Ugnsstekt kycklingTvå rätter på samma gång

Idag har jag fått pippi på båda mina bloggar. Härinne får du ta del av den ena halvan av en stor, ekologisk kyckling från Bosarp som vägde hela 1,8 kg.

På min nyligen återuppståndna blogg, Birgitta Höglunds mat, hittar du samtidigt ett recept på en riktigt mustig kycklingbuljong.

Den är perfekt till höstens soppor, såser eller om du bara vill värma dig med en kopp näringsrik buljong med  kokosolja i.

Jag klöv den stora kycklingen mitt itu, men recepten går förstås bra att göra även på en hel, mindre kyckling.

Här följer receptet på en ugnsstekt fågel, som blir mycket godare än butikernas grillade kycklingar som ofta är fyllda med glutamat.

...läs vidare

Xenoöstrogener är miljögifter som agerar som ett hormon. Det sprider sig alltså i blodet runt i hela kroppen som våra andra hormoner gör.  Det finns uppemot 1000 hormonstörande ämnen  i vår miljö. Några exempel är bromerade flamskyddsmedel, bisphenol A, parabener, PCB, ftalater. Barnkammaren är det giftigaste rummet i hemmet med alla plastleksaker. Plastbanta hemmet kan vara något viktigt att fundera över. Vi har dessutom ofta mycket plaster i köket i form av slevar, vispar , durkslag etc. Det finns alternativ i butikerna. IKEA har börjat sälja förvaringsburkar i glas med tättslutande lock för kyl, micro etc. Medvetenheten ökar.

Det är stor skillnad på plast och plast

Jag har rensat bort skräpmaten ur mitt liv sedan länge. Nästa steg är kosmetikan. Det finns mycket xenoöstroener i dålig kosmetika och hudkrämer. Ftalater i plastförpackningar, parabener i krämerna, etc. Dessa är homonpåverkande och gör oss mer östrogendominanta med alla problem det innebär. För mycket östrogen i förhållande till progesteron är rent illa för kroppen. Även männen drabbas. Vackra lackerade naglar är läckert och snyggt, men i de flesta lacker finns bl.a. formaldehyd. Några märken på marknaden finns utan. Googla på "nagellack utan gifter" så får du upp alternativ. Kan vara bra att tänka på när dina barn ber att få naglarna målade, känsliga för gifter som de är.

Numera väljer jag ekologiska produkter så gott det går, utan parabener och i mindre förpackningar så de inte härsknar. Fundera på det här när du ser affärskedjornas översvämmande utbud av billiga duschkrämer, hudkrämer, makeup. som definitivt innehåller xenoöstrogener. Börja byta ut och välja bort så mycket du kan efter vilja och plånbok. Passa dig för solskydd, 4-MBC i vissa solskydd är en xenoöstrogen.

Jag satt och bläddrade i ett reklamblad från en känd make-up kedja nyligen. Gammal "kräm-Maja" som jag är så tycker jag ändå att det är roligt att titta på läppstift, foundations etc. Men det slog mig vilken otrolig marknad detta blivit och är. Det finns en specialprodukt för precis varenda kroppsdel nuförtiden. Du kan omöjligt ha samma concealer under ögonen som på ögonlocken, männen måste köpa särskild skäggolja för att passa in i skäggmodet. Det finns speciell make-up för hårbotten när utväxten är ett faktum, innan du hinner tillbaka till frissan för att färga igen. Jösses, säger jag bara.

Jag tar farväl av er nu. Det här är mitt sista inlägg som ordinarie skribent på Kostrådgivarna. Annat pockar på min uppmärksamhet och det är dags att gå vidare. Tackar för alla gillanden och kommentarer under åren som gått, med de spretande inlägg jag gjort om allt från hormoner till mental träning och candida. Jag kommer ge ut ett nyhetsbrev till mina kunder och följare 1-2 ggr/månad som kan handla om precis allt. Vill du ha det utan förpliktelser så klickar du här och fyller i namn och mailadress.
Passar också på att slå på trumman för min "Kvinnans Hormonkurs" som du tittar på i din dator när du har tid. Ovanstående filmsekvens kommer från kursen. Här kan du läsa mer.

