Vad är socker?

Socker är en kolhydrat som ger en snabb höjning av blodsockret. Det som är mest igenkänt är vitt socker. Men även fruktsocker, mjölksocker, honung, farin och råsocker är socker.

Socker finns också naturligt i frukt, grönsaker och sädesslag men är då dolt bland fibrer och näringsämnen. Kroppen arbetar då om det för att kunna använda det som näring. Det som är skadligt för oss idag är att vi får i oss så stora mängder och att det är dolt i processad mat.

Alla spannmål och då särskilt vitt raffinerat mjöl, vetemjöl, rågsikt och majsmjöl har samma funktion som socker eftersom det med raketfart omvandlas till glukos i kroppen. Alla fibrer och andra delar av sädeskornet är idag borta och det finns bara i stort sett stärkelse kvar. För den som är känslig spelar det ingen roll vilken sort kolhydraten har eftersom påverkan på hjärnan blir densamma!

Här kan du se vad socker kan heta - alltså det är livsmedel som får samma funktion i kroppen som socker.

Socker är en stärkelse – kolhydrat

  • Fruktos
  • Galaktos
  • Laktos
  • Glukos
  • Maltos
  • Sackaros

Dolt socker

  • Bröd, kex
  • Pasta
  • Smaksatta mjölkprodukter
  • Glass
  • De flesta mjukostar och mesost
  • De flesta konserverade frukter och  juicer
  • Färdiglagad mat
  • Bacon, korv, smörgåspålägg
  • Blodkorv/pudding
  • Frityrsmet
  • Lättmargariner
  • Chips, ostbågar, snacks
  • Flingor, müsli och välling
  • Ketchup, såser, marinader, salladsdressing
  • Salt/kryddblandningar
  • Soja, sockerkulör
  • Buljong, soppor
  • Majs-, ärt- och bönkonserver
  • Juice
  • Torkad frukt

Andra raffinerade kolhydrater och sötningsmedel

  • Acesulfam K
  • Alkohol
  • Amasake
  • Aspartam
  • Bagerihonung
  • Betsocker
  • Björksocker
  • Brunt socker
  • Cyklamat
  • Dadelsirap
  • Dadelsocker
  • Dextrin
  • Dextros
  • Dinkelmjöl
  • Druvjuicekoncentrat
  • Druvsocker
  • Durummjöl
  • Ekologiskt socker
  • Farinsocker
  • Florsocker
  • Fruktjuicekoncentrat
  • Fruktooligsackarider
  • Fruktos
  • Fruktosmelass
  • Fruktossirap
  • Fruktsocker
  • Galaktos
  • Glukos
  • Glukossirap
  • Honung
  • Invertsocker
  • Isomalt
  • Isomaltos
  • Kornmalt
  • Laktos
  • Lönnsirap
  • Majsmalt
  • Majssirap
  • Maltextrakt
  • Maltitol
  • Maltmjöl
  • Maltodextrin
  • Maltos
  • Maltotil
  • Maltsirap
  • Maltsocker
  • Mannitol
  • Melass
  • Mikrokrystallilincellulosa
  • Mjölksocker
  • Nektar
  • Oraffinerat socker
  • Polydextros pudersocker
  • Pärlsocker
  • Rismalt
  • Rårismalt
  • Russinextrakt
  • Rågmalt
  • Rågsikt
  • Råsocker
  • Rörsocker
  • Sackarin
  • Sackaros
  • Sirap
  • Socker
  • Sockeralkohol
  • Sockerkulör
  • Sockerrör
  • Sorbitol
  • Speltmjöl
  • Strösocker
  • Stärkelse
  • Stärkelsesirap
  • Suckros
  • Sötningsmedel
  • Vaniljsocker
  • Vanillinsocker
  • Vassle
  • Vetemjöl
  • Vitt socker
  • Xylitol

Text av Anna Hoffert

Print Friendly

Kommentera