Den religiösa aspekten… eller var det sekten?

Ja men vad kan vara lämpligare så här i juletid att än att försöka belysa det faktum att de som äter LCHF ofta likställs med en sekt, självklart med religiösa undertoner. Ordet sekt förknippas ju sällan med någonting positivt. I sekter går det överstyr, det är ju allmänt känt att hjärntvätt och kollektiva självmord är vardagsmat på sekttallriken.

LCHF innehåller ju inget av det där. Det är ju liksom bara riktig mat på tallriken och ändå kan det uppröra, skapa rubriker, debatter och påhopp.

…men själv trodde jag ju mest att jag bara åt bra.

Inte ens under mina 15 år som vegetarian upplevde jag något liknande.

Visst, jag använder själv uttrycket halleluja moment om när jag för första gången 2007 började äta LCHF och JA, jag erkänner jag såg på Lars- Erik Litsfeldt som min gud och JA, boken ” ät fet mat och bli frisk och smal” var min bibel. 2007 vågade jag inte predika min lära, det var alltför farligt. Självklart gjorde jag små försök men möttes oftast av stor skepsis eller direkt aggressivitet. Jag gick helt enkelt under jorden och utövade min lära i största hemlighet.

Men trots att jag gjort mig skyldig till dessa bibliska liknelser är det faktiskt ingen sekt.

Men om allt för mycket kraft går åt till att gapa på etablissemanget denna vår tids satan eller om bara de som äter på ett visst sätt är välkomna eller att man bara får predika vår lov utan lön och bara med en galen glöd i blicken. Eller när denna rörelse som inte handlar om någonting annat än att vi vill äta naturlig mat, tar sig onaturliga uttryck i form av påhopp både på de egna eller andra som inte tycker lika ja då kanske jag också är beredd att hålla med.

För vad förmedlar vi då?

Förmedlar vi öppenhet, matglädje och kärlek till andra?

LCHF är ingen religion, för religion bygger på tro och jag tror inte att jag mår bra.

Jag VET att jag mår bra.

Där mina vänner har ni skillnaden 🙂


När Johanna Lanner inte skriver här, skriver hon på johannalanner.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Johanna Lanner

Om Johanna Lanner

Johanna är kostrådgivaren med författartalang och fyller sina inlägg med finurligheter, ironi och allvar. Johanna är utbildad massör, hudterapeut och kostrådgivare samt har läst ledarskap, humanekologi, filosofi, idrottspsykologi och friskvård. Målet för Johanna är att ingen tjockis någonsin ska behöva känna sig lika misslyckad som hon gjorde. Blogg.

4 thoughts on “Den religiösa aspekten… eller var det sekten?

 1. Profilbild

  Monicka

  Känner igen mig i allt det där! När ja kaloribantade, vägde och mätte maten, Åt de absolut fettsnålaste som fanns -då va de ingen som sa nåt. Men när ja bytt ut all skit ja åt mot riktig mat då, DÅ minsann är ja dum i huvudet som tänker ta dö på mej själv..... GUD va skit man får ta pga LCHF!! Men oj va dom kommer ångra sig när dom ser att vi hade rätt!! För visst är även jorden rund....:-)

 2. Johanna Lanner

  Johanna Lanner

  Inläggsförfattare

  Det finns inget som är så farligt som riktig mat... glöm ALDRIG DET..pulver och piller är ju testat...för guds skull :)) Vi får fint vänta till jorden är rund...igen...

Kommentera