Att överleva på LCHF kost… De negativa biverkningarna vi måste börja tala om!

Ja som vi hört både en och två tusen gånger är det ju omöjligt att överleva på naturlig kost. Det är ju människan inte på långa vägar skapt för.

Nej men hur kan man bara komma på något så dumt.

Men trots allt finns det ju en del biverkningar med att äta naturlig mat, det ska vi inte sticka under stol med. Jag förespråkar öppenhet. Så därför vill jag ge båda vana LCHFare och de som funderar på att testa, lite koll på de allra vanligaste biverkningarna.

 • Du blir en jobbig människa

LCHF har dessvärre den biverkningen. Detta kan göra att du stöter på problem i det dagliga livet. Har den andra delen i ditt förhållande ännu inte anammat livsstilen? eller dina kollegor, vänner eller familj. Du kommer vara jobbigare än en förbannad finne i röven. Jag är ledsen att säga det men så är det.

I början, när du är så himla glad över att äntligen ha funnit rätt, vill du övertyga andra.

Nu ska jag säga något hemsk. Det är ingen som orkar lyssna på ett överdrivet klämkäckt hälsofreak. Vissa människor kan faktiskt till och med få allergiska reaktioner som bland annat kan yttra sig i ett ökat frosseri av olämpliga livsmedel och du min vän tvingas förfärad titta på.

 • Du blir nästan aldrig sjuk

Du blir som en mänsklig maskin på duracellbatterier. Förkylningarna som tidigare däckade dig i en vecka kan gå över på en timme. Efter år av ickesjukdom kan man nästan sakna att vara så där skönt sjuk ni vet. Typ snyta sig lite, ligga nerbäddad och kolla filmer, läsa skvallertidningar och vara så där krävande mot sin partner som man bara har rätt till när man är sjuk. Okej håll i hatten, det är stor risk att allt det där försvinner. Så tänk noga efter innan kostomlägget.

 • Du slutar gruppsynda med dina vänner och riskerar utfrysning

Som vi alla vet räknas ju inte onyttigt frosseri när man gör det i grupp. Då är det socialt accepterat att svulla. Som ni kommer ihåg från den gamla kaloriräknartiden räknas ju definitivt inte kalorierna som du åt när du gick eller ingen såg samt de kalorier som då åt för att vara snäll mot någon annan. Nu blir du plötsligt en glädjedödare. De som bantade på den gamla goda tiden kunde man väl stå ut med. De var ju så hungriga och åt allt det kunde med sin desperata blick och så visste man ju att nästa vecka var allting som vanligt igen. Men nu sitter de retliga LCHFarna där och ler självgott och berättar att de inte är ett dugg sugna på att äta något så….. olämpligt!

 • Du utvecklar ubermench drag

Fika? Vila? Varför då? Säger du och ser på dina medarbetare med en oförstående blick. Du ser dem utmattade ligga utslagna över bordet och trevande försöka hitta en frukt i väskan. Du fortsätter obarmhärtigt, men det är ju bara fem timmar sen vi åt?

Det är svårt för andra att håll jämna steg med en som käkar naturlig kost. Var ödmjuk inför detta faktum.

 • Du börjar stirra med förfärad blick ner i folks kundvagnar

Innan kanske du inte ens såg vad andra lade ner i sina kundvagnar, men så plötsligt allt eftersom din kunskap ökar, ökar även de blickar du ganska ogenerat kastar ner i din medhandlares kundvagnar.

Det kan även komma tillfällen där du faktiskt låter det du tänker tyst muttrande passera läpparna ”men gud inte ska de äta det där”.

Ibland kan du bli så paralyserad av det berg av limpor, flingor, kex, godis, läsk och annat läskigt som den framförvarande kunden lägger upp bandet att du helt kommer av dig. Då vill jag bara noga poängtera att detta inte beror på att vår stackars hjärna inte får kolhydrater utan detta är endast gammal hederligt chocktillstånd orsakad av en ohygglig syn.

 • Du drabbas av tunnelseende och yrsel av ordet margarin.

- Ja och så brukar jag ta sån där flytande Milda, säger din intet ont anande väninna.

-Va sa du att du gjorde, flämtar du och glömmer alldeles bort det där med att gå varsamt fram. VET DU INTE HUR FARLIGT DET ÄR? Innan du hinner stoppa dig själv har du dragit i väg en propaganda harang snabb och pricksäkert som en bågskytt. Vänninan har inte en levandes chans att hinna värja sig. Själv kan du vakna upp ur ditt trans högröd i ansiktet och fnysande muttra

–        Vem äter margarin 2011? Det vet väl för guds skull alla att det är livsfarligt!

Det här var några av de vanligaste biverkningarna som kommit mig till känna. Vi kan inte tiga ihjäl det. Om vi inte hanterar dessa biverkningar på rätt sätt kan de utan tvivel komma att vändas emot oss.

Vi måste ta det på allvar.

Allvarliga, allvarsamma saker måste mötas med ett allvarsamt allvar.

 


När Johanna Lanner inte skriver här, skriver hon på johannalanner

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Johanna Lanner

Om Johanna Lanner

Johanna är kostrådgivaren med författartalang och fyller sina inlägg med finurligheter, ironi och allvar. Johanna är utbildad massör, hudterapeut och kostrådgivare samt har läst ledarskap, humanekologi, filosofi, idrottspsykologi och friskvård. Målet för Johanna är att ingen tjockis någonsin ska behöva känna sig lika misslyckad som hon gjorde. Blogg.

85 thoughts on “Att överleva på LCHF kost… De negativa biverkningarna vi måste börja tala om!

   1. Profilbild

    ragnhild

    Ja, och så tänker jag: Hm, hur mycket vettig mat har jag fått kontra den chipsen, den påsen med godis, den pizzaen, den kexen med transfett - och så måste jag titta ner i min korg. Nei jag gör inte alltid så (tittar menar jag), men tar mig i det innimellan 😉

    Rapp i käften? Men man blir ju så ut över alla gränser förnöjda 🙂

 1. Profilbild

  Hanna

  haha, ja det stämmer verkligen... jag tycker nästan att alla andra tycker att det är jobbigare att jag äter lchf-kost än vad jag gör 🙂 de tycker det är jobbigt att inte veta vad de ska bjuda på.. de kan inte riktigt köpa att jag bara kan utesluta fikabröd osv.. jag behöver inte fika varje kvart 🙂 det är konstigt att jag nästan ska få dåligt samvete för att jag inte vill äta bullar, kakor och godis.. det borde ju uppmuntras istället!!
  //Hanna

  1. Johanna Lanner

   Johanna Lanner

   Inläggsförfattare

   Jag tror att andra har oerhört svårt att förstå att man inte är sugen/ hungrig hela tiden. Det är ju nästan för bra för att vara sant.. eller hur 🙂

 2. Profilbild

  gunsan

  herreguuud *torkar bort en tår ur ögat* så pricksäkert, precis en sån jobbig jävel har jag förvandlats till 😉
  har till och med hänt att jag fått gå in i en annan gång i affären för att inte kommentera folks kundvagnsinnehåll =D =D =D

 3. Profilbild

  Ann Charlott A

  Oj va många saker jag känner igen! Har hållt mig till LCHF i 8 månader och har inte ångrat mig en dag! Om jag råkat äta en brödbit så reagerar magen direkt, gaser och knip. Så länge leve "min" nya kost!

 4. Profilbild

  Mia Båtman

  Kanonbra skrivet! Precis i prick. Mina arbetskamrater tittar undrande på mig när de äter frukost kl 7,30 på jobbet (dagis) och jag bara dricker kaffe. -Är inte du hungrig? -Nää, jag åt frukost vid 5,30. -Men det är ju flera timmar sedan!!
  Kan bara säga att jag äter nästa gång efter att de ätit lunch, vid 13-tiden! 🙂

  1. Johanna Lanner

   Johanna Lanner

   Inläggsförfattare

   Nu har jag spanat in ditt inlägg 🙂 Jag håller med dig att det är rent av oartigt och en smula ouppfostrat att kalla det andra äter för äckligt. Jag har valt att kalla min äggmjölk i kaffet för kaffe eggdy.. visst låter det ybertrendigt :))
   Kram johanna

 5. Profilbild

  dittan&dattan

  Så underhållande skrivet!
  Jag känner faktiskt igen mig, stirrande på andras kundvagnar, mest de som drar med sig ett små barn som jag tycker sååå synd om.
  Ibland kan jag inte låta bli och frågar om de gillar bensin och kemikalier 🙂
  GOTT NYTT ÅR TILL ER ALLA!

  Viva LCHF!!

 6. Profilbild

  Basse

  Nei men herregud! Er det mulig! Dette er jo bare skit!
  LCHF... Low Carbo, High Fat! Begge to er jo bevist at skaper langavrige helseproblemer!
  Vi behover carbohydrater til aa leve! Kutt gjerne processed carbs som man finner i hvitt broed, hvit pasta, poteter og ris. Men spis uraffinerede carbs som finnes i brunt broed, brun pasta, follkorns ris etc... I langtid vil kroppen din takke deg!

  High Fat... Hogt choletsrol, blokkering av arterier og vener, samt at det finnes lite naring i slik mat!

  Fatty acids som Omega3 er sunt, hjarnen behover det for aa fungere.

  Vi kommer til aa ha mange tynne unge lik i aarene fremover som et resultat av LCHF dietten! Javisst, man gaar ned masse i vekt, men av urette aarsaker.