Ha en underbar höst och vi ses igen om du vill, vågar och kan (som Lasse Kronér brukar säga)....

 

 

 

8 Kommentarer

"Allt som du är uppbyggd av, förutom syre, kommer från det du äter och dricker. Det är en ganska spännande tanke. Alla kemiska signaler i kroppen, alla hormoner, alla enzymer, ja allt som finns och som händer får sina byggstenar i det du äter. Dessa byggstenar kallas näringsämnen."

grönkål

Jag läser i Anna Halléns nya bok "Gnisselzonen" och den är full med bra saker som jag skulle vilja strö ut och dela med mig av i alla möjliga sammanhang. Jag menar, vad är det vi människor INTE fattar i citatet ovan? Vi är så upptagna av att chipsfredagsmysa, prova nya läskpåhitt, botanisera bland artificiella smaker i yoghurtkylen, baka fredagskaka till jobbet och sortera bort salladen på tallriken att vi helt glömmer bort VARFÖR vi äter. Är det för att fira, unna oss, tröstas eller äter vi för att bygga vår kropp och dess funktioner?

I de flesta fall klarar vi av att ge husdjuren rätt mat, vi ger inte krukväxterna läsk och vi kalkar gräsmattan för att den ska växa bättre än mossan. Där har vi en väl utvecklad idé om fin päls, blomning och tillväxt. Men när det gäller oss själva? Näe, då ser vi plötsligt inget som helst samband alls! Det är som om vi bara suktar efter det som smakar jättegott i munnen och tror att sen rasslar det bara ut andra vägen utan att göra vare sig någon nytta eller skada. Lite magont får man räkna med. Har man känslig mage så har man. Och migrän kan ju inte på något sätt ha med vår kosthållning att göra, eller hur? Det måste ju bero på vår sura arbetsgivare. Högt blodtryck? Jo, men det ligger i släkten. Vi verkar ha en benfast tro på att allt som drabbar oss ligger utanför vår kontroll, utan att fundera över hur mycket vår kosthållning kan hjälpa eller stjälpa.

Titta på din tallrik nästa gång du äter. Vad ligger där egentligen? Mat som innehåller naturliga ingredienser av protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler, eller är det bara ett kolhydratberg av bukfylla?

Människan ha en fantastisk förmåga att ta hand om skräpmat - absolut, och vissa bättre än andra - men inte år ut och år in. Förr eller senare brakar det ihop i en eller annan brist eller krämpa. Diabetes, sköldkörtelproblem, migrän, sömnsvårigheter, svullen magen, depression, utebliven graviditet...eller något annat onödigt.

Det enda tydliga som vi människor tycks förknippa med maten vi äter är övervikt och fetma. Därför letar vi oupphörligt efter olika sätt att plocka bort effekten av maten vi äter genom olika tricks. Träning, bantningsdieter, magoperationer, fettsugning...hur galet blir inte detta? Var blev näringsämnena av här? Och visst, ofta går ohälsa och övervikt hand i hand, men långt ifrån alltid. Och alldeles för sällan går hälsa och bantning hand i hand.

Generaliserar? Jag? Nej, jag tror inte det. Men vill du ha ännu mer fakta så läs gärna "Gnisselzonen".

(Bilden? Jag tror jag skryter lite om all den fina, vitaminrika grönkålen i mitt grönsaksland.)

