Julpanik!

Jag kommer så väl ihåg all min julpanik och alla tårar. Varje år likadant. Jag visste att jag skulle gå upp fler kilon. Önskade så att jag bara kunde hoppa över julen. Att jag slapp vara med. Tror till och med att jag vissa år hatade julen. Jag ville inte bli fetare!

En bit knäck och sen hela skålen. En vörtbrödsmörgås med julost och sen fyra till. Bara lite Ris ala Malta och så tjuvåt jag med sked direkt ur skålen i kylskåpet när ingen såg. Redan till Kalle mådde jag lite illa, men hade redan bestämt mig. Lika bra att äta ordentligt idag för i morgon skulle jag börja på riktigt. Då minsann skulle jag vara duktig. Så det blev ett gäng pepparkakor, mandelmusslor med grädde och sylt och lite saffransbröd.

Vid julklappsutdelningen skulle Aladdinasken överfallas och sen åt jag lite ur alla godisskålarna för att det inte skulle synas. Ischoklad, rischoklad, corn flakeschoklad... Jodå, stor del av godiset hade jag frivilligt ställt upp med att göra. Ibland bakade jag också en massa småkakor.

Juldagen kom. NU skulle jag börja. NU var det dags. Den här gången skulle jag äntligen lyckas. Jag hoppade över frukosten, varför äta idag när jag åt så mycket igår. Redan vid tvåtiden var den dagen förstörd. Några tappra försök gjordes därefter tills jag kom på att 1 januari, ja, det var dagen då det skulle ske.

Nu var det bäst att passa på att äta allt jag sen inte skulle få äta på länge.

Nyårsafton, nyårslöfte, nyårsdagen... några gånger klarade jag flera veckor andra gånger bara någon dag. Men jag kunde alltid kompensera med överdriven träning eller perioder där jag knappt åt någonting. Införskaffning av olika pulverdieter var en årlig tradition.

Julglädje! Ja, fantastisk nog är det så jag känner idag. Jag älskar julen, tomtar och alla tända ljus överallt. Jag njuter av julmyset och julmaten. Och jag brukar gå ner något kilo var jul eftersom maten som serveras är perfekt.

Sill och ägg, jo visst finns det socker i lagen men jag dricker ju inte lagen, jag äter sillen. (Är du överkänslig kan du göra god sockerfri inläggning). Sen är det lax, gärna den varmrökta. Därefter skinka, köttbullar, prinskorv och gärna lite grönkål i grädde med kanel och kryddpeppar. Sen är jag vanligtvis nöjd och mätt. Och stolt!

Ris ala Malta är nu Ris ala Anna och min jullyx. Fortfarande lite för gott och ibland äter jag lite för mycket. Men det skapar inget sug till dagen efter och det finns inget jag äter en dag per år som kan skapa varken hälso- eller viktproblem.

Äter jag julgodis? LCHF julgodis? Nej, vanligtvis inte. Julen är inte längre något jag upplever genom att äta. Julen är en upplevelse i att mysa, att umgås, att vila och att njuta. Och varför äta LCHF julgodis när jag ändå är mätt och nöjd.

Njut av dagen idag. Njut av all perfekt julmat. Gör bara val som du är säker på att du njuter av, även i morgon!

Jag önskar dig en riktigt underbar julhelg och en mysig fortsättning fram till nyår. Låt julen bli en helg du längtar till vart år.

God Jul önskar


När Anna Hallén inte skriver här, hittar ni henne på Anna Hallén

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Julpanik!

 1. Profilbild

  Jaana

  Oj oj vad jag känner igen mig i det du skriver. Nästan lite panik inför julen och maten/godiset. Det eviga lovandet att efter helgen "börja igen".
  Jag är inne i min första jul med LCHF och den har vara underbart avslappad. Inget dåligt samvete för allt jag ätit.
  Det har njutits med lugnet i själen. Njutit av god och bra mat.
  Varför väntade jag så länge med detta?
  Nu är jag dock här i det nya livet. Det härliga livet!

  God fortsättning!!

 2. Profilbild

  Janicke

  Åh så jobbigt och hemskt det måtte ha varit! Stackars alla som sitter fast i det där ångestskapande beteendet.
  Tack för att du delar med dig!
  Goda Helgdagar önskar jag dig ♥

 3. Profilbild

  Kicki

  Känner igen mig så väl i de tankarna du hade före LCHF, just det att " det är lika bra att äta ordentligt idag för imorgon då börjar jag mitt nya liv" skrämmande hur man kan lura sig själv.
  Tack för att du hjälper oss att komma ur sådana tankar och in på rätt kosthållning.
  God fortsättning!

 4. Profilbild

  Ja, dessa tankar har präglat jularna förr... året har varit en strävan o ibland en lycka för att man med stor ansträngning gått ner sina kilon, o så kommer julen o under loppet av bara några timmar är allt fördärvat. Första julen med LCHF är nu avverkad med vikten i behåll, humöret, den goda magen och allt det andra... trots god mat o en del julgodis! Men strikt LCHF!
  Underbart!!!!

 5. Profilbild

  malin

  oj, det lät ju som jag förr om åren....skulle jag vilja skriva men då ljuger jag.
  Jag börjarde med LCHF i somras , mådde kanon men gick inte ner mer i vikt, strunt i det tänkte jag det kommer när det kommer.
  Sen testade jag att "unna" mig när vi var en helg i Stockholm o sen en annan övernattning osv,.... men det går inte !

  Jag skulle ha en unnarkväll o unnar dag på lillejulafton o julafton, sicket skämt! Men jag tänkte som du gjorde förr. lika bra o trycka i mig o sen hejdede jag mig , nä för f...n nu får det vara bra så från igår är det LCHF som gäller,
  Jag är galen i dina böcker o ser fram emot nästa som kommer, har lagt bevakning på Adlibris,
  Så till nästa jul hoppas jag att jag kan njuta som du 🙂
  Fattar inte att jag inte fattat tidigare att jag är sockerberoende o måste kämpa på.
  Tack för ditt inlägg, skönt när folk fattar...

Kommentera