Cappricciosa pizza med pizzasallad

Jag brukar välja att göra pizza med bara fyllningen men många barn och speciellt tonåringar vill ha den mer klassiska pizzan. Här kommer en riktig höjdare. Jag har valt ett säkert kort i capricciosa. Men jag rekommenderar att hämta hem en meny från favoritpizzastället och inspireras av alla fantastiska kombinationer.

Pizzadeg

 • 150 g cream cheese,  gärna med vitlök & örter
 • 6 ägg
 • 2,5 dl vispgrädde
 • 1/2 dl smakrik riven ost
 • 6 dl riven ost
 • 1 matsked oregano
 • Smör till plåten.

Sätt ugnen på 175 grader. Riv osten. Lägg cream cheese och ägg i en bunke och vispa till en jämn smet med elvisp. Häll i grädden, all ost och oregano. Rör om noga. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll pizzadegen i mitten. Bred ut till en passande pizzabotten. Du kan göra den rund eller fyrkantig. Förgrädda pizzabotten i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den stelnat och fått fin färg. Under tiden botten är i ugnen gör du tomatsåsen och förbereder fyllningen.

Tomatsås

 • 1 burk krossade tomater
 • 1 msk oregano
 • 1 krm chili
 • ½ msk paprikapulver
 • salt

Blanda tomater, oregano, chili, paprikapulver och salt i en kastrull och låt puttra i ca 10 minuter på medelvärme. Ställ åt sidan och låt svalna lite.

Fyllning

 • mozzarellaost
 • kokt skinka
 • champinjoner

Öka upp ugnen till 200 grader. Låt botten svalna lite.

Under tiden så strimla skinkan, skiva champinjonerna och riv mozzarellan grovt. Bred ut tomatsåsen jämt över botten och lägg på skinka och champinjoner. Strö över osten och ställ pizzan mitt i ugnen ca 5-10 minuter. Osten ska smälta och bli vackert gyllengul.

Pizzasallad

Tänk på att pizzasalladen blir allra bästa om den görs dagen innan. Har du ont om tid kan du köpa pizzasalladen från din lokala pizzeria på vägen hem. Fråga bara så de gör den på rapsolja och inte majsolja eller matolja.

 • 1 st litet vitkålshuvud, ca ½ kilo
 • 4 msk rapsolja
 • 3 msk vitvinsvinäger
 • ½ tsk salladskrydda
 • ½ tsk salt
 • 2 krm grovmalen svartpeppar

Strimla vitkålen med en osthyvel. Knåda vitkålen med händerna så får du en pizzasallad som liknar den på pizzerian. Häll över rapsolja, vitvinsvinäger, salladskrydda, salt och peppar och rör om. Allra bäst blir pizzasalladen om den får stå i kylskåp över natten innan servering.

Detta kan du förbereda: Pizzasalladen. Tomatsåsen. Riv osten. Eventuellt: strimla skinka, skär champinjoner och riv mozarellan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bidrag till veckomenyn från Anna Hallén 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera