Sesampanerad strömming med gräslöksstuvad mangold

Sesampanerad strömming 

 24 små strömmingsfileér
 Druvans senap med fläder
 finhackad dill
 havssalt och nymald vitpeppar
 4 äggvita
 2 dl sesamfrön
 smör

Lägg strömmingen med skinnsidan neråt. Salta och peppra lätt, stryk på senap och strö över dill. Vik ihop två och två, med dillen mot varann. Vispa upp äggvitan lätt på ett fat, så fäster den bättre på strömmingen. Vänd strömmingen i vitan och lägg den sen i sesamfrö. Vänd och strö över frön så det täcker runt om. Lägg på ett fat, så fröna får torka fast en liten stund. Då blir paneringen snyggare när du steker.

Gräslöksstuvad mangold
 10 mangoldblad
 2 msk hackad gräslök
 2 dl grädde
 2 msk smör
 havssalt och nymald vitpeppar
 riven muskot

Strimla mangolden fint. Fräs i smör några minuter, krydda och tillsätt gräslöken. Häll på grädden och koka i 20 minuter, rör då och då. När mangolden snart är färdig, steker Du strömmingen i brynt smör, ca 3 min per sida. Starta på hög värme, dra sen ner till ettan. Skaka pannan lätt när Du lagt ner strömmingen, så den inte fastnar. Vänd försiktigt och låt steka färdigt på låg värme.

Servera med citronsmör.

Detta kan du förbereda:  Panera strömmingen, strimla mangolden.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bidrag till veckomenyn från Birgitta Höglund

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera