Måste cellerna ha socker för att dela på sig?

Här kommer första inlägget i vår avdelning "Frågelåda".

Tobias frågar

Hej på er! Jag har ätit LCHF-kost lite till och från i cirka 1.5-2 år nu och tycker det funkar grymt bra. Men min pappas sambo är undersköterska och har hört från någon doktor att kroppen måste ha socker för att celler ska dela på sig. Jag är ganska så säker på att detta inte stämmer men har inget bra svar på varför. Har ni koll på hur det egentligen ligger till? Mvh Tobias

Anna Hallén svarar

Kroppen behöver noll gram socker och faktiskt noll gram kolhydrater. Däremot behöver hjärnan ca 20 gram glykos per dag. Alla andra funktionen fungerar utan glukos. De kan få sin energi/kraft från fett och ketonkroppar.

Jag kan tänka mig att missuppfattningen kommer ifrån att blodsocker (blodglykos) stimulerar insulinet som i sin tur stimulerar tillväxt, (celldelningen). Men det finns ju fler tillväxthormon förutom insulin. Samt att även proteiner stimulerar insulinet.

Så svaret är att cellerna delar sig fint även om du äter en riktigt strikt LCHF. Och viktigast av allt är att ta bort myten om att socker och glykos är samma sak. Vi behöver inget socker, men kan må bra på en hel del grönsaker (som också blir glykos).

Härliga hälsningar,
Anna Hallén


När Anna Hallén inte skriver här, hittar ni henne på Anna Hallén

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Frågelådan den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

2 thoughts on “Måste cellerna ha socker för att dela på sig?

 1. Profilbild

  Majoren

  Jag brukar ta ägget som exempel. Ett ägg innehåller noll och inga kolhydrater men kycklingen inuti ägget kommer att behöva lite glukos till sin hjärna och lite annat, men det utvinns ur befintligt protein och fett i ägget.
  Människan framställer också sin egen glukos om det beövs.

  1. Profilbild

   Japp, genom glukoneogenesen kan kroppen komma åt glukos även om vi äter noll gram kolhydrater. Glukoneogenesen är när kroppen bygger om vissa aminosyror (byggstenarna i proteiner), laktat (samma som mjölksyra) och glycerol (en del i fett när det sitter ihop som en triglycerid). Alla dessa delar kan bli glukos, helt vanligt blodsocker.

   Och det betyder ju att det är möjligt för kroppen att bygga "socker" av kött och fett. Men varför slösa dyra proteiner när vi kan få glukos från broccoli och blomkål?

Kommentera