2 Kommentarer

I'm back in business! Under hösten kommer jag att lägga ut recept varannan onsdag. Den här första gången blir det god och smakrik kantarellsås till en bit mild torsk. Naturligtvis går det bra att använda andra typer av svamp. Passa på nu på hösten när svampsorterna är fler i grönsaksdisken eller du till och med har möjlighet att ge dig ut i skogen på svampjakt. För att få en riktigt god fisk är det viktigt att den inte kokar för länge och inte för häftigt.

v.39-14

Torskrygg med kantarellsås

4 portioner

 • 250 g kantareller
 • 20 g smör att steka i
 • 2 dl crème fraiche
 • 2 msk philadelphia
 • 1 tsk vitvinsvinäger
 • salt och peppar
 • 300 g vaxbönor eller haricots verts
 • 600 g ryggfilé av torsk
 1. Rensa svampen fri från eventuell jord och skär den sedan i mindre bitar. Stek den i smör tills vätskan försvunnit.
 2. Blanda ner crème fraiche och philadelphia. Låt koka upp och smaka av med vinäger, salt och peppar.
 3. Skär av fästet på bönorna och koka dem i lättsaltat vatten.
 4. Sjud torsken försiktigt i saltat vatten, 5-7 minuter. Ett par minuter kan bli lagom.
 5. Servera torsken med kantarellsåsen och de kokta bönorna.

4 Kommentarer

No 20 sötningsmedelVi människor må tror vad vi vill, inbilla oss, hoppas och försöka, men nej, kroppen låter sig inte luras. I veckan kom nya forskningslarm om konstgjorda sötningsmedel, du vet de där ”ofarliga” sötningsmedlen som din kropp inte känner igen, inte kan ta upp och som därför inte påverkar dig. Tillåt mig le lite snett. Jag kan inte hjälpa det, men någonting inom mig säger ”YES! Kroppen reagerar, kroppen regerar, kroppen låter sig inte luras, naturen är överlägsen.” Kan du förstå min känsla? Vi människor har en sagolik förmåga att försöka tro att vi kan sätta oss över naturen, att vi med våra hjärnor och smarta uppfinnigar är listigare än naturen självt. Det har hittills aldrig lyckats, inte en enda gång, inte i ett enda sammanhang. Det visar sig alltid att vi måste samarbeta med naturen, inse att vi är en del av den, annars går det åt pipsvängen.

Och nu är turen kommen till sötningsmedlen, äntligen. I det här fallet handlar det om en cocktail av aspartam, sackarin och sukralos – hittills ansedda som helt ofarliga i lagom mängd. Såväl friska som sockersjuka har riskfritt kunnat njuta av den konstgjorda sötman, utan att gå upp i vikt, utan att påverkas på minsta lilla sätt, vi har med gott samvete kunnat lura våra kroppar. Trodde vi. Den nya forskningsrapporten visar dock att dessa ämnen orsakar en ökad glukosintolerans. Du får alltså en sämre förmåga att hantera socker, ett förstadium till diabetes, även när du äter normala mängder av dessa sötningssmedel. Hur, frågar man sig då. Dessa sötningsmedel kan ju inte tas upp och innehåller inget socker som våra kroppar kan begripa sig på. De passerar ju bara och kommer ut i andra änden, väl? Nej, för tarmen talar. I dina tarmar finns flera kilo bakterier, och de finns där för att du behöver dem, utan tarmbakterier fungerar du helt enkelt inte.  Och se, de nya forskningsrönen visar att tarmbakterierna kan använda sig av de konstgjorda sötningsmedlen, metabolisera dem, vilket leder till en påverkan på glukosbalansen i kroppen! Sötningsmedlen påverkar dessutom tarmfloran och skapar en annorlunda bakteriesammansättning.  Och fort går det, vissa människor får en sämre glukostolerans på bara 5-7 dagar. Och vi vet att diabetiker redan har en annan bakterieflora än friska…

Nu gällde studien aspartam, sukralos och sackarin - hur det ser ut för andra sötningsmedel som påstås vara ofarliga vet vi inget om, men en logisk slutledning borde kanske ändå vara att skillnaderna inte är så stora. Studien måste självklart följas upp av fler studier för att man vetenskapligt ska kunna säkerställa resultaten, men intressant är det hur som helst redan nu.

Jag tycker också det är intressant att höja blicken ett snäpp och fråga mig VARFÖR vi vill försöka lura våra kroppar. Din kropp är ju din bästa vän, eller…? Vill du gå runt och lura din bästa vän dag ut och dag in? Tror du på fullt allvar att din bästa vän är helt immun mot ditt lurendrejeri och låter det passera år efter år efter år? Tror du verkligen att du är så bra på att luras att du kan lura naturen självt? Och hur känns det i MAGEN när du försöker lura dig själv…?

VästerbottensmuffinsPicknickmat

Nu kommer den härliga tiden med klara, fina höstdagar, när det ofta är alldeles lagom varmt att vandra omkring i skogen.

Oavsett om du är ute på bärplockning, jakt, svampletning, hundpromenader eller bara känner för att fly stressen ett tag, så är det gott att ha med sig en matsäck.

Jag är sån som gillar att göra upp en eld och grilla korv när jag är ute på en längre tur. Tändstickor, några dagstidningsblad och några torra, små vedpinnar får följa med i ryggsäcken så är det lätt att få till en bra grilleld med komplettering av lite torra löv, kottar och småkvistar.

Tallrikar och bestick får också var med, engångs om vi ska gå långt, riktigt porslin om det bara är en bit att gå. En termos kaffe, en vattenflaska och kåsor hör också till utrustningen.

Ibland blir det bara en matig macka eller en sallad som får följa med i ryggsäcken. Är det varmt så brukar jag ta med en frusen flaska vatten så får den agera kylklamp och så har vi vatten till hemvägen.

Här får du tips på några av mina godaste picknickrätter.

more

10 Kommentarer

NEJ! Stopp! Det ska vi inte ha!

tänderTandhygiensten gjorde stora ögon när jag protesterade mot att sonen skulle få fluor - och jag förvånades över styrkan i min röst.

På morgonen hade jag inte haft en tanke på att sonen skulle få en fluorpensling så mina fakta var inte helt tillgängliga i huvudet. Jag fick istället välja en genväg och sa "Jag är 100% övertygad om att mina barn inte ska ha fluor så du behöver inte övertala mig och vi behöver inte diskutera det, jag är säker på att vi tycker olika.".

Tandhygiensten nöjde sig nästan med det svaret, men menade att fluor även finns i vanligt vatten och i kolsyrat vatten  - så underförstått kunde jag inte slippa undan det ändå. Och, egentligen är det också däri som min största anledning ligger: cocktaileffekten! Jag behöver inte komma-i-håg varje liten effekt fluor (eller andra kemikalier) kan ha i kroppen, för det är summan av alla kemikalier vi utsätts för dagligen, som jag är rädd för. Livrädd för.

För mig spelar det ingen roll hur bra fluor är mot karies. Tänder kan vi laga och i värsta fall byta ut. Våra organ däremot är mycket svårare och mer komplicerade att byta ut och det är ännu mer komplicerat att byta ut till 100% fungerande organ, för att t.ex. fungera vid befruktning.

En del menar att "vi ska ju inte svälja fluoren" och visst, nej, men munhålan i sig tar ju upp giftet! Om inte hud kunde ta upp ämnen så vore ju nikotinplåster verkningslösa eller hur?

Och igen, om vi bara använde tandkräm, eller bara fluorsköljde ibland så kanske det skulle gå an, men det är ju sammantaget alla gifter som blir ett enda stort hemskt frågetecken.

Vi kan inte undgå att helt komma undan gifter och därför tycker jag det viktigt att ta bort det, där det går! Och jag tycker faktiskt att det går helt ok med fluor: ordentlig regelbunden tandborstning räcker mycket långt. Jag själv har inte haft ett hål på 10 (kanske faktiskt 20 år) och de senaste fem åren (minst) har jag använt fluorfri tandkräm.

För dig som inte har reflekterat över detta än, eller vill veta mer så har vi haft uppe detta tidigare på kostrådgivarna. Här har jag skrivit om hur man själv gör fluorfri tandkräm och där finns också länkar för vidare läsning.

Det finns så mycket mer skräp vi får i oss, förutom fluor. Vill du fördjupa dig i vad kemikalier gör i våra kroppar, se dokumentären Underkastelsen (finns på Youtube). Det är filmregissören Stefan Jarl som gjort denna tillsammans med bland andra Eva Röse. Del 1 här och del 2 här.

Ännu mer att läsa finns hos Kostdoktorn där han har skrivit om karies från ett historiskt kolhydratsperspektiv - läs här.

 teeth

_____________________________________________________________________________________

Nationalencyklopedin beskriver fluor som ett "...mycket giftigt grundämne, det mest reaktiva av alla."

 

 

2 Kommentarer

Vi hade en tävling häromveckan från Coupon om att publicera "Sveriges bästa efter tränings-måltid". Flera kända bloggar deltog och jag är stå stolt att det var vår egen Birgitta Höglund som vann!

GRATTIS BIRGITTA! 

Birgittas bidrag hittar du på hennes blogg (som hon för övrigt kickat igång igen - hurra!). Receptet är zucchiniplättar med halloumi. Ser gott ut va!

zucchini

3 Kommentarer

No 19Tycker du att utseende är viktigt? Värderar du människor efter hur de ser ut? Dömer du människor som är tjocka? Självklart inte, kanske du muttrar, då vore jag väl en hemsk, ytlig människa. Men även om det inte handlar om just dig så tänkte jag ta mig friheten att resonera lite kring det här ändå, lite för skojs skull bara. Ni som känner mig vet ju att jag gillar att vända och vrida lite… ;)

Så här är det. Jag har mött åtskilliga människor genom åren, människor som kämpat med sin vikt, fastnat, gett upp, kämpat igen, räknat, läst, följt alla anvisningar, ätit rätt, motionerat rätt och provat alla möjliga och omöjliga tekniker för att må bra och gå ner i vikt. Utan framgång. Jag har gång efter annan noterat att dessa människor ofta haft en viss sak gemensamt, nämligen en viss sorts tankar. Ett mer eller mindre konstant mantra har följt dem genom vardagen – ett mantra som låter något i stil med ”Usch, vad jag är tjock”, ”Jag MÅSTE gå ner i vikt”, ”Jag får snart panik på att jag bara går upp i vikt”, ”Jag mår bra, men jag kan INTE släppa det här med min övervikt”, ”Jag är så ful med den här övervikten, inga kläder sitter snyggt” och så vidare.

Känner du igen det? Det här handlar ju som sagt inte om dig, men du kanske känner andra som låter så här?

Vet du vad som händer i en kropp när man mer eller mindre uttalat ältar liknande rader i sitt huvud? Dessa och liknande mantran är inte neutrala utan är kopplade till en värdering, en attityd, en åsikt och åtföljs alltid av en känsla – i det här fallet en negativ sådan. (Jag tror ju inte att det finns någon som tänker ”Usch vad jag är tjock – tjohoo!”…) Vi lever i en kultur där utseendet tillmäts enormt stor betydelse och där övervikt verkar vara den största synden av dem alla. Då är det väldigt svårt att tänka tankar om övervikt och fortsätta vara neutral i sin känsla. Man kan kanske vara neutral i förhållande till andra men inte till sig själv.

När man tänker sådana här tankar om sig själv följer alltså oftast den negativa känslan med. Och ju starkare känslan är och ju oftare man känner den, desto oftare aktiverar man sitt stressystem. Ett stressystem som mycket effektivt blockerar allt vad viktminsking och välmående heter. När viktminskingen uteblir kämpar man ännu hårdare, upprepar sitt mantra ännu oftare, aktiverar stressystemet ännu effektivare och…man är inne i en ond cirkel. Vad man än gör, hur ”duktig” man än är, så kommer man inte att bli av med sina överflödskilon. Tankarna om sig själv, fokuseringen på och värderingen av just vikten, sätter käppar i hjulet.

Visst är det knepigt, det är ingen lätt cirkel att bryta! Ofta känns det oöverkomligt och hopplöst. Man vet med sitt huvud hur man ska tänka men känslorna lyder inte. Inga affirmationer i världen har löst upp knuten – känslan av att vara tjock och därmed ful, inte duga, inte vara duktig eller god nog, sitter för djupt.

OM du känner igen, inte dig själv förstås, men någon av dina vänner i detta, så vill jag be dig hälsa hen: 1. Du är långt ifrån ensam. 2. Du KAN påverka detta, men det kräver en annan sorts jobb från din sida. 3. Jag lovar dig, det är mödan värt, hundra gånger om, så, 4. Sök hjälp, terapi, någon att prata med, för 5. Du är värd att må ditt allra bästa och ska inte slösa bort en enda dag till av ditt värdefulla liv, så gör något åt det, nu.

Och medan du nu, för en väns räkning, febrilt letar efter telefonnumret till närmaste terapeut så vill jag passa på att så ett tankefrö hos dig. Om jag återigen frågar dig vad som är viktigast för DIG i mötet med en människa, är det utseendet eller det som finns på insidan – vad svarar du då? Jag kan sätta min högra hand på att du fortfarande svarar insidan. Förstås. Men du, om detta är sant, på riktigt sant, hur kommer det sig då att du, jag, vi alla lägger ner så mycket mer tid, tanke, kraft och energi på vår egen utsida än på vår insida…?

Tänk efter, med all logik betyder det ju att vi då antingen lurar oss själva och faktiskt tillmäter utseendet större betydelse än vi vill kännas vid. Eller också talar vi faktiskt sanning, insidan ÄR viktigare än utsidan för oss, men då bara så länge vi talar om ALLA ANDRA, inte om MIG och DIG, för när det gäller just oss så är utseendet trots allt av stor betydelse! Kan vi vara överseende, storsinta och kärleksfulla när det gäller andra människor, samtidigt som vi bedömer och värderar oss själva efter en helt annan mall? Är det ens möjligt? Hur rimmar det? Om VI egentligen tycker att det är oviktigt med utseendet men ändå fokuserar på vårt eget, är det då för att vi inbillar oss att ALLA ANDRA värderar oss efter utseende, men vi gör det inte? Vad säger det i så fall om vår syn på och vår tilltro till andra människor…?

Blev det rörigt nu? Lite förvirrat? Kanske till och med lite jobbigt? Det var i så fall min mening. Jag tror att det är nyttigt att fundera vidare på hur vi tänker och värderar oss själva och andra. Klura lite på vad som egentligen är sant för oss. Men har du inte minsta lust att göra det så är det bara att glömma det du just läst!

Fortsätt njuta av det ljuva september. J

Therese

PS. Och innan någon nu med emfas påpekar det, så vill jag förekomma – visst kan man bry sig om sitt utseende, vilja göra sig fin, utan att det för den skull har med fixering eller värderingar att göra! Skillnaden ligger i den känsla som ligger bakom. Gör du det med glädje för att du njuter av din kropp och tycker det är roligt, så är det en himmelsvid skillnad mot om du gör det för att försöka dölja det du inte är nöjd med.

2 Kommentarer

Image courtesy of antpkr at FreeDigitalPhotos.net
Image courtesy of antpkr at FreeDigitalPhotos.net

Vilken fantastisk naturprodukt ekologisk kokosolja är för oss. Det kan dock kännas lite fel att vi fraktar produkten från andra sidan jordklotet, med tanke på hur det påverkar miljön. Om vi ändå bortser från det nu, så vill jag gärna dela med mig mer fakta om ekologisk kokosolja som fått en sådan hausse i Sverige att det ibland t.o.m. är slutsålt.

Kokosolja är rikt på MCT - mellanlånga fettkedjor - som lätt omvandlas till ketonkroppar. Ketonkroppar är lättillgänglig energi för hjärna, hjärta och muskler.

Om hjärnan ska använda fettsyror som energi måste de först brytas ner till ketonkroppar. Ketonkroppar är vattenlösliga i motsats till fett och kan därför lätt transporteras i blodet och förse alla organ med energi. Ketonkropparna passerar lätt blodhjärnbärriären och behöver inte insulin för att tas upp i nervcellerna. Fullvärdig energi för hjärnan och betydligt bättre än det snabba glukoset - blodsockret.

Vissa människor tål kolhydrater bättre, andra betydligt sämre. De blir insulinresistenta och utvecklar diabetes typ 2, övervikt, metabolt syndrom - en farligt ökande trend i västvärlden. Insulinresistens skapar också obalans i hormonerna, något som jag ofta ser hos mina klienter när jag jobbar med hormonanalyser. Numera talar man även om diabetes typ 3 som är en typ av diabetes som drabbar hjärnan.  Även hjärnan påverkas av insulinresistens och forskarna tror att hjärnans bristande förmåga att producera energi av glukos skapar Alzheimer, Parkinson, MS, epilepsi, autism.  Alla celler i kroppen behöver ha tillräckligt med energi.

I en ketogen kosthållning med mycket naturliga fetter, kommer kroppen hämta mer energi från ketonkroppar och förbränner därmed fett mer effektivt. Även det vi har som reservfett på lår och mage. Det här kan vara ett bra sett att gå ner i vikt om man önskar det. I ekologisk kokosolja finns c a 75 % mellanlånga fettsyror som lätt ombildas till ketoner i levern för att sen förse hjärnan. Det finns studier på att dessa mellanlånga fettsyror ökar förbränningen effektivt jämfört med "vanligt" fett.

Naturläkaren och författaren Bruce Fife har skrivit boken "Stoppa Alzheimer nu". I den boken kan du lära dig det mesta om kokosoljans förträfflighet. Bl.a. att den innehåller 50 % laurinsyra som förlänger energin av fettet i kroppen. Laurinsyra är för övrigt utmärkt att inta för att inte få överskott av svampen candida i tarmsystemet och finns även naturligt i modersmjölk.

För att säkra hjärnans försörjning av energi via ketonkroppar kan du ta 1-3 msk kokosolja per dag fördelat på max 1 msk (15 ml) vid varje tillfälle.  Ta inte allt på en gång om du inte är kraftigt förstoppad. Kokosolja sätter nämligen sprätt på magen i större doser. Inte farligt, men kan vara obehagligt förstås. Jag läste en historia om en kvinna som sökte vård för allvarlig förstoppning. Ingenting fick igång magen. Hon fick tips av en väninna att ta stora doser kokosfett på en gång och det gjorde susen. Läkarna var imponerade!! Det kan också kännas jobbigt för matsmältningen att ta för mycket kokosfett på en gång, matsmältningsenzymerna hänger inte med. En lösning är då att ta mindre doser flera gånger om dagen i sked eller på maten.

Förstoppning är för övrigt en allvarlig obalans. Gifter utsöndras från avföringen i tarmväggen, hormonet östrogen utsöndrat från levern blir också kvar i tarmen och påverkar många östrogendominanta kvinnor negativt. Minst en gång om dagen ska tarmen tömmas.

Kokosfett och huden är också ett eget kapitel. Kvinnorna i tropikerna har länge använt kokosolja som skönhetskräm. Du kan smörja dig efter duschen. Huden blir mjuk och len utan att kännas obehagligt kladdig. Du kan använda den som ansiktskräm och för rengöring. Den är utmärkt för after-sun men även som solskydd, eftersom den har ett naturligt solskydd på motsvarande sfr 7-10. Min ljusa fräkniga hud älskar kokosoljan som solkräm på våra nordliga breddgrader. Men då ligger jag väldigt sällan och solar, jag rör mig mer i solen. Kvinnor med torrhetskänsla i underlivet kan också smörja efter dusch eller faktiskt använda kokosfett som "tvål" till underlivet. Där ska man inte använda starka produkter. Och - du - ta med dig en liten burk till sovrummet tillsammans med din käraste också. Kan liva upp samlivet en smula emellanåt.