Sesampanerade fiskpinnar

Har du någon gång provat att plocka bort paneringen på köpta fiskpinnar för att se hur mycket fiska det faktiskt blir kvar? Resultatet är både skrämmande och sorgligt. Men samtidigt är ju fiskpinnar den enda sorts fisk många barn äter. Prova Birgitta Höglunds både goda och nyttiga fiskpinnar. Dessa tål att granskas!

 • 500 g torsk eller annan vit, fast fisk
 • salt och vitpeppar
 • fiberhusk
 • 2 ägg
 • 2 dl sesamfrön
 • 50 g smör

Sätt ugnen på 175 grader. Skär fisken i avlånga, fiskpinneliknande bitar. Krydda dem runtom med salt och peppar. Förbered två djupa tallrikar, en med lätt uppvispat ägg, den andra med en blandning av sesamfrön och fiberhusk. Doppa sen en och en i uppvispat ägg och doppa sen fisken noga i skålen med sesamfrön. Se till så att fröna fastnar runt om, har du tid så låt gärna fisken ligga på ett fat och torka lite innan stekningen. Stekytan blir då finare. Bryn smöret lätt, stek dem ett par minuter på var sida, försiktigt så det inte bränns. Stek i omgångar och lägg upp de färdiga fiskbitarna på ett ugnssäkert fat. Torka ur pannan väl med hushållspapper mellan varje stekning, så inte brända sesamfrön fastnar på nästa omgång fiskpinnar. Efterstek i mitten av ugnen i 5 minuter strax innan serveringen. Servera med blomkålsrisotto och tomatsmör.

Blomkålsrisotto

Det finns många spännande och goda sätt att variera blomkålsris på. Till vardags blir det i alla fall i min familj, oftast det snabba enkla blomkålsriset som serveras. Men till helgen när det finns mer tid att står vid spisen så rekommenderar jag att ni provar blomkålsrisotto. Haloumin sätter en jättegod smak.

 • 5 dl grovriven blomkål
 • 150 gr haloumi
 • 1 morot
 • 1 gul lök
 • 1 grön paprika
 • 3 msk smör
 • havssalt
 • peppar

Skär haloumin och alla grönsaker i lika små tärningar. Bryn smöret och stek haloumitärningarna en minut.

Rör ner den rivna blomkålen och morotstärningarna, fräs en minut till. Krydda lätt med salt och peppar. Tänk på att haloumin är ganska salt. Tillsätt paprika och lök, stek ett par minuter till.

Tomatsmör

 • 100 gr rumsvarmt smör
 • 3 Cocktailtomater
 • 2 msk finhackad purjolök
 • ½ tsk torkad timjan
 • chiliflingor
 • salt

Rör ihop det rumsvarma smöret med finhackad tomat och purjo. Smaksätt med lite salt och kryddor. Lägg i kylen att stelna en timme. Skär skivor med en tandad kniv och servera till fiskpinnarna.

Detta kan du förbereda: Tomatsmöret. Riv blomkålen. Skär grönsakerna till risotton. Tina fisk om det behövs.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bidrag till veckomenyn från Anna Hallén 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera