Stekt fisk med kokt ny lök med blast och smörfrästa nässlor

 ca 600 gram fiskfilé, gärna ljus fisk som t.ex. abborre eller sik
 smör för stekning
 salt, peppar
 4 nya lökar med blast
 nyplockade nässlor, ungefär ett ämbar
 mer smör, ca 150 gram
 100-200 gram fetaost
Bena eller skär bort de beniga partierna från fiskfiléerna. Salta och peppra dem.

Lämna bort eventuella grova stjälkar från nässlorna. Ifall du plockat bara blad och toppar kan allt åka med. Koka dem i lätt saltat vatten i ca 10 minuter. Häll av vattnet (du kan hälla det i trädgården efter att det svalnat) och låt nässlorna rinna av i ett durkslag. Lägg dem sedan på att skärbräde och hacka
dem ganska smått med en stor kniv. Fräs dem sedan i smör i en kastrull på medelhög värme under omrörning. Under det skedet ska du koka löken och steka fisken.

Koka de hela lökarna med blast och allt i lättsaltat vatten som nätt och jämnt täcker lökarna tills de är nätt och jämnt mjuka. Låt dem sedan rinna av.
Stek fiskfiléerna i en rejäl klick smör så att de nätt och jämnt blir genomstekta. Det tar bara ett par minuter per sida.

Tärna fetaosten.

Lägg upp fiskfiléerna på tallrikar. Lägg upp nässlor på tallriken med fetaosttärningar ovanpå samt bredvid fisken en hel kokt lök med blast och smör som får smälta på den.

 


Finska recept från kostrådgivare Nina Westerback som gästade oss inför veckomenyn nr 13 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

Kommentera