Plankstek och snabb Bearnaise

 400 gram ryggbiff

Skiva och stek i stekpanna med smör. Lägg på en planka tillsammans med nedan:

Blomkålsduchesse
 1 blomkålshuvud
 2 msk philadelphiaost
 1 dl riven parmesanost
 salt
 vitpeppar

Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten, ca 13 minuter. Häll av vattnet och lägg tillbaka blomkålen i kastrullen och ånga av ordentligt några minuter på svag värme. Lägg sedan blomkålen och övriga ingredienser i en matberedare med kniv och kör det slätt. Sleva upp på planken med en spritser.
Supergod bearnaise (från Per Morberg)
 250 g smör
 2 schalottenlökar
 3 äggulor
 4 vitpepparkorn
 färsk dragon
 färsk persilja
 salt
 peppar
 1/2 dl vatten
 1/4 dl rödvinsvinäger

Smält smöret på svag värme i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan men håll smöret varmt. Finhacka schalottenlökar och lägg hacket i en kastrull tillsammans med 1 liten kvist dragon, vitpepparkorn, rödvinsvinäger och vatten. Låt reducera till hälften (koka ihop). Sila ner lökskyn i en ny kastrull. Lägg tre äggulor i en hög bringare, häll ner lökskyn. Sätt stavmixern i botten och sätt igång medan du i en fin stråle häller ner smöret, kör stavmixern upp och ner under tiden. Lägg i lite klippt persilja, dragon och salta och peppra.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bidrag till veckomenyn från Åse Falkman Fredrikson

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera