Skillnaden på USA och Sveriges matbutiker (del 3)

Som jag skrev  i mitt förra inlägg så ska jag skriva om skillnader mellan Florida och Sverige  vad gäller matshopping och matkonsumtion, likheter och olikheter. Detta är sista delen. I detta sista inlägg tänkte jag skriva om skillnaden mellan bröd och mejeriavdelningarna i USA och Sverige.

Själv åt jag inget bröd men det är lite kul att titta och denna hylla går inte heller att missa.
Det fanns långa och höga hyllor av olika sorters bröd i matbutikerna i USA, Florida. Mycket mer än vad vi har i Sveriges matbutiker. Det första utbudet av bröd fanns redan när man kom in i affären. Dessa bröd klassades som lite exklusivt och låg på ett bord nära bageriavdelningen. Resten av brödet låg längre in i affären på vanliga hyllor. Själva upplägget är alltså väldigt lika Sveriges. Bakeoffugnarna gräddar bröd och denna doft känner man av när man går förbi. Här ska brödet se färskt och gott ut så att man inte ska kunna motstå det.

Konstigt nog bestod allt bröd av nästan samma ingredienser i Florida. Ingredienslistan var lång. Första ingrediensen var vete, som sedan följes av socker eller sirap och flera olika tillsatser. Vissa bröd var mörka eller hade ytterst lite frön på sig men innehållet var densamma. Här i Sverige kan vi till exempel hitta bröd helt utan tillsatser, helt utan vete och även helt utan tillsatt socker. Man undrar hur många ingredienser man egentligen ska behöva för att baka en vanlig långfranska? Jag tror jag skulle klara det på ca 5 men amerikanerna måste tydligen ha minst 20 ingredienser och ändå skulle mitt bröd vara mycket godare!

Hårt bröd finns det inte mycket av i Florida jämfört med Sverige. De bröd som hittades var också gjort på vete, socker och massa tillsatser. Jag hittade faktiskt ett svenskt knäckebröd men trots detta innehöll den lika dåliga ingredienser som de andra bröden.

Jämför man med Sverige är faktiskt utbudet av olika brödsorter större här och vi kan äta hälsosammare alternativ som bröd helt utan socker, tillsatser och vete.

De flesta mejerivarorna bestod av lättvarianter och de varorna marknadsfördes med low fat. Att hitta standardmjölk, grädde, keso etc. var svårt. Det fanns en mjölk som var naturell. Grädde hittade vi ingen utan en massa tillsatser så det blev något som hette half and half som vi köpte istället. Det var naturligt med en blandning av både grädde och mjölk. Keso fann vi ingen utan en massa tillsatser i. Cremefraiche och yoghurten fann vi naturell och fri från tillsatser men fetthalten var mycket lägre än vad vi har i Sverige. Själva mejeridisken var förstås som mycket annat större än Sveriges och det fanns mycket olika smaker och socker i nästan allt.

Övrigt:
Utbudet på organic food i Florida jämfört med ekologiskt/KRAV i Sverige var mycket mindre. Det används high fructose corn syrup i väldigt stor utsträckning i Florida jämfört med Sverige. Att hitta bubbelvatten utan socker var också svårt i Florida. Hittade även flourtillsatt destillerat vatten gjort till barn.

 

 

Print Friendly

One thought on “Skillnaden på USA och Sveriges matbutiker (del 3)

  1. Tanja

    Så har jag inte alls upplevt det i Fort Lauderdale! Säkert fanns det mycket skräpmat, men väldigt mycket ekologiskt i alla former o fullkornsbröd (100%whole grain), som fortfarande inte finns en svensk version av. Det beror väl på, vilken affär man gå till...

Kommentera