_

No 8 bråttomJag stod i kön i mataffären härom dagen. Det var inte så långa köer men ni vet hur det är. Den äldre människan som börjar famla efter plånboken först när kassörskan talar om hur mycket det kostar. Någon som inte hittar bonuskortet eller rabattkupongen. Betalkortet som strular. Bedömningarna som vi alla gör – vilken kassa går fortast idag? Den kön är inte så lång men vagnarna är proppfulla. Den kön är längre men här radar gamlingarna upp sig på rad. Och i den kön är det en kassör som brukar vara väldigt trevlig men ack så långsam. Och i den fjärde, som du valde, där blir det självklart tvärnit när det saknas en EAN-kod och prisinformationen måste inhämtas över telefon.

Jag hade inte bråttom, inte ett endaste dugg. Ändå kommer jag på mig själv med att göra alla dessa bedömningar. Av gammal vana. Det är som om det sitter i ryggmärgen att vi måste tidsoptimera, komma fortast fram, vara effektiva, inte slösa bort tiden. På vad undrar jag? Vad är det vi har så bråttom till? Komma hem till TV:n? Sjunka ner i fåtöljen och låta tiden gå…?

Det är TRÅKIGT att stå i kö, menar maken. Men är det verkligen det? Jag för min del tycker att det är rätt så underhållande att stå där och betrakta mina medmänniskors beteenden, studera deras matkorgar, jämföra innehållet med hälsostatusen, fantisera om hur deras middag kommer att se ut, reflektera över tillvaron i allmänhet. Om jag bara tar mig tid till det.

Jag undrar om vi verkligen alltid måste ha så bråttom, skynda oss, vara effektiva. Självklart har vi dagar när tider måste passas, men inte är det väl alltid så? Jag tror att vi skyndar oss av gammal vana, försöker spara tid utan att veta till vad. Barn är bättre på det där. Vi vuxna tränar oss i mindfulness, medveten närvaro, fånga dagen och allt vad det heter – barn bara ÄR, här och nu. Och de påminner oss hela tiden – den där lilla handen som griper tag och bromsar. Vänta på mig mamma, jag hinner inte med. Titta mamma, vilken fin…! Mamma, varför måste vi…? Du lyssnar ju inte mamma!

Barn vet, barn förstår, att tiden inte bara är ett faktum utan i allra högsta grad en upplevelse.  När vi slutar skynda oss, stannar upp och är där vi är, utan att sträva efter att vara någon annanstans i just det ögonblicket – då är vi i tiden. Vi kan inte leva våra liv i någon annan tid än just precis här och nu. Du kan lägga din uppmärksamhet på både gårdagen och morgondagen, men likafullt befinner sig din kropp här och nu, och det är i nuet du lever. Så varför inte göra som barnen och lägga uppmärksamheten där? Det är ju ändå ditt liv som pågår just här och just nu…

När jag stod där i matkön kom en låt upp i mitt huvud – en låt av Robert Broberg. Jag avslutar denna söndags inlägg med den lilla sångens tänkvärda och vackra text, och hoppas att du får en riktigt Skön Söndag!

-----------------

Spring inte så fort pappa

Spring inte så fort, Pappa..
Vänta på mig..
Det e nåt jag vill visa dig..
En död fågel, som trillat ner ifrån sitt bo..
Pappa, vet du vart man kommer när man dör?

Spring inte så fort, Pappa..
Vänta på mig..
Jag har nåt jag vill ge till dig..
En stor teckning, som jag alldeles nyss gjort..
Med ett jättefint slott där vi kan leka att vi bor..

Spring inte så fort, Pappa..
Vänta på mig..
Lalalalalalalalaa lalalala lalalalalala...

Spring inte så fort, Pappa..
Vänta på mig..
Det e nåt jag vill fråga dig..
Varför e det så viktigt, med att vi kommer dit bort?
Jag tycker leken här och nu jämt känns så kort..

Spring inte så fort, Pappa..

_

Jag började med LCHF-kost för ungefär 5 år sedan. Jag var inte precis först på något sätt, men jag fick ändå svara på ett oändligt antal frågor om jag skulle dö snart, när jag var på restaurang och bad att slippa potatis/pasta och få extra sås blev det totalförvirring bland personalen. Jag fick svara på när jag skulle börja äta ”som vanligt” igen och jag fick höra många gånger att det inte kunde fungera som viktminskningsmetod. Nu är LCHF/lågkolhydratkosten mycket mer accepterad och känd. Det handlar inte längre om någon ”tokig läkare från Norrland” (Annika Dahlqvist, och inte mina ord utan det många uttryckte DÅ och kände till…) som säger att man kan äta fett och bli smal, det handlar om massor av experter och en hel folkrörelse som vet att det går. Och att man dessutom kan bli friskare från ett antal sjukdomar och mycket piggare, det är det många som vittnar om.Dock är jag glad att jag började för 5 år sedan, för om jag börjat med LCHF idag är jag inte säker på att jag hade lyckats så bra (minus 25 kg)… ...läs vidare

_

Nu är det hög tid att börja planera påsken om du inte redan har gjort det!

Här kommer tre enkla och snabba recept till en påskbuffé.

Expressen LCHF

Sparrispajer med gruyère

8 portioner

 • 200 g färsk sparris
 • 2 msk olivolja med citronsmak
 • 150 g gruyère
 • 4 ägg
 • 1 dl majonnäs
 • rivet skal av 1/2 ekologisk citron
 • salt och peppar
 • 1 dl crème fraiche
 • 30 g sikrom

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär bort den nedersta centimetern av sparrisen och kasta. Skär sparrisen i bitar och koka nästan mjuk i lättsaltat vatten.

Ta upp sparrisbitarna och plocka undan knopparna. Mixa de andra bitarna tillsammans med olivolja.

Riv osten och blanda med ägg, majonnäs, sparrismoset och rivet skal av citron.

Smaka av med salt och peppar.

Häll smeten i 8 fasta muffinsformar eller ett smort muffinsbläck. Grädda i cirka 15 minuter.

Lägg upp pajerna på ett fat och dekorera med klickar av crème fraiche och sikrom.

Expressen LCHF

Citrongravad lax med rucola och kapris

8 portioner

 • 500 g färsk lax
 • saften av 2 citroner
 • salt och peppar
 • 1 dl kapris
 • 70 g rucola
 • 30 g pinjenötter

Skär laxen i tunna skivor och lägg dessa på ett fat.

Pressa saften ur citronerna och häll över laxskivorna. Salta och peppra. Låt stå minst 30 minuter.

Strö över kapris och rucola.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö över dessa med.

Expressen LCHF

Avokadosallad med sikrom

8 portioner

 • 4 avokador
 • 1 liten rödlök
 • 1 dl majonnäs
 • saft av 1 citron
 • några kvistar färsk mynta
 • salt och peppar
 • 50 g sikrom
 • några räkor

Gröp ur avokadorna och skär i små tärningar. Hacka rödlöken fint.

Blanda avokado, rödlök, majonnäs och citronsaft. Blanda ner hackad mynta.

Smaka av med salt och peppar.

Fördela avokadosalladen i åtta glas eller skålar. Toppa med sikrom och räkor.

_

I vår tävling för några veckor sedan kunde man vinna Klara Dessers senaste bok.  En av dem som vann är Annika Raasakka och här kommer hennes vinnarrecept. Kanske en perfekt förrätt så här i påsk?

Lax på grönbädd (4 port)

 • lax-pa-gronbadd200 g skivad rökt lax
 • 2 st mogna avokadon
 • 400 g räkor med skal
 • 0,5 dl creme fraiche
 • 50 g stenbitsrom
 • 2 tsk citronsaft
 • salt
 • 5 cm gurka
 • 1/2 rödlök
 • blandsallat

Lägg den skivade laxen i fyra koppar/mindre skålar så att kanten av laxen hänger över lite grann.

Skala räkorna och ta hälften av dessa och lägg vid sidan av (en liten bytta). Resten hackar du i mindre bitar.

Hacka avokadon i små tärningar.

Blanda hackad avokado och räkor med creme fraiche, rom och citron, smaka av med salt.

Fyll laxkopparna med denna röra och vik över kanterna så att det blir "små laxpaket". Täck med plastfolie o ställ i kylen tills servering.

Skär sedan gurkan i mindre tärningar.

Skala och hacka löken.

Hacka/riv salladen i mindre bitar.

