Hel kyckling i ugn med grillad grön sparris samt sallad av kirskål och maskrosblommor

 En hel kyckling
 3-4 msk smör
 hackad persilja, timjan eller basilika
 2 vitlöksklyftor
 en tesked salt, peppar
 ett knippe grön sparris
 en stor skål vilda ätbara växter från naturen, t.ex. kirskål, våtarv, mjölkört, maskrosblad
 maskrosblommor
 2 msk hasselnöts- eller rypsolja
 1-2 msk äppelcidervinäger
 en nypa salt

Börja med att hacka persilja, timjan eller basilika, eller en blandning av dem, fint. Pressa vitlöksklyftorna. Rör sedan ihop örterna och vitlöken med smöret, och tillsätt salt och peppar.

Skär ett eller ett par snitt i kycklingens skinn på bröstsidan. Lyft upp skinnet och stick in fingrarna så att skinnet lossnar från köttet så lång väg som möjligt. Gärna ända till låren. Annars kan du göra nya snitt på låren också. Peta sedan in av kryddsmöret så att det kommer på alla ställen. Det är petigt jobb, men värt besväret!

Lägg kycklingen i en ugnsfast form och stek den först i 200 grader i 10 minuter, och sänk sedan temperaturen till knappt 175 grader. Låt den gräddas där i en dryg timme, tills låren lossnar ganska lätt och utan att det rinner ut klarröd vätska. Under tiden går du ut och plocka vilda växter! Kirskål, våtarv, mjölkört och maskrosblad passar bra och är ganska lätta att känna igen. Ta unga skott av kirskålen, mjölkörten och maskrosorna. Plocka maskrosblommorna så att du inte får med någon stjälk alls, för där sitter besk vit mjölk. Skär av eventuella träiga ändor på de gröna sparrisarna. Om de är tjocka behöver du kanske skala den nedersta delen. Oftast behövs det inte. Stek dem sedan i panna i smör eller bra olja i några minuter, och lägg dem sedan med i kycklingens ugnsform, ifall det finns plats, för de sista 10 minuterna. I annat fall låter du dem mogna färdigt i stekpannan.

Riv de vilda bladen till en stor sallad. Våtarven ska du finhacka till salladen eller så bara riva av bladen, stjälkarna är lite sega. Maskrosbladen ska du också dra nerven bort från så blir de inte för beska.

Gör en dressing av lite kallpressad ryps- eller nötolja, äppelcidervinäger och en nypa gott salt och häll över dressingen först strax innan serveringen.

Maskrosblommorna lägger du sedan överst som dekoration. De får gärna vara riktigt många!

 


Finska recept från kostrådgivare Nina Westerback som gästade oss inför veckomenyn nr 13 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera