NOLL kolhydrater, "INGA" kolhydrater alls, när hon i själva verket åt grönsaker 😉

 3. Profilbild

  Håller med Anette, fast med skillnaden att jag inte har berättat för släkt och vänner att jag äter LCHF. Dels pga just det som Anette har råkat ut för, rädsla för att folk inte ska våga bjuda hem mig, dels pga att slippa de arga känslorna som jag brukar röra upp när jag nämner att jag äter LCHF-kost.
  Resultatet blir att jag brukar äte lite för syns skull. Efterrätter brukar i många fall vara ok att tacka nej till, men det är svårare att undvika potatis eller pasta. Jag brukar ta en potatis, äta hälften och sedan lämna resten. Senast på middag hemma hos mamma häromdagen.
  Men visst, många gånger har jag ätit för "fridens" skull och sedan kommit hem med magknip...

Kommentera