Blanda ihop allt med räkorna (som du sparat undan).

Vid servering vänder du koppen med lax på en tallrik och garnerar med salladsblandingen. Eventuellt kan man ringla över lite olja och citronsaft och garnera med en extra citronklyfta.

lax-2

_

Njut av en god och glad påsk

Påskmaten är ju inte bara fantastiskt god, den är i vårt land starkt förknippad med traditioner. Sill, lax, ägg, lamm och kyckling i alla former är favoriter hos de allra flesta. Helt enkelt sån mat som passar väldigt bra för oss som njuter av ett liv med naturlig LCHF.

För njutbart är verkligen det här livet. Jag har ätit LCHF nu i 5 år, inte en dag har jag tyckt att det är tråkigt att laga mat, svårt att hitta på nya recept eller att jag saknat något från min gamla kosthållning som innehöll mycket pasta, bröd och kakor.

När jag tog bort gluten och de allra flesta onyttiga kolhydrater ur min mat, då kom istället mängder av läckra grönsaker in och tog dess plats. Grönsaker som ger inte bara färg och smak åt maten utan även alla viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen, som vi behöver för att hålla oss friska och starka.

...läs vidare

_

Som du kanske läst tidigare brinner jag för kvinnohälsa och hormoner. Jag tycker också det är väldigt spännande att leta upp och prova nya produkter som underlättar ett kvinnoliv. Testar dem på mig själv och sen berättar jag för mina klienter och andra som vill lyssna. Mitt facebookforum - Louise Edlunds hormonforum - växer så det knakar. Vi är över 1200 medlemmar nu efter 6 månader, så det finns ett stort behov bland kvinnor att diskutera och stötta varann. Idag ska du få lite spridda skurar av tips och råd utifrån vad jag erfarit senaste tiden. Grunden i mitt hälsoarbete är som alltid näringsrik naturlig kost med bra råvaror, lagad från grunden. Sen tillskott i perioder och individanpassat. Träning som blir av och är rolig. Sen lägger jag mycket fokus på sömn och stressreducerande åtgärder. Utifrån det, kan jag sedan lägga till andra åtgärder för mina klienter.

www.sensifemme.se

www.sensifemme.se

Bröstcancer är en otäck sjukdom och du kan inte ens vara säker om du går på mammografi regelbundet. Personligen är jag lite tveksam till förebyggande mammografi, men det får bli en annan diskussion. Vad jag vill förmedla till dig är att du måste ta ett eget ansvar också, för att undersöka dina bröst en gång i månaden. Bara du kan veta hur dina bröst känns normalt. Så fort du upptäcker något ovanligt eller annorlunda, ska du diskutera det med din läkare. Det kan vara helt ofarligt, det kan också vara något värre och då är tidig upptäckt väldigt viktig. Nu har jag lärt mig att det inte är mest effektivt att undersöka sina bröst i duschen. Det ska göras liggande med en kudde under axeln. Två kvinnor har nyligen startat ett företag i Sverige som heter Sensifemme. Så heter även undersökningshandsken som de nu importerat till Sverige. Beprövad i en mängd andra länder i världen. Det fiffiga är att den undre delen innehåller en ficka med inkapslad mineralolja. Plasten är giftfri. Oljan gör att dina fingrar blir extra känsliga för att leta knölar. Din hud ska vara ren och utan hudkräm, du tvättar av handsken efter användande och stoppar tillbaka den i kartongen. Jag har köpt den och kommer fortsätta använda den. Efter c a 2 år bör man byta till en ny.

Efamol

Efamol

Man får torr hy när man närmar sig menopaus som jag. Det kan vara riktigt obehagligt och klia av torka. Fett får jag massor via maten och tillskott av Omega-3 tar jag. Men tydligen räcker inte det i mitt fall. I kylen hade jag en nästan ny burk av Efamol med GLA - nattljusolja. Kapslar man tar i en högre dos de första 3 månaderna och sedan en låg t.v. dos. Nu har jag ätit detta tillskott i drygt 1 månad och jag känner att det påverkar min hormonbalans positivt, dessutom är min hy mindre torr och har fått bättre fräschör. Allt är individuellt och jag tar ju även andra tillskott, men kanske kan vara något för dig om du känner att din hy är i obalans. Att det även hjälpt mig hormonellt att bli mer i balans, det var en extra bonus, även om det är en känd effekt av GLA. ...läs vidare

_

På tisdagarna kom ”brödbilen” till vårt lilla fiskeläge med sin rullande mataffär. Inte alla hade tillgång till egen bil för det här var tidigt 60-tal. Jag var 7-8 år och redan en riktig godisgris så jag brukade handla för hela min enkrona. Det blev antingen ett mjölkchoklad eller fyra tablettaskar.  På lördagarna fick jag följa med min mamma med bussen till stan och helghandla. Då kunde det hända att jag tjatade mig till en liten påse ostbågar som jag sen delade med katten när jag kom hem.

Jag utnyttjade alltså alla möjligheter som gavs till godisinköp, med de pengar jag skaffat mig och de tillfällen som gavs.  Om jag bott i stan hade tillfällena varit fler, men förmodligen inte pengarna. Dessutom stängde ju samtliga butiker kl 18 på vardagar, vid lunchtid på lördagar och på söndagar var allt stängt.godis kopia

Hur ser det ut idag? Någonstans på vägen har vi fått fullständig, fri tillgång till godis, glass och snacks. Det finns alltid en nattöppen mack, en ständigt öppen pressbyrå på vägen till bussen, en stor mataffär som har öppet 8-22 alla dagar för att inte tala om drive-in hamburgerior, pizza huttar och jag vet inte allt. Det ska vara lätt, lätt, lätt att skaffa sig mat idag. Inget får hindra oss att stoppa in i samma stund som vi blir lite sugna. Förpackningarna blir bara större och större, en 33 cl läsk har blivit 2 liter, en påse med 10 godisbitar har blivit kilovis i storpåse, en halvlitersglass som hela familjen delade på har blivit en egen 2-litersburk att gräva ur.

Har det hänt något med vår ämnesomsättning sen 60-talet? Har den utvecklats så att vi plötsligt behöver allt det här? Njae, det skulle jag inte tro… Och vi kan klaga hur mycket som helst på att det är den där ogenomtänkta tallriksmodellen som det är meningen att vi ska äta efter som är orsaken. Visst, den är ingen hit, MEN … den största boven, enligt min mening, är alla alltid-öppna matställen och butiker som får vår gamla stenåldershjärna att tro att varje dag är den sista innan vintern kommer. För om jag varit barn idag är risken stor att jag betett mig på samma sätt som jag gjorde då och utnyttjat alla tillfällen till godisinköp. Alla dagar i veckan och inte bara på tisdagar och lördagar.

Det finns ingen liten unge som blir tjock eller får näringsbrist av fyra tablettaskar och en halv påse ostbågar i veckan. Men för många barn och ungdomar är läget ett helt annat idag. Eller hur?

Fotot från mitt gamla album? Ja, det där är en lycklig ägare till 60-talets största godisklubba och eftersom min mormor var den enda i släkten som ägde en kamera var hon säkert också den generösa givaren…

_

Sitter här och förundras. Igen. Förvånad blir jag inte längre, men förundras och fascineras. Jag läser i min dagstidning att brittiska forskare kommit fram till att sju portioner frukt och grönt minskar risken att dö i förtid med 42%. Jajamensan, så är det. Nu framgår det inte riktigt i min tidning vad ”förtid” betyder, men jag tänker att om man då äter fjorton portioner så kanske man rent av dör i tid?

Nåja, nu var det ju inte det jag skulle skriva om. Nej, det jag förundras över är att varken tidningen, Livsmedelsverket (som kommenterar det hela) eller forskarna själva verkar förstå att det är en viss skillnad på frukt respektive grönt.

Bilden i tidningen föreställer enbart frukt och rubriken lyder ”Fler frukter kan förlänga livslängden”. Åsa Brugård Konde, nutrionist på Livsmedelsverket, kommenterar genom att säga ”Det är sant att det innehåller fruktsocker, men det innehåller också en massa näring. Det går inte att jämföra med läsk som innehåller socker.” Vem har jämfört med läsk undrar jag, vart tog det gröna vägen – vore inte det en bättre jämförelse? Men så kommer det bästa av allt, forskarna. Forskarna är nämligen förvånade. Varför? Jo, det står så här: ”Något som förvånade forskarna var att frusen och konserverad frukt ökade risken att dö i förtid”. Ökade. Det gick liksom inte ihop sig riktigt där.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Endast den som med våld behåller dubbla skygglappar på i ett mörklagt rum kan undgå att se sambandet. För visst är det väl en ocean av näringsmässig skillnad på en färsk, grön broccoli och en död, sirapsindränkt persika?! Fråga minsta barn, de vet.