  Dere lesert jo dette fordi dere vil ha denne informasjonen. Dere krever artikler som affirmerer deres tro om at denne dietten er sunn! Jeg oppfordrer dere alle til aa lese informasjon for og imot LCHF, samt lese artikler om andre dietter som Macrobiotic, Vegan, Vegetarian, og artikler om et generelt variert kosthold!

  Its time to open your eyes and educate yourself, not to fall for the propaganda you are being force fed by the media!

  1. Profilbild

   Pia Nyberg

   Hej Basse! Du får gärna länka till artiklarna som bevisar det du säger. Vi är alla intresserade av att äta rätt så vi lever länge och friska. Jag tror jag pratar för alla här att vi skulle överge kosten direkt om vi någon gång skulle få se en forskning där det bevisas att man blir sjuk på den LCHF vi förespråkar.

   Hittills har vi inte sett en enda. Den forskning som iaf gjorts i två år, och där man ätit en kost mycket lik den LCHF många av oss här äter är den s.k. Israelstudien. Med de resultaten ser jag ingen anledning att sluta äta LCHF, snarare skräms jag över att tallriksmodellen fortsätter förespråkas av myndigheterna i Sverige.

   Seriöst och allvarligt: Kom GÄRNA med länkar! Innan du publicerar dem, dubbelkolla om de verkligen ätit LCHF och inte Atkins, Dukan, GI osv.

   ISRAELSTUDIEN: New English Journal of Medicine (kortfattat: studien genomfördes under hela 2 år, vilket är ovanligt för att vara en koststudie. Till ovanligheterna hörde också att det var svårt för deltagarna att fuska eftersom de bodde isolerade).

  2. Profilbild

   Basse, är det inte konstigt att människan levt i tusentals år med protein från kött, fisk, ägg och skaldjur, naturligt fett från djur, nötter, frukt & bär, grönsaker och mått bättre och varit friskare än vad vi varit de sista 100 åren sedan vi började äta mer kolhydrater än vi gör idag?

   Det finns inga studier som visar att naturligt fett är farligt för oss, däremot är det det fett människan själv består av och som är stabilt och som vi hanterar bäst. Att äta varierat och få i oss nyttiga vitaminer och mineraler och nyttigt fett är det som bygger en frisk kropp.

   Protein och fett är essentiellt, inte kolhydrater då kroppen själv skapar den lilla mängd glukos den behöver. Däremot ger ju grönsaker, nötter, frön och bär oss den mängd kolhydrater som vi mår bra av. Spannmål har inga hälsofördelar, tvärtom. Gott Nytt År!

   1. Profilbild

    Herr Lundhamn

    Fast du missar en viktig del i kalkylen, nämligen att människor rör mindre på sig idag än vad de gjorde för säg 250 år sedan. Det var inte så att människorna innan industrialismen hade möjlighet att gå till snabbköpet och köpa mat för att sedan stressa åtta-tio timmar på jobbet. (Eller vice versa.) Nej. Människan förr var tvungen att med kroppen slita på åkrar och med andra fysiska arbeten för att alls få någon föda vilket är mer än vad den behöver göra idag. (Nu har de flesta av oss tämligen stillasittande liv och arbeten. Klart att folk mår sämre när de rör mindre på sig.)

    (Visst, det är inte nyttigt att äta för mycket kolhydrater. Men det är inte heller nyttigt att äta för lite av det liksom det inte är nyttigt att äta för mycket fett.)

    Att "bevisa" att det är kasst att äta mer kolhydrater för att det (sedan industrialismen) blivit en ökning av ohälsan är bara nonsens. Det är som att säga att den ökade bilismen bidragit till att öka världens demokratier. Visst, de enskilda graferna stämmer men då bortser man från andra faktorer och grafer som i större utrsträckning påverkar de två andra.. Industrialismen har bidragit till att vi får i oss mängder av miljögifter och andra gifter inte bara i kosten vi äter utan även genom den luft vi andas och de artiklar vi använder i våran vardag. Det hela är mer komplext än att det går att lösa genom att äta mindre kolhydrater. (Jag kan förstå att vissa människor mår bra av att äta LCHF. Men det är en diet som av flera skäl inte är applicerbar på befolkningen i stort.)

    Hur hade ni LCHF:are tänkt försörja jordens befolkning om alla, eller om ens bara en betydande del av världens invånare började äta som ni? Det kräver enorma odlingsarealer för att göra det spannmål som djuren måste äta för att ni ska få era högt värderade fetter. Inte nog med att det skadar naturen så går en mängd energi förlorat på sättet plus att det är vansinnigt dåligt för miljön att hålla boskap i den mängd som krävs för att föda människor. (För varje trofisk nivå förloras omkring 90% av energin från den förra trofiska nivån. Gör matten själv och det blir uppenbart att LCHF inte är lösningen på några andra problem än de lyxproblem vi ådragit oss i väst.) Vi kan heller knappast öka fisket då haven börjar bli utfiskade. Enkelt naturvetenskap.

    1. Profilbild

     Japp, vi rörde oss mer förr och den kosten kroppen rör sig på är kolhydrater. Så vi bör äta mindre av rörelsematen - kolhydraterna (glukos).

     Det är svårt att äta för mycket fett om du inte blockerar de naturliga mättnadssignalerna med kolhydrater. Ta ett paket smör och en sked... Hur mycket kan du äta? Inte mycket. Mättanaden sätter snabbt in. Blanda nu ut fettet med kolhydrater. Havregryn och socker, smaksätt med kakao. Nu har du chokladbollar och NU kan du överäta fett. Så vi som inte äter gryn och socker kommer att äta ganska så lite fett, men uppfattningen i våra kroppar är att vi är nöjda och mätta.

     Jag håller med om att bevisning kan vara knepigt. Men forskningen nu visar att lågkolhydarkosten vinner i alla lager. Gällande diabetes, gällande blodfetter, gällande vikt... så lite spännande bör det för alla vara att ta del av denna kunskap.

     STOPP! Inte ska vi odla upp mark för att djuren ska äta fågelmaten. Nej, vi ska låta djuren gräsbeta. Sen måste jag tillägga att vi äter inte mer proteiner än vad tallriksmodellen anger. MEN vi äter större del på djuret nu. Vi slänger inte fettet längre. Detta måste väl vara bättre, inte sämre? Och vi som mår bra och är friska är ofta mer intresserade av att hjälpa andra än de som har fullt upp i sitt liv med sjukdom. Jag ser inte hur tredje världen får mer mat av att jag feläter och mår dåligt.

     Vi har mat så det räcker till. Det vi har problem med är fördelningspolitiken. Sorgligt! År 2006 var det fler som dog av överätning än av svält. DÄR har vi de som bör dela med sig. Tänk om alla inte åt mer än vad de behövde?

     Hur vill du lösa världens resursproblem?

    2. Johanna Lanner

     Inläggsförfattare

     Hej Herr Lundhamn, fröken Lanner här 🙂
     Vi börjar med att se om vi kan enas om något.
     Ja, människan rör sig mindre än de gjorde för 250 år sedan. Att rörelse är bra och stress är dåligt håller jag med om, men rörelsen är av obetydligt vikt när det gäller vikt.
     När vi pratar om naturlig kost tittar vi inte på jordbrukande folk utan mer på de naturfolk som finns. De brukar ägna ca 2-3 timmar per dag till matletade.

     Nej det är inte nyttigt att äta allt för mkt fett det är faktiskt inte nyttigt att äta för mycket av någonting. Men jag menar att ett energiintag av fett på ca 60-75 energi% är optimalt och jag antar att det är där våra åsikter går isär.

     En av de de saker som LCHF och livsmedelsverket faktiskt anser samma sak om är att det essentiella intaget av kolhydrater är noll.

     Vi är väl inte riktigt överens om att det är nonsens att kosten inte är av avgörande betydelse. Jag tror faktiskt det, men du har självklart en mycket stor poäng i att vi dagligen exponeras för miljögifter som vi bara kan gissa vad de kommer ha för konsekvenser.

     Har du något svar på hur vi ska försörja jordens befolkning? Har någon det? (Efter att ha läst 80 poäng Humanekologi och massor av termodynamik återstod bara det kollektiva självmordet som lösning, det var där någonstans jag gav upp mitt försök att rädda hela världen)
     Jag förstår att det du är ute efter är den gamla villfarelsen att LCHF leder till ett öka köttintag, vilket den faktiskt inte gör.

     Såg att Anna oxå svarat så nu ska jag inte upprepa samma sak.

     Tack för dina synpunkter. Må väl!

     Fröken Lanner 🙂

     1. Profilbild

      Kia

      Rolig artikel du skrivit, den fick mig att le manga ganger. Dock tror jag inte pa att LCHF skulle vara bra for oss, men reserverar mig for eventuella andra framtida resultat fran langsiktig forskning.
      Eftersom du refererade till Livsmedelsverket, vill jag bara visa vad som star dar, de ar ocksa mycket skeptiska till LCHF.

      Vad anser Livsmedelsverket om LCHF-dieten?

      Livsmedelsverket kan inte rekommendera långvarig användning av LCHF-kost till friska på grund av följande anledningar:

      Det finns ännu inga studier om hur hälsan påverkas om man äter LCHF-kost under en längre tid.

      LCHF innebär ofta ett lågt intag av fibrer och fullkorn vilket kan öka risken för tarmcancer och förstoppning.

      Om LCHF-kosten innehåller mycket kött och charkprodukter kan det öka risken för cancer i tjock- och ändtarmen.

      LCHF med mycket mättat fett och lite fleromättat fett kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom.

