Vad är sockerkänslig/sockerberoende?

Sockerkänslighet är något du föds med. Det är en unik känslighet som inte behöver innebära att du blir sockerberoende. Känsligheten är en fantastisk tillgång men gör också individen extra sårbar. I den miljö och det samhälle vi idag växer upp i är det lätt bli sockerberoende. Det finns en överdriven sockerkonsumtion runt omkring oss i form av snabbmat, godis, läsk och färdiga mackor i varje gathörn. Är du sockerkänslig innebär att du har ett blodsocker som är för lågt ibland men det kan också vara för högt eller väldigt svängande. Detta påverkar inte bara energin i hjärnan utan även serotonin och betaendorfin-nivåerna. I och med den känsligheten har många också en överaktiv bukspottskörtel som gör att det utsöndras högre insulinmängd än normalt när vi äter socker. Det gör att blodsockret svänger ännu mer och då måste kroppen kompensera med att binjurarna snabbt utsöndrar kortisol, för att vi ska orka. Men det stressar i sin tur kroppen ännu mer och ger vår kropp alla de konstiga symtom som vi får som till exempel utmattning, kryp i kroppen, ont i kroppen, värk och så vidare.

Om du är sockerkänslig och en beroendeperson innebär det att du har en kronisk sjukdom som du får lära dig att leva med. Den blir dessutom progredierande och det innebär att den blir bara värre med tiden om du inte tar hjälp. Som grädde på moset går den i skov och blir dödlig till slut, även om det kan ta många år. En sockerberoende dör av de följder man får av ett obehandlat beroende och det kan vara hjärt- och kärlsjukdomar, metabola syndromet, autoimmuna sjukdomar, diabetes typ 2, stroke, depressioner och så vidare.

Text av Anna Hoffert

Print Friendly

Kommentera