Jag skulle kunna skriva hyllmeter om hur tokig även denna forskning är, om statistiska samband och köpta resultat. Men jag orkar helt enkelt inte. Vill inte. Och jag tror framförallt inte att jag behöver göra det. Du är klok nog att själv förstå. Du vet att färskt och konserverat inte är samma sak. Du vet att den sötaste ananasen inte kan jämföras med det syrligaste äpplet på ditt äppelträd eller blåbären i skogen. Du vet att frukt inte är samma sak som grönsaker. Du vet att den som lever mest på konserverad frukt troligen också äter mer av annan ”inlagd” mat. Du vet att sött är sött och inte surt. Inget av detta behöver jag förklara, för du VET det redan.

Det sorgliga är att våra arbetsplatser ändå översvämmas av fruktkorgar och barnen har fruktstund i skolan. Alltmedan broccolin gulnar i grönsaksdisken och fänkålen ligger bortglömd i sin hörna för att ingen visste vad man skulle göra med den.

Jag funderar på om det helt enkelt är det låga blodsockret som gör det. Att människor inte längre orkar läsa hela meningar alltså. Vi ska äta mer frukt och grönt – ja just det, frukt OCH GRÖNT. Det är det gröna som inte får plats, det är det gröna vi tappar bort. Det spelar ingen roll hur det sägs eller skrivs – de flesta människor hör och ser bara frukten. De flesta jag pratar med hävdar med bestämdhet att ”Man ska ju äta fem frukter om dagen”. Allt understött av journalister och rubriksättare, myndigheter och forskare som uppenbarligen inte förmår tänka klart. Det här handlar inte om ny vetenskap, det handlar inte om beprövad erfarenhet. Det handlar om att ta till sig den kunskap som funnits sedan länge, använda den kunskapen och TÄNKA.

Det ÄR skillnad på skit och pannkaka. Det vet alla. Alla som tänker efter.

fruktogront

_

Jag ska börja åka rullskidor, säger en bekant till mig då jag nyligen mötte henne utanför Willys. Hon är entusiastisk. Och om det skulle finnas minsta tvivel till denna träningsform innan hon träffar mig, lär det vara borta nu. Jag är ju den stora förespråkaren för just denna träningsform. Av sina skäl.

Det är knäna, säger hon. Jag kan inte springa längre.

För mig har löpningen varit den träning som dominerat. Tills för några år sedan. Knä, höfter, hälsena, vad… Att hitta alternativa träningsformer har varit nyckeln för min del. Nyckeln till att fortfarande vara i god form.

Just rullskidåkningen är enligt mig optimal. Involverar stora muskelgrupper och ger både kondition och styrka. Och skonsamt mot kroppen. Men det finns fler alternativ. Nu i vår ska vi utöka våra gemensamma träningsdagar till att omfatta både torsdagens löpning samt en cykeldag på måndagar. Det var givet. Att en andra träningsdag skulle bli ”alternativträningsdag”. Nu valde vi cykel i stället för rullskidor. Trots allt är cykel enklare. Med mounitinbiken kommer vi ut i terrängen som om vi var ute på ett löppass. En kuperad bana ger mycket på kort tid. Vi får ut maximalt på en timme :-)

För egen del är jag först och främst skidåkare. Vägen dit kan se olika ut. Löpning är inte allt och skador betyder inte att man behöver ge upp. Själv har jag hittat rullskidåkningen och cyklingen. Min bekant, som inte är skidåkare, väljer ändå rullskidåkning. Hon vill ha alternativ till löpningen.

Det spelar egentligen inte så stor roll vilken alternativträning du gör, hitta något du trivs med. Vad det nu än må vara. Och har du inget mål i form av lopp etc så är alternativen ännu större. Jag får ju hålla mig till alternativ som ger kondition och styrka - eftersom målet är skidlopp.