      En kost med låg andel kolhydrater påverkar ofta miljön mer negativt än andra koster. Det är framförallt de animaliska livsmedlen (exempelvis kött och mjölk) som står för den största miljöbelastningen.

      Det finns dock stora fördelar med att minska intaget av socker och snabba kolhydrater från vitt mjöl och sötsaker, vilket man ofta gör med LCHF-kosten.

      Jag tror att detta ar en hypad trend som tyvarr kan fa mycket allvarliga konsekvenser langre fram i livet.
      Ja, jag har sjalv testat den dieten och aven manga andra dieter med varierande resultat. Till slut efter manga ar har jag dock hittat den kost som fungerar for mig. Jag gick ner i vikt, utan anstrangning. Blodtrycket gick ner, vilket det inte gjorde tidigare trots viktnedgang. Det har inte varit svart att borja eller bibehalla dieten och jag har inget sug alls efter det "gamla vanliga". Dessutom ater jag hur mkt fett och kolhydrater jag har lust med. Jag ater veganskt och var orolig for eventuella brister, framforallt B12 och gjorde darfor en blodanalys. Mina varden ar perfekta, ngt hoga konsigt nog, och da ater jag inga tillskott, forutom omega (ej veganskt). Dock ar en del mat berikad i sig sjalv. Jag kommer fran en familj med problem med hjart och karlsjukdomar trots sunt leverne och kande mig darfor motiverad att forsoka hitta en losning som fungerar for mig, and so far so good. Och till sist en fraga, jag forstar inte pa vilket satt tex smor, gradde, bacon, salami osv skulle vara mer naturligt an potatis, frukt, bar, ris och brod?

 7. Profilbild

  Allt stämmer perfekt! En annan biverkning jag märkt är att det kan bli en viss osämja i familjen. Det har jag råkat ut för och tyvärr vet personen i fråga att jag har rätt men vägrar erkänna för då har ju jag fått rätt. Hellre går man till doktorn och får medicin än tar tag och ändrar sin helt felinställda livsföring. Grädde, röd mjölk och smör har dock letat sig in i kylskåpet men visst förekommer det blärkiga flytande skit-margarinet fortfarande. Jaja, Rom byggdes inte på en dag och förhoppningsvis kommer familjemedlemmar till insikt också 🙂

 8. Ingela Jönsson

  Jag har ätit LCHF i många år nu. Jag har ätit bort ett högt blodsocker, sänkt mitt blodtryck, tappat i vikt, fått tillbaka känsel och rörlighet i tidigare förlamade muskler, minskad värk, fått bätte humör, mer energi........om jag vill börja äta tallriksmodellen? Och behöva ta fram kryckorna igen för att kunna gå? Behöva knapra starka värktabletter dygnet om? Ha en krånglande tarm? Vara trött jämnt? Börja ta blodsockersänkande medicin och blodtryckstabletter?.....näääe - tror inte det. Jag lever hellre lite längre med den livskvalitet jag har idag 🙂

 9. Profilbild

  Lars Fenger-Krog

  Helt korrekt och likstämmig betraktelse med min egen.
  Jag har märkt att man då o då nästan BÖR käka en macka eller nåt annat livsfarligt.
  Detta utan att vikten påverkas negativt faktiskt.

 10. Profilbild

  Eva-Lena Brorsson

  Bra skrivet!
  Känner igen mig i allt och framför allt i lunchsituationen. När kollegorna blir tröttare och tröttare efter sitt insulinpåslag så har jag bara fått ny energi som varar i sådär en åtta timmar om det skulle behövas =)

 11. Profilbild

  Kicki

  Ha ha ha.. underbart skrivet! Tack för det, vilken härlig start på det nya året!
  Jag känner igen känslan när mina jobbarkompisar motiverar att de "faktiskt behöver något sött innan konferensen för att orka" jag tar en kopp kaffe med kokosfett och mår som en prinsessa 😀 Diskussionen om sötsaker i lärarrummet har varit stor eftersom vi är en hälsocertifierad skola, så barnen får inte äta sötsaker, men i lärarrummet... där frossas det... eftersom "de behöver det". Jag är glad att jag slipper behöva sånt gift.
  Det du har skrivit ska jag skriva ut och sätta på väggen hemma, och visa de som är tvivlare ännu... Ytterligare en biverkning ha ha

 12. Profilbild

  Berit

  Känner så väl igen mig. Jag är ju för jobbig då jag fortfarande tackar nej till kaffebröd och godis. Dock har jag satt mig i respekt då jag fått erbjudandet av samma person för tredje gången och ställer motfrågan: VA inte vill du väl att jag ska bli sjuk? Jag tål ju inte kolhydrater!

 13. Pingback:

 14. Profilbild

  hej.
  ja det där med undvagnarna käner jag igen,tänk va folk betalar DYRT för DÅLIG mat!
  lite margarin,flingor,julmust,chipspåse,reagodis efter jul,glasstårta.
  DET fick damen i mig betala DYRT för.
  jag gick ut med ett paket te och ett paket äkta grädde 40% och va NÖJD med det!

 15. Johanna Lanner

  Johanna Lanner

  Inläggsförfattare

  Hej alla. Vad underbart att höra att jag inte är ensam med mina biverkningar. Det är gott att veta att jag inte är själv med att kika i kundvagnar eller glömma bort att bjuda på fika för att man själv inte är ett dugg hungrig. Basse jag måste säg att ja uppskattar ditt mod 🙂 Kanske inte världens bästa sida att skriva på om man vill ha medhåll.
  Om jag talar för mig själv, jag var så sjuk, fet, trött och ledsen när jag åt som jag borde sedan gjorde jag precis tvärtemot det jag "visste" och mådde bra.
  Är det konstigt att man blir tveksam till det man" vet"
  När det sedan inte finns några studier på det man " vet" ja då har man skapat en tvättäkta skeptiker. Förlåt men jag mår så himla bra nu att kommentarer som "detta är ju bara skit", inte riktigt biter. Jag tror dock på att det finns individuella skillnader på hur man ska äta men dock inom ramarna för lågkolhydratkost. Jag vill ha en ödmjuk inställning men debatten är ju inte alltid på rätt nivå.
  Må väl!! Johanna ( 15 år som veggo, 5 år med GI samt en miljon andra försök att hitta hälsan)

 16. Profilbild

  Arne Fälth

  Från att ha varit en agitator har jag blivit en myglare. Inte mer ett ord om LCHF i min släkt eller bland mina vänner! De är oemottagliga och betraktar mig dessutom som byfånen.
  Över nyår har har jag och min hustru gästat en kollega till hustrun. Nyårsafton klarade jag fint med vatten i stället för vitt vin i glaset när jag tyckte jag fått tillräckligt. Frukosten idag blev däremot svår. Värdinnan hade dukat upp med fyra sorters bröd, kellogs cornflakes, juicer och andra för oss LCHFare vedervärdiga saker. Jag dribblade mig igenom måltiden bland annat genom att använda min fru som skuletunna. (en tunna som man tidigare slängde hushållsavfall i och som hämtades av en grisbonde). Hon tackar nämligen aldrig nej till något. Den äckliga söta blåbärsjuicen från Skånemejerier lyckades jag hälla tillbaka i tillbringaren. En brödskiva lyckades jag stoppa ner i en byxfickan. En Flitiga Lisa fick en skvätt söt champagne som blivit över sedan i natt.
  Jag har ett valspråk: BÄTTRE FLY ÄN ILLA FÄKTA!

 17. Profilbild

  Roger

  Huga, är jag en sådan hemsk människa? Känner igen varenda biverkning och mer därtill.. Stoppade häromdagen en äldre man och hans fru när de skulle stoppa ner sån där flytande skokräm i sin korg - alltså den där som kommer som reklam på teve "om du hatar ditt hjärta" eller va de nu tjatar om. Men paret lyssnade och gick snällt bort till smöret och la ner ett paket riktig mat. 🙂

 18. Pingback:

 19. Profilbild

  Staffan

  Visst känner man igen sig! Jag har valt att försöka att finna mig i att äta den mat som bjuds när man är borta, och äta lite av kolhydraterna. Efter 2 månader med LCHF som resulterat i helt frisk från diabetes 2 och utan insulin, samt 8kg mindre fett, ger mig ändå så mycket kraft att jag kan fortsätta med striktare LCHf efter helgerna. Visst kan man få sug efter något sött då o då, men då finns det som väl är goda nötter! Jag tycker dessutom att LCHF maten som jag tillagar blir mycket godare än traditionella rätter med mindre fett. Smör och Grädde ä gött!
  Staffan

 20. Profilbild

  Arnstein Bjone

  Flott skrevet. Jeg kjenner meg så alt for godt igjen. Det ER vanskelig å holde kjeft når man har sett lyset 🙂
  Kanskje du kunne lagt til en kommentar som går på dette at svært mange ikke-LCHF'ere betrakter dette som en slankekur..?
  2011 var et år i "lavkarboen's tegn" her på bjerget. Ikke en dag uten artikler og TV-innslag om saken. Spesielt når vi gikk tom for smør her i landet (som delvis er tilfellet fortsatt). Hele verden dro litt på smilebåndet.
  Nå har det vært en "karbo-hype" i verden i 30-40 år (spis HCLF, ikke LCHF), og DET har på denne tiden blitt normalen. Om 30-50 år har nok de fleste innsett lureriet, men så lang tid vil det nok ta, dessverre. Noen hundre millioner mennesker vil helet unødvendig møte en for tidlig død pga av Ancel Keys "store oppdagelse".

