Nötfärsbiffar med chevrefyllning, stekt äggplanta och paprika

 ca 500 gram nötfärs
 ca 100 gram chevre (getost)
 salt, peppar
 smör att steka i
 två äggplantor
 mera salt
 en röd paprika
 gul olivolja eller annan olja du tycker om att steka i
 peppar
 persilja eller timjan

Skär äggplantorna på längden i 1 cm tjocka skivor. Varva skivorna på en stor tallrik med salt mellan varven och låt dem stå minst 20 minuter, gärna 30-40 minuter. Krama sedan ur skivorna så det rinner vätska och salt ur dem. Stek sedan skivorna på medelhög värme i stekpanna på bägge sidor. De ska få
lite färg och vara helt ”slaka”.

Skär paprikan i stora strimlor och stek paprikastrimlorna också, de brukar rymmas mellan äggplantsskivorna i pannan. Du behöver steka några få äggplantsskivor åt gången så det tar en stund. Peppra dem.

De färdigstekta skivorna och strimlorna kan du lägga i 75 grader varm ugn för att vänta och mjukna färdigt eller i en gryta på riktigt låg värme.

Rör ner salt och svartpeppar ur kvarn i nötfärsen. Du behöver en knapp tesked salt. Nötfärsen ska inte vara stekmalen, utan den mer feta varianten. Rör färsen väl och forma till runda, men inte helt platta, biffar i dina händer. Skär skivor av chevreosten. Göm en bit ost i varje biff så att färsen täcker
den runt om.

Stek biffarna i smör på bägge sidor.

Servera biffarna med äggplantan och paprikan, och strö till sist hackad persilja eller timjan över hela portionen.

 

 


Finska recept från kostrådgivare Nina Westerback som gästade oss inför veckomenyn nr 13 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera