Laxsoppa med massor av dill och spenat

(4 portioner)

 • 4 gul lök
 • 8 msk smör
 • 160 g spenat, färsk eller fryst och tinad
 • 8 dl vatten
 • 4 dl crème fraiche
 • salt och peppar
 • 600 g lax
 • en - två rejält stora knippen dill
 • ev. lite dillfrön

Hacka löken och fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt spenat och låt fräsa med en stund. Häll på vatten och tillsätt crème fraiche. Låt koka upp och mixa sedan med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Skär laxen i kuber. Koka upp vatten och häll över laxbitarna. Låt stå ett par minuter. Häll av vattnet och vänd ner fisken. Hacka dillen och blanda ner innan servering. Strö eventuellt över lite dillfrön.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Fisk den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

4 thoughts on “Laxsoppa med massor av dill och spenat

 1. Profilbild

  Johanna

  Hej!

  Bara för tydlighetens skull. Det räcker att låta tärningar av den tinade laxfilén ligga i kokhett vatten i några minuter för att den ska bli klar?

  Tack för recept!

 2. Profilbild

  Ja, det räcker alldeles utmärkt, då blir fisken saftig och inte torr. Man kan gärna röra om så att de inte klumpar ihop sig och därmed kommer det heta vattnet runt om alla bitar. Har man stora bitar kan man ha laxen i en kastrull på ettan på spisen och känna sig fram, för är bitarna för stora och kärlet stjäl för mycket värme så funkar det antagligen inte så bra. Men jag tycker att det brukar bli gott och saftigt.

 3. Profilbild

  Johanna

  Hej Klara!

  Måste bara komma med feedback efter att ikväll ha lagat och ätit laxsoppan.
  För det första, TACK för bästa tipset, att lägga laxen i kokhett vatten. Den blev PERFEKT. Sedan till soppan... Oh my... Så fantastiskt god!! Mamma och lillasyster fick smaka och mamma blev nästan knäsvag. Min syster som annars är SUPERKRÄSEN med mat, särskilt mat som går under kategorin nyttig, och extra petig med fisk dessutom, hon tyckte också att den var jättegod. Så stort tack för att du delade med dig av receptet. (Psst, blir samma middag imorgon).

 4. Profilbild

  Hej Johanna!
  Vad roligt att höra att ni alla gillade soppan! Det är det roligaste med detta att göra kokböcker, när andra lyckas med rätterna, upptäcker något nytt och får en härlig matupplevelse.

  Tack för att DU delar med dig! Kram!
  Klara

Kommentera