God Jul och ett friskt och Gott Nytt År

Midvintersol

Trerättersmiddag inför årets slut

Så var det då snart dags för ett nytt år igen. Nyårslöften brukar ju vara väldigt svåra att hålla, men jag har kommit på ett som varit enklare för mig att hålla fast vid.

Jag har nämligen börjat bestämma mig för att ta bättre hand om mig själv.

Det här innebär att jag ska försöka bli ännu bättre på att träna och hålla min kropp igång för att mota bort diverse krämpor.

Ingen annan än jag själv kan påverka hur min kropp kommer att må framöver.

Det vilar ett stort ansvar på mig för att se till att den endast får det bästa när det gäller mat, motion, sömn och att minimera stressen.

Det här är ett löfte jag nog delar med väldigt många, hör att flera runtomkring mig tycker att det blir viktigare för varje år att sköta om sin egen hälsa.

Som ett led i att dra ner på stressen så tog jag ett viktigt beslut tidigare i veckan. Jag kommer att stänga ner min Facebook-sida helt efter nyår.

Här kan du läsa mer i inlägget Farväl till Facebook och julstress. Den sidan har tagit mer och mer tid i anspråk och blivit en riktig energitjuv.

Jag kommer nu att koncentrera min datortid till min nygamla blogg och till att skriva tidningsartiklar. Förhoppningsvis blir det också några nya kokböcker i framtiden.

Det här blir också mitt sista inlägg här på Kostrådgivarna. Jag har haft förmånen att skriva i detta härliga gäng i precis 3 år nu.

Jag vill rikta ett stort och varmt tack till Pia Nyberg som skapat och administrerat sidan, vilket jobb du lagt ner på att hålla ordning på oss skribenter.

Här hittar du mitt första inlägg på en god äggröra med julsmaker. Ta dig gärna tid framöver och läs igenom hela arkivet med alla duktiga kostrådgivares kloka ord. Det är en verklig kunskapsbank för alla som vill lära sig mer om matens påverkan på hälsan.

Dagens festmeny går förstås också i hälsans tecken, den är baserad på finaste råvaror. Renkött, fjällfisk och hallon, de står högt bland mina favoriter i matkulturen från mina hemtrakter i Jämtland.

Jag önskar med den här festmiddagen alla läsare en riktigt God Jul, ett Gott Slut och ett friskt och Gott Nytt År.

PS. Vill du baka ett riktigt gott, glutenfritt vörtbröd? Klicka bara på länken så hamnar du på dagens inlägg på Birgitta Höglunds mat.

rökt Renhjärta med Pepparrotsgrädde och Lingon

Rökt renhjärta med pepparrotsgrädde 4 port

  • 100 g rökt renhjärta eller annat rökt viltkött
  • 2 dl grädde
  • ½ dl  finriven pepparrot
  • 1 msk pressad citron
  • 1 tsk honung eller annan sötning
  • Några korn havssalt

Blanda den rivna pepparroten med honung, citron och salt. Det här lockar fram ännu mer smak ur pepparroten. Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner pepparrotsblandningen.

Skär tunna skivor av renhjärtat eller något annat gott, rökt kött. Garnera med rucola, små tärningar av gurka, lingon och några tunna apelsinklyftor.

Fisksoppa med Saffran

Saffransdoftande fjällfisksoppa 4 port

  • 600 g öring eller annan fjällfisk
  • 2 tsk citronsaft
  • 4 dl grädde
  • 4 dl fiskfond
  • 4 stora champinjoner
  • 10 cm skivad purjolök
  • 1 stor morot i tunna stavar
  • 1 röd paprika i strimlor
  • 3-4 msk smör
  • Ett kuvert saffran
  • Salt och peppar

Filéa fisken och skär loss från skinnet. Dela filéerna i mindre bitar. Pressa citron över och salta lätt. Låt stå en stund så smakerna går in.

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter. Rör ner morotsstrimlor och paprika och stek en liten stund till.

Tillsätt purjolöken. Smula så ner saffranstrådar och blanda om. Häll på fiskbuljong och grädde, smaksätt med salt och peppar. Har du en skvätt vitt vin så blir det också gott att ha i soppan, ca ½ dl blir bra.

Koka upp och låt koka ihop i 20-30 minuter. Blanda ner fisken försiktigt och låt sjuda nån minut till, bara så den blