Stekt torsk med rättikagratäng och spenatpesto

 • 2 dl mandelmjöl
 • 1 dl svarta eller vita sesamfrön
 • salt och peppar
 • ca 800 g torskfilé
 • rikligt med smör att steka i
 • 600 g rättika
 • 2 dl crème fraiche
 • 2 tsk fransk senap
 • 2 dl riven parmesanost
 • 70 g babyspenat
 • 1/2 dl olivolja

Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmjölet med sesamfrön, salt och peppar. Dela filéerna i 2–3 bitar. Vänd dem sedan i mjölblandningen. Stek i ganska mycket smör på relativt hög värme. De ska bli knapriga.

Skala och skiva rättikan. Koka upp vatten och lägg i rättikan. Låt koka ca 10 minuter. Häll av vattnet och låt rättikorna rinna av ordentligt. Lägg dem sedan i en smord form. Blanda crème fraiche med senap och lite salt och peppar. Riv parmesanosten. Fördela röran över rättikorna och strö över det mesta av osten (spara en halv dl till spenatpeston). Låt stå i ugnen 10–15 minuter. Känn med en sticka så att rättikan är mjuk.

Mixa spenat och olivolja. Blanda ner resten av den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.  

 Detta kan du förbereda: Skala och skiva. Gör röran.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bidrag till veckomenyn från Klara Desser

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Fisk, Lunch/middag, Tillbehör den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

Kommentera