”Kloka Therese” önskar god jul!

Så roligt att du klickade dig in hit till mig! Min uppgift på den här sidan är att väcka tankar och ställa frågor, förhoppningsvis kloka sådana. Att tänka till, reflektera, vända och vrida på hälsorelaterade fenomen i vår värld och vardag. Helt enkelt ge dig och mig, oss, lite perspektiv.

Så dagen till ära börjar jag, inte helt otippat, med julen…

I år började det egentligen för 26 dagar sedan. Som på en given signal denna lördagskväll fylldes vartenda fönster i hela Sverige med exakt samma sorts, egentligen mycket ovanliga, lampor. Ljusstakar med sju ljus, rak linje ibland, men oftast v-formation, och så sju-uddade stjärnor. I ALLA fönster. En turist som landar i Sverige denna mörka dag måste tro att vi svenskar tagit det här med standardisering till hela nya nivåer.

Och detta är startskottet. Nu börjar samma trallvänliga musik spelas i slott och koja, på gator och torg. Någon vecka senare vandrar överallt änglalika tåg runt på varje företag, i varje skola, i varje förening och på varje äldreboende. Med ljus i hår och hand sjunger änglarna sånger som alla kommer ihåg åtminstone första raderna och refrängen till. Strax därefter bär vi in samma sorts träd i stugan, smyckar det på samma sätt, konstaterar att det luktar jul och glömmer bort att vattna det.

Kulmen kommer så imorgon, den 24:e. Nu står i en majoritet av svenska hem exakt samma mat på bordet, vare sig vi tycker om det eller inte. Julskinkan tronar på mitten med sin senapsgriljering, omgärdad av små köttbullar, korta prinskorvar och mormors specialsill. Detta följs av den urgamla lutade fisken och risgrynsgröten som många aldrig skulle komma på tanken att äta i vanliga fall. Skål och tack för nästa.

På slaget klockan 3 bänkar sig mer än halva befolkningen och ser på samma TV-program som julaftonen året innan, och året innan, och året innan… På bordet väntar nu samma sorts godis; knäck, ischoklad och marsipan, tillsammans med en skål nötter – som dagen till ära har skalen kvar och ska knäckas utan att fingrarna kommer i kläm.

Så gör vi. Med tillägg av glögg, pepparkakor, saffran, nejlikprydda apelsiner, röda sidenband, paketsnören, glitter och tradition.

Visst är det fantastiskt? Ingen annan dag på året kan väl vara så traditionsbunden som just julen? Kanske är det ett behov vi har av en fast punkt, något som inte förändras i en värld som snurrar allt fortare. Eller är det kanske kollektivets sista utpost, då individen tillåts släppa kravet på självhävdande och faktiskt får ”vara som alla andra”. Eller kanske gillar vi bara maten. Oavsett vilket så gör vi allt detta av fri vilja och kan när som helst välja att fortsätta eller göra något annat.  Vi har mycket att vara tacksamma för.

Idag går mina tankar till alla dem som av olika skäl inte kan göra som majoriteten, de som ofrivilligt står utanför all detta. Som inte orkar bära in och klä en julgran. Som får hålla till godo med en jultallrik under plastfilm. Som inte har råd med några julklappar. Som inte har tak över huvudet. Som inte har en familj att dela maten med.

Wherever you are, whatever you do, my thaughts are with you. God Jul!


När Therese Renåker inte skriver här, skriver hon på Kostbloggen

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

2 thoughts on “”Kloka Therese” önskar god jul!

 1. Profilbild

  svante börjesson

  Hej va kul !!
  En liten undran fråga ? När blir Lchf kokböckerna lite mer proffsiga spännande som kokböcker skrivna av de stora kockarna, skulle vara kul om ex Mattias Dahlgren, Melker Andersson mfl kom ut med några på Lchf temat 🙂

  GOTT JUL önskar Svante o Lycka till

 2. Profilbild

  Klara Desser

  Hej Svante! Välkommen till sidan!
  Själv tycker jag att min egen bok som kommer om några dagar är om inte kanske proffsigt spännande så i alla fall vacker och inspirerande. Kolla in och se vad du tycker! Men kanske kommer även "de stora grabbarna" vakna snart!!
  God Jul!
  Klara

Kommentera