Röding i ugn med smörkokt squash

 ca 800 gram rödingfilé eller annan laxfisk
 färsk dill om du råkar ha det
 salt, peppar
 4 små squaschar (zucchini) eller 2 lite större
 salt
 ca 100 gram smör

Skiva squascharna kanske tunt, ca 5 mm skivor, inte på längden utan runda skivor ska det vara. Varva skivorna med lite salt i en skål och låt stå 15-30 minuter. Krama sedan ur skivorna, en handfull skivor åt gången, så det rinner vätska och salt ur dem. Lägg smöret i en kastrull, sedan squaschskivorna, och
låt dem puttra först på medelhög värme, som du sedan efter ca 10 minuter sänker till låg värme. Rör om emellanåt så alla skivor hinner få kontakt med smöret. När skivorna börjar gå sönder och är helt slaka är de färdiga.

Under tiden grejar du fisken. Salta och peppra filén eller filéerna, som har skinnet kvar, på bägge sidor. Lägg dem med skinnet uppåt i en ugnsfast form, gärna i glas. Du kan använda bakplåtspapper under om du vill komma lättare undan med diskandet. Uppskatta filéns tjocklek på tjockaste stället.

Lägg formen i 175 grader varm ugn. Fisken är färdig när det gått 1 minut för varje mm tjocklek: t.ex. en 25 mm tjock filé är klar efter 25 minuter. Klipp dillen över till allra sist.

Receptet på squaschen fick min familj ursprungligen av en irländsk vän till mig när jag var i tonåren.

 


Finska recept från kostrådgivare Nina Westerback som gästade oss inför veckomenyn nr 13 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera