3 Kommentarer

Idag skriver jag mitt sista inlägg på Kostrådgivarna.se.

Jag har skrivit en del inlägg som väckt uppmärksamhet och som fått en hel del uppmärksamhet och många läsare. Bland annat om hur jag ser på den mat man ger sina barn och alla åsikter kring detta. Detta inlägg delades tusentals gånger på Facebook, tack för det!

Många läser också om hur det går att vara gravid och äta LCHF-kost.  Ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat eftersom graviditet ofta är ett tillfälle när kvinnor drar på sig extrakilon som är svåra att bli av med. Ibland har någon blivit arg på mina inlägg. Det är helt okej. Konstruktiva diskussioner gynnas inte av att alla har exakt samma åsikt och håller varandra om ryggen. ...läs vidare

Expressen LCHF
Välj fläskkotletter med lite bredare fettrand då det ger mer smak åt köttet. Den rökta pancettan ger också god sälta till rätten.

4 portioner

180 g pancetta eller bacon
500-600 g fläskkotletter utan ben
smör eller kokosfett att steka i
salt och peppar
1 1/2 gurka
4 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk senapspulver
60 g rumsvarmt smör
1 dl hackad persilja

1. Stek pancetta/bacon i en torr stekpanna. Lägg åt sidan.
2. Stek fläskkotletterna i samma stekpanna, ta gärna mer smör om det behövs. Salta och peppra.
3. Skala gurkan och skär den på längden. Gröp ur kärnhuset med en liten sked. Skär gurkan i bitar och lägg i en skål. Häll på olivolja, vinäger och senapspulver. Smaka av med salt och peppar.
4. Mosa smöret och blanda med hackad persilja. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera kotletterna med pancetta, gurksallad och persiljesmör.

Tack VULKANSKYDD för att ni sponsrar kostrådgivarna.se! Här nedan berättar Vulkanskydd om ett av sina kvalitativa skydd. Kom-i-håg att kostrådgivarna bara tillåter annonser för produkter vi själva kan tänka oss att använda!

...   ...   ...   ...   ...

knäI dag väljer många människor att leva ett aktivt liv och sällan har träning och hälsa varit så stort som det är just nu. Det finns så otroligt många olika träningsformer att välja och vraka mellan så att du inte skulle hitta någonting som passar dig känns nästintill otänkbart. Även om vi blir starkare av träning och mår bättre både psykiskt och fysisk på grund av det finns det alltid en viss skaderisk. Självklart är det ingen som vill skada sig men det får finnas med i beräkningarna. En del skador repar vi oss snabbt ifrån medan andra tar längre tid och kräver vissa hjälpmedel en tid framöver för att vi ska kunna fortsätta vår träning.

Olika typer av skydd

Om du dessvärre har skadat dig eller överansträngt en viss del av kroppen kan du vara i behov av skydd. Då finns det bland annat en sajt som heter http://vulkanskydd.com som du kan kika på. Du kan hitta allt från bland annat handledsskydd till axelskydd och knäskydd. Vissa delar av kroppen har en förmåga att skadas lite lättare än andra. Det beror så klart också på vilken typ av träning det är du utövar. Men knäna får vanligtvis ta emot en hel del stryk. Via http://vulkanskydd.com/produkt-kategori/knaskydd/ kan du hitta en mängd olika knäskydd som är utformade efter olika behov. Det finns knäskydd som ökar stabiliteten och de som ger kompression och värme. En annan fördel med knäskydden är att det ger en viss smärtlindring.

Vanliga knäskador

Det finns olika skador knäna kan drabbas av. Och någonting som är väldigt vanligt, bland i synnerhet yngre människor, är Schlatters sjukdom. Detta beror på överbelastning och innebär ofta att du får en ömmande knöl med smärta under knäskålen. En annan knäskada som oftast drabbar löpare är så kallat ”löparknä”. Då får du ont i de yttre ledbanden vid knäet och även då finns det skydd att använda. I dag är det också väldigt populärt med sporter som till exempel fotboll och handboll. Inte sällan drabbas också dessa idrottare av knäproblem i form av skador på ledbanden.

Det är aldrig roligt att drabbas av skador som hämmar dig i vardagen och i ditt idrottsutövande. Men samtidigt gäller det att kämpa på och vila ordentligt för att kunna återhämta sig. Och med hjälp av de olika typer av knäskydd som finns numera går det trots allt att få bukt med många knäproblem.

1 Kommentar

Anna Halléns snabbkurs i fysiologi och näringsfysiologi (alla delar här)

Del 5: Autonoma nervsystemet, fortsättning

Autonoma nervsystemet är det som du inte styr med vilja utan det som styr kroppens körtlar, hjärtat, tarmsystem och andra saker som bara fungerar utan att du behöver tänka på det.

Detta delas upp i två delar:

1 Sympatiska nervsystemet, det som förbereder kroppen för aktivitet.

2 Det para sympatiska nervsystemet, det som slås på vid vila, matsmältning och är en förutsättning för ett bra sexliv.

Det är när du är i det parasympatiska nervsystemet som kroppen bygger upp sina resurser.

Vad är det nu som styr dessa nervsystem? Jo, hypotalamus som fungerar som ett överordnat centrum. Hypotalamus är i sin tur nära knutet till det limbiska systemet som är centrum för våra känslor. Detta gör att våra känslor starkt påverkar vårt icke viljestyrda autonoma nervsystem.

Oro, stress, att inte duga, ilska, irritation och rädsla är känslor som aktiverar det sympatiska nervsystemet. Och nu kommer en spännande sak; tanken, åsynen och eller doften av god mat stimulerar i sin tur det parasympatiska nervsystemet. Kan detta vara en av anledningarna till att många finner ro, lugn och en ibland överdriven fokusering på mat? Så till den grad att stor del av ledig tid upptas framför receptbloggar, att prata mat, planera mat, diskutera mat o s v? En annan tanke är att vi kanske kan använda detta lite smart. Inte leva framför receptbloggar på nätet, men att verkligen laga bra mat i lugn och ro. Att verkligen prioritera lukter, kryddor och bra råvaror för att sen sitta ner i lugn och ro. Tända ...läs vidare

God vänEn vän är någon som står dig nära, förstår dina behov och gör sitt bästa för att hjälpa dig att tillgodose dem. En vän finns där hela tiden, och framförallt när du behöver det som mest. En vän har kraften att säga dig de obehagliga, beska sanningar som du inte vill höra, tala om för dig när gränsen är nådd. En vän kramar om dig, stöttar dig, vill ditt bästa även när du betett dig dumt. En vän står där vid din sida när andra sviker. En vän kan gråta med dig, skratta med dig, vara tyst med dig. En vän älskar dig även när du minst förtjänar det.

Du har en sådan vän. Du har en vän som ställer upp för dig i vått och torrt, som kämpar för dig och med dig till det yttersta. En vän som ger dig allt hon har, allt hon förmår, 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året och ytterligare en skottdag vart fjärde år. Din vän gör sitt bästa för dig, jämt, utan avbrott.

Din vän gör allt detta utan krav på belöning, oftast i det tysta, utan så mycket som ett tack. Din vän gör allt detta trots att du skäller på henne titt som tätt, klandrar henne och ifrågasätter hennes duglighet. Du till och med smutsar ner henne, straffar henne och pratar illa om henne. I värsta fall kanske du till och med låter henne svälta och jobba på övertid.

Men hon klagar inte, din vän. Hon gör sitt bästa ändå, för din skull. Det är för din skull hon lever. Du är den som fyller hennes liv med mening, utan dig är hon inget. Hon vet det. Därför är hon med dig från första andetaget till det sista. Hon är din mest lojala vän, du kommer aldrig hitta någon mer som henne.

Din vän heter Min i förnamn och Kropp i efternamn. Hur god vän är du med henne?

PS. Till dig som läst. Välmående och hälsa är så mycket mer än kost, motion och hormoner, även om dessa självklart är jätteviktiga ingredienser. Om du har följt mina inlägg här på KRG sedan starten för tre år sedan har du säkert märkt att mina inlägg dragit alltmer åt ett annat håll. Jag känner att jag har så mycket mer att ge i dessa livets stora frågor om lust, glädje, mening och syfte. Och då mitt intresse för dessa livets andra sidor tar allt större utrymme väljer jag att inte skriva på Kostrådgivarna så länge till. Jag är så tacksam för att jag fått möjlighet att nå dig med mina ord via KRG men det börjar bli dags för mig att gå vidare. Jag älskar att skriva och kommer att lägga hela mitt fokus där mitt hjärta säger att jag ska vara. Vill du fortsätta att läsa mina rader och tankar är du varmt välkommen att följa mig på thereserenaker.se.

Hej igen!

Jag tänkte vi skulle prata lite kring rädslor, i det inräknar jag även oro saker vi oroar oss för eller är rädda för. Mekanismerna är ju de samma men kan skifta i styrka.

dreamstime_xs_23791496-200x300Rädslor är en sund och naturlig känsla, det är något vi har nytta av och är även en överlevnadsmekanism vi har fått med oss sedan långt tillbaka. Jag kommer här belysa mest de rädslor som påverkar oss negativt och som ofta kan göra att vi inte vågar leva det livet vi egentligen vill leva.

Även oro är ju ett tillstånd vi ofta hamnar i. Att oroa sig gör ju att vi missar nuet. Jag brukar ju säga att skall man älta så skall man älta bra saker. Många gånger oroar vi oss för saker som eventuellt skall hända eller också ångrar vi saker vi har gjort. Och erkänn, de flesta gångerna inträffar inte det vi har oroat oss för och om det skulle hända brukar rädslan vara mindre än själva tanken på det som eventuellt skulle ha hänt.

Oro gör ju att vi dras ur nuet och i min värld är det i nuet vi skapar vår framtid.

Vi människor har ju ganska likartade behov och några är i behov av säkerhet och förutsägbarhet. Men alltför mycket säkerhet gör oss uttråkade så vi behöver även osäkerhet och spänning. Vi behöver känna oss sedda, behövda, likaväl behöver vi kärlek samt att ge kärlek. Vi behöver utmaningar och tillväxt samt variation. Ja listan kan ju göras lång men dessa behov anser jag att vi alla har, skillnaden är ju bara hur vi uppfyller de behoven.

Jag träffar ofta klienter och människor som vill göra saker, de vill utveckla sig och få in mer av spänning, i sina liv men de bromsas av sina rädslor för ett eventuellt misslyckande. I min värld är att misslyckas lika med feedback till mig hur jag inte skall göra och information hur jag kan göra bättre framöver. Att misslyckas anser jag skall behandlas så för då minskar vi ofta rädslan för det vi vill göra. Jag menar att vi skall hålla isär person och prestation. Vi har alla lov att misslyckas och det behöver inte innebära att vi är dåliga som människor - vi behöver öva på att hålla isär detta. Vi är ofta rädda för vad andra skall tycka om det vi gör - vilket i sig kan hindra oss själva för att faktiskt göra de sakerna vi innerst inne vill göra. Jag ...läs vidare

Nya medialarm! Vi äter alldeles för mycket kött. Vi har ökat vårt köttätande drastiskt de senaste 30 åren. Larmen säger att det inte är bra för miljön. Andra larm säger att det inte är bra för hälsan. Här och där får sig LCHF en släng för detta, ja ni vet LCHF som varit utbrett kanske 5 av de här 30 åren...

När jag börjar prata vid middagsbordet om vad jag nu läst om kött säger mannen genast att det är grillkulturen. Alla grillar från vår till höst och det ska vara gigantiska köttstycken. Inte en liten wienerkorv på grillen som vi ibland festade till det med i mitt föräldrahem på 70-talet. Nej, hela revbensspjäll, fläskkarréer och flintastekar ska ber ut sig på de allt större grillgallren.

köttVi äter ju mer av allt idag jämfört med för 30 år sen. Stora muffins, stora godispåsar, stora kaffemuggar. Tänk att vi ens får i oss allt! Man kunde ju tro att vi gick konstant hungriga för 30 år sen men det tror jag inte. Vi åt när det var frukost, lunch och middag, punkt slut. Frossade till det lite på söndagen kanske. Det var bara till jul som vi nästan åt ihjäl oss.

För att återgå till den ökade köttkonsumtionen så tror jag att mellanmålsätandet är ytterligare en bov i det dramat. Hur stor del av hamburgerkulturen är den riktiga middagen egentligen? Nej, snarare mellanmålet på stan, mellanmålet på väg hem från skolan, mellanmålet efter bion. Varför skulle annars hamburgerkedjor vara öppna i stort sett dygnet runt? Dessutom verkar överflödet av mat ha gjort oss till slarvmajor utan dess like. Vi slänger matrester, köper hem för mycket och slänger, slänger bort delar vi inte tycker om och uppträder allmänt respektlöst mot en stor del av köttet som produceras.

Jag tror uppriktigt inte att införandet av en köttfri dag i veckan skulle göra någon märkbar skillnad för den totala köttförbrukningen. Grillkulturen, hamburgerätandet, det allmänna frosseriet och matsvinnet finns ju kvar även om skolbarnen skulle få vitkålssallad istället för köttbullar på måndagarna.

Och nej, klanka inte på LCHF som orsak till ökat köttätande, det håller inte. Visst, grunden i LCHF är inte någon vegetarisk kosthållning. Köttet ingår som en sund proteinkälla tillsammans med kött, fågel och fisk. Varken mer eller mindre. Sen kanske skrämselstatistiken inte håller den heller. Bara på de båda sajterna Jordbruksverket och Svenskt Kött är man helt oense om huruvida vi förbrukar 84 eller 64 kg kött per person och år.

Hur tänker du? Är det viktigt att minska köttkonsumtionen? Handlar det om miljön eller hälsan? Vem ska man lyssna på? Eller finns det viktigare saker att fokusera på i maten?

2 Kommentarer

Jag tänkte under tre veckor skriva om mina upplevelser vad gäller matshopping och matkonsumtion, likheter och olikheter mellan Sverige och Florida. Detta är första delen.

De matbutiker jag vistades mest i under en månad när jag var i Florida var Publix och Targets stora matkedjor. Utseendet på dessa kedjor jämfört med Coop, Willys, Ica etc. är att matbutikerna är mycket större. Matvagnarna är ganska få i Florida och det finns endast en storlek av vagnar. Den vagnstorlek som de har är lik våra normalstora vagnar i Sverige. I Sverige har vi mycket kundvagnar och minst två storlekar. Jag kan tycka att på sista tiden har våra största kundvagnar blivit ännu större.

Vad beror denna skillnad på undrar jag då? Kan det vara att i Florida storhandlar man inte på samma sätt och att de äter ännu mer ute på restaurang jämfört med Sverige? I Florida finns det många gånger fler snabbmatskedjor som i Sverige. Kan de billiga snabbmatskedjorna i Florida ha något att göra med att fler äter ute hellre än att laga maten hemma? Eller åker Floridaborna flera gånger till affären under en och samma vecka?

När man sedan handlat maten packar kassörskan i alla livsmedel i små plastpåsar som man handlat. Då lägger kassörskan några livsmedel i en liten plastpåse. Detta betyder att jag alltid kom hem med ungefär 5-8 småkassar varje gång jag skulle storhandla. Jämfört med Sverige så packar vi själva vår egen mat och använder oss av våra egna påsar/tygpåsar eller köper en till två påsar som är mycket större. Kan detta också bero på att de inte storhandlar i samma utsträckning som oss?

Tittar man på de flesta bilar som människor kör runt i Florida så finns det dåligt med bagageutrymme. Den bil som jag och min familj hyrde var en lite mindre buss och den hade inget bagageutrymme alls, därför hyrde vi en större bil än vad vi behövde för att kunna få plats med resväskor, matkassar etc.

våg
I början på Target butikerna fanns det en våg som många kunder gick och ställde sig på. Jag undrar om vi svenskar skulle väga oss där om en våg skulle stå på Ica? Vid varje ingång fanns även permobiler med en liten korg frampå. Om man nu är rullstolsbunden bör man väl köra sina egna för hur ska de annars komma ur och i sina bilar eller överhuvud taget ta sig till och från affären? Jag såg faktiskt att icke handikappade kunder använde dessa.

Detta var alltså del ett i min serie om skillnaderna mellan Sverige och Florida. Nästa vecka fortsätter jag!

permobiler

 

 

Anna Halléns snabbkurs i fysiologi och näringsfysiologi (alla delar här)

Del 4:

Autonoma nervsystemet!

Detta är systemet som styr det vi (normalt) inte kan styra med viljan. Vi bestämmer till exempel inte när och hur mycket njurarna ska jobba, hur hjärtat ska slå eller hur högt eller lågt blodtryck vi ska ha just nu. Det som styr detta är det autonoma nervsystemet.

Alla våra körtlar som producerar hormoner styrs också av detta nervsystem. Hormonerna i sin tur är ju de som styr en oerhört många olika funktioner i kroppen. Vi pratar ju ofta om insulinet och T3, T4 (våra sköldkörtelhormoner) och vi pratar ofta om stresshormonerna till exempel kortisol och adrenalin.

Kroppen arbetar hela tiden för att vara i balans, homeostas.

Det autonoma nervsystemet ska till exempel hålla balans på kroppstemperatur, blodtryck och en bra balans på olika ämnen i blodet. Men det som brukar vara mest intressant för oss som arbetar som kostrådgivare och för er som fokuserar på vardagshälsa är hur det autonoma nervsystemet balanserar alla funktioner vid STRESS och yttre faror kontra vid HARMONI och vila.

Det autonoma nervsystemet delas upp i två delar. Båda ingår i det ICKE viljestyrda:  Sympatiska (beredskap för flykt eller ”fight”) och det parasympatiska (vila  och återhämtning)!

Du har aldrig båda två på samtidigt. För att göra tanken enkel så tänk on eller off. (Fast så fungerar inte kroppen, vi är mer som en dimmer. Men du kan inte tänka en dimmer som att du kan ha båda systemen igång samtidigt. Kroppen går sönder då) Så ON eller OFF gör en tydligare och bättre bild.

Sympatiska nervsystemet

Detta gör dig redo för fysisk aktivitet. Du ska försvara dig mot den sabeltandade tigern. Du ska fly. Du ska jaga mat. Vad händer i kroppen? Jo, bloder lämnar könsorgan och mag- och tarmkanalen för att ge sig ut till dina stora muskler. Ben och armar.

Pupillen vidgar sig så du ser bättre.  Hjärtat ökar i slag så du får ut mer syre och näring till ...läs vidare

4 Kommentarer

Biff med lök

En njutningsfylld resa

Nu har vi varit nere i Alanya en dryg vecka och börjar känna oss som hemma i lägenheten och omgivningarna igen. Det mesta är sig likt sen vi var här i mars. Nån ny affär här, nåt nytt hus som byggs där.

Vi bor väldigt centralt, mitt i det turkiska vardagslivet, vi ser inte många turister från vår balkong. Saluhallen och tisdagsmarknaden ligger bara några hundra meter bort. En suverän slakteributik har vi bara i nästa kvarter. En butik med kött av mycket hög kvalitet, här sätts en stor stolthet i att ha det bästa gräsbeteskött man kan hitta på gårdarna i trakterna runt stan.

Gårdagen bjöd på riktigt vackert väder, senhösten är verkligen en härlig tid här på Turkiets riviera. Lite regn ibland, men mest sol och klar, hög luft. Nattemperaturen går ner till behagliga 12-13 grader nu, skönt så det inte blir så varmt inne i lägenheten på natten. På dagen går den upp till ca 20-23 grader, lika behagligt det. I havet är det 22 fortfarande.

Vintersäsongen bjuder på ett härligt lugn här i Alanya, det är bara några äldre långsemestrare som övervintrar, annars siktas inte många turister. Vi träffar på några bekanta på morgnarna när vi tar vår 2-timmarspromenad vid havet, men annars lever vi ett lugnt och fridfullt liv för oss själva.

Att handla mat, att laga den och sen skriva om den tar förstås en hel del tid, men det är kärt besvär. Det är så roligt att dagligen dela med mig av vad vi äter inne på min blogg, på det sättet får vi ju också väldigt stor variation i maten.

Frukosten består som vanligt av nötter och smör till morgonkaffet på balkongen. Lunchen blir det kraftigaste målet på dagen, då har vi förbrukat mycket energi med morgonträningen och promenaden.

Birgitta Höglunds nötfrukost ...läs vidare