God jul önskar Birgitta Höglund!

Min bästa julprydnad är den här fina, gamla tomten. Han har hängt med mig i snart 50 år nu. Fick honom när jag var riktigt liten och han har alltid haft hedersplatsen i mitt kök i juletid.

Jag blir glad varje morgon när jag kommer in för att koka kaffe och ser in i hans pigga ögon. Jag som bor tillsammans med tomten heter Birgitta Höglund och kommer att skriva lite om mat här på Kostrådgivarna.

Jag driver sen 2½ år en matblogg med LCHF-recept under mitt namn, Birgitta Höglund's Mat. Jag bor i Östersund under den snöfria årstiden och en stor del av vintern i värmen vid Medelhavet. Oftast blir det i Alanya, tillsammans med min särbo Lennart. Just nu är jag hemma en månad på julbesök.

Anledningen till att jag bor utomlands så mycket, är en ryggskada jag fick i mitt jobb som kock för 11 år sedan. Då hade jag haft ett otroligt roligt, men också tungt jobb på många olika restauranger under 18 år. Är nu sjukpensionerad efter en steloperation och efterföljande Fibromyalgi.

Har sen jag gick över till helt glutenfri LCHF-kost fått tillbaka både ork och energi, klarar att träna mer och värken har nästan försvunnit. Ett antal kilo lättare har jag också blivit, men det viktigaste med kostomläggningen är att jag fått hälsan tillbaka.

Mitt stora matintresse har jag nu kunnat ta upp igen, genom att jag börjat skriva om mat. Förutom bloggen är jag matkrönikör i 100% Östersund och i Hello Alanya Magazine. Här hemma skriver jag om Jämtländska specialiteter på lågkolhydratvis och i Alanya blir det Turkisk mat på mitt sätt, tillagad på en liten hotellspis.

I sommar fick jag också uppfylla en av mina största drömmar, nämligen att skriva en egen kokbok. LCHF för seniorer heter boken och är skriven tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.

Jag tyckte det var dags att våra äldre fick recept på gammaldags husmanskost att njuta av, eftersom deras aptit kan bli lite sämre med åren. Annika nappade på min idé och jag fick fria händer av Optimal Förlag att utforma boken helt efter mina egna recept och idéer. Alla som är intresserade av vår svenska husmanskost kommer nog att ha glädje av kokboken, inte bara seniorer.

Jag ser också boken som ett debattinlägg i kampen för bättre mat på våra sjukhus och äldreboenden, hoppas verkligen att den kan göra skillnad.

Så över till mitt första recept här inne på Kostrådgivarna. En äggröra med smak av äpple, mandel och kanel blir en riktigt julig frukost.

Efter att Du avnjutit äggröran kan det sitta fint med en lång skogspromenad. Passa på att vara ute så mycket som möjligt nu i juldagarna, det är härligt att röra på sig mellan alla godsaker.

Äggröra med äpple (1 port)

 • 3 ekologiska ägg
 • ½ dl grädde
 • 10 skållade mandlar
 • ½ litet juläpple
 • 2 msk smör
 • havssalt

Vispa ihop ägg och grädde med salt. Tärna äpplet och hacka mandeln grovt. Bryn smöret och fräs äppeltärningar och mandeln en liten stund. Häll på äggsmeten och rör hela tiden mot botten.

Ta kastrullen från värmen efter en minut och fortsätt röra lite till. Blanda i mer grädde om Du vill ha en krämigare röra.

Avnjut med mycket kanel och några tunna äppelklyftor. Sen har Du energi för en riktigt lång promenad.

En riktigt GOD JUL till Er alla!


När Birgitta Höglund inte skriver här, skriver hon på birgittahoglundsmat

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “God jul önskar Birgitta Höglund!

 1. Profilbild

  Berit

  Så mycket kunskap och erfarenhet samlat på ett ställe. Kanonbra! Första julen som LCHF:are går riktigt bra. Härligt att laga mat av fina råvaror, har försökt hitta så mycket ekologiskt det bara är möjligt. Ha en mysig julhelg!

  1. Profilbild

   Birgitta Höglund

   Inläggsförfattare

   Hej Berit. Härligt att höra att du njutit av din första LCHF-jul. Det blir mer och mer ekologiskt i butikerna, vi är många som vill leva ett naturligare liv 😉

Kommentera