 21. Profilbild

  Ibland ser jag medmänniskors kundvagnar fyllda till brädden med EN OCH SAMMA SORTS MAT: jupp, kolhydrater i olika former.

  Sen när häpnaden lagt sig, och jag tänkt efter lite, förstår jag att detta förmodligen är en variant av att äta varierat: mat i olika förpackningar, med varierande smakämnen, i varierande färger, tagna från olika hyllor i olika avdelningar. En del jättesöta, en del bara kort och gott vanliga enkla kolhydrater.

 22. Profilbild

  Ethel Loberg

  Ja detta var mitt i prick Johanna.
  Själv så inskränker sig min "biverkning" till att jag nästan spricker av stolthet varje gång jag handlar, för jag lastar alltid upp fyra liter 40% grädde på bandet, aldrig mindre än det, förutom allt övrigt LCHF-joks. Att handla mat har blivit kul!

 23. Pingback:

 24. Pingback:

 25. Profilbild

  Hej och tack för alla inlägg folk har orkat skriva, har skrattat gott och känner igen mig själv i många situationer. Jag är själv relativt ny på LCHF och det var lite besvärligt i början. MEN nu lagar jag mat, bakar bröd, gör pizza etc och har gått ner ca 7-8 kg. Tappat 2 storlekar och sover ca 6 tim per natt och är pigg ändå. Tidigare behövde jag minst 8 annars var jag inte människa. Och som tur är har den nyfrälsta tiden gått över 🙂 Jag måste har varit oerhört plågsam för omgivningen. Har inte börjat att titta på kundernas matvagnar än, det kommer väl kanske senare:D Inte äter jag så mycket fett heller har jag märkt. Man blir verkligen mätt av "fettdieten"
  Gott Nytt år till alla LCHF:are
  Maija

 26. Profilbild

  LenaK

  Oh, så roligt och pricksäkert! Jag funderar på om en utskrift av detta, inkl kommentarer, kan tänkas roa även icke LCHFare (samt ev även skapa bättre förståelse). Vad tror ni? Lämpligt som julhälsning? 🙂

 27. Profilbild

  Byttan

  Jag tror på att äta lagom kolhydrater, protein, fett och fibrer. Inte överdoser ngt av dem. Röra på sig så mkt som man trivs med och anpassa intaget därefter.

  Vet att LCHF inte är en bantningsdiet i 1:a hand, MEN det är ofta så det "säljs in" och jag vet att man kan gå ner en massa i vikt, utan att äta LCHF och dessutom behålla vikten. Har gjort resan själv och är pigg, hel, glad, sällan sjuk...har bra värden och mår prima!

  Vi är skapta lite olika och en del av befolkningen kan inte äta så fet mat, som ni gör. Har med metabolismen att göra och den är olika hos olika individer.

  Verkar som att ni LCHF:are har lite olika infallsvinkel på kolhydrater. En del äter mer eller mindre ingen frukt alls. Medans andra gör det.

  Jag använde min egen "diet" när jag lossade ca 35 kg från kroppen för snart 8 år sedan.
  Resonerade ungefär såhär; frukt, grönt, rotsaker, frön, kärnor och nötter är kanonbra för kroppen. Vattenlösliga fibrer i massor, vitaminer, fettsyror, mineralämnen som vi måste ha...det mättar dessutom bra och länge.

  Städade ut allt raffinerat socker och mjöl ur skåpet. Idag finns honung, dadlar, russin, fikon och aprikoser att tillgå och ibland används rårörsocker.

  Råggröt med linfrön, bovete och solroskärnor + äpple och banan (eller 2 andra frukter)
  Gröt på hirs, bovete, linfrön, solroskärnor + 2 frukter.

  Ägg är superbra, mättar oxå länge och innehåller viktiga ämnen för kroppen.
  Kött, fisk, linser, bönor eller fågel ingick i båda mina lagade mål mat.

  Åt ungefär var 4:e timma, som man gör med små barn och gamlingar.
  Äter fortfarande enligt den här modellen och det funkar hur bra som helst.

  Tränar regelbundet, kanske lite mer än medelSvensson.

  1. Profilbild

   Byttan, tack för att du delar med dig dina personliga erfarenheter här på Kostrådgivarna.se.

   LCHF eller lågkolhydratskost är framför allt en livsstil.

   Livsmedelsverkets tallriksmodell syftar främst åt en gemensam tallrik om man tittar på de gällande kostråden och där skiljer vi oss åt en hel del.

   Det fina med lågkolhydratskost är just att den bör individanpassas efter varje persons unika biokemi, hälsostatus och personliga hälsomål. Detta är också anledningen till att du ser olika råd och rekommendationer beroende på var du hämtar din information.

   En utbildad kostrådgivare tar alltid hänsyn till din unika situation där exempelvis frukt och rotfrukter ätes i olika mängd. Läs gärna mer om vad vi generellt rekommenderar här där du får en fingervisning om KRG-s syn på kostvalet: https://www.kostradgivarna.se/vad-rekommenderar-vi/

   Lycka till med din egen livsstil.

 28. Profilbild

  Melli

  Jag har ytterligare ett problem som jag tycks vara ensam om. Jag VILL äta naturligt, jag VILL äta LCHF men jag klarar det i inte för jag tycker det smakar VIDRIGT. Jag tycker inte om vare sig smör, grädde eller ägg. Vad finns då kvar? Inte mycket tyvärr 🙁

  1. Profilbild

   Det låter jobbigt! Vad är det du tycker om då? Kan det finnas vissa kryddor du skulle kunna bland i? Smör och grädde är ju inget måste. Ägg är ju väldigt nyttigt och finns mängder av olika recept, om du inte är allergisk. Vilka är dina favoriträtter utan att tänka på om det är naturligt eller inte?

   1. Profilbild

    Melli

    Jag älskar fisk och skaldjur, kött, korv, grönsaker och rotfrukter. Ris och pasta är gott, potatis räcker ett par gånger per år. Bröd äter jag ganska lite och det jag äter är bra. Stekt ägg äter jag kanske två gånger per år(kan bar äta det med scans krögarpytt och inlagda rödbetor). Kokt ägg och liknande kan jag inte alls få i mIg, inte heller omelett. Annars får jag i mig ägg genom bakverk/pannkakor. Enda mjölkprodukten jag gillar är fettsnål naturell yoghurt och glass. Älskar (nästan) alla bakverk som inte innehåller vispgrädde. Älskling nötter, choklad. Avskyr olja. Dricker 1-2 cola zero per dag. Älskling vin, dricker ingen annan alkohol. Tycker om frukt, älskar bär.
    Är 167 cm, väger 52-53 kilo, tränar en hel del då min hälsa kräver det. Skulle vilja bli starkare och friskare.

    1. Profilbild

     Joel

     Vettu. När jag fick order av Jörgen Vesti Nielsen att börja käka smör och Bregott och dricka fetmjölk och grädde, så tyckte jag att det var ett jävla straff.
     Jag hade alltid levt på Lätt&Lagom och lätt- och minimjölk. Det där andra var ju kläggigt och flåtigt och otäckt.

     Senare, när jag hade fått ordning på mina värden och kände att jag var på rätt väg tänkte jag belöna mig, så jag handlade L&L och minimjölk och gjorde mig en Skogaholmsmacka. Och fy satan vad äckligt det smakade...
     Numera består den lilla mängd mjölk jag konsumerar enbart av röd eller gammaldags typ, och Bregott, grädde och smör är det enda jag kan tänka mig. Ägg har jag dock aldrig haft problem med.

 29. Profilbild

  Melli, du skulle behöva en personlig kostrådgivare som satte sig och hjälpte dig med en matplan som skulle funka på dig och hitta livsmedel som du gillar och som är nyttigare. Tar du åtminstone bort pasta och bröd (gluten) så har du iaf kommit en liten bit på vägen till att få en friskare kropp. All läsk bör också gå bort, även de med sötningsmedel som verkar vara värre för kroppen en socker... (googla). Lycka till!

 30. Profilbild

  Så underbart skrivet! Önskar verkligen att alla som tvivlar på LCHF, fick läsa detta.Så om det är okej, vill jag gärna länka detta till min blogg.
  Jag har ätit Lchf under ca två år, från och till. Har efter att jag uteslutit alla mjölprodukter upptäckt att jag mest troligt är glutenintollerant. Vilket jag idag är glad för, det gör ju att jag mår så mycket bättre.
  Jag har dock väldigt svårt att komma från sockret, är ett efterrättsfreek. Gillar även en dutt i både kaffet och teet. Men kämpar på med den biten också.
  Att avstå från frukt är absolut inga problem, men bär kan jag inte vara utan och då är det ju tur att de är ett bättre alternativ.
  Sen har jag ett stort problem och det är att jag är allergisk mot vissa fröer, däribland phsylliumfrön, vilket gör det svårt att kunna baka vissa saker, finns det något annat man kan ersätta det med?
  Tack än en gång, för ditt underbara inlägg.

 31. Profilbild

  Alex

  Fast ni får väl jämföra med människor som äter välbalanserat, snarare än folk som moffar i sig kakberg. Att vara glad över att man känner sig överlägsen en person som inte tar ansvar för sin kosthållning alls är ju bara drygt.

 32. Profilbild

  Gunnel

  hej
  ja ....haha den var topp!!
  ar val lite sen i svangarna jamfort med fler av er, bara atit sadan har ''halsofarlig'' kost i ett par manader.
  och som jag mar!!
  Ackligt pigg och glad!!!!!
  kanske skulle ta en bulle igen?
  nej, fortsatter vara pigg.
  Tack

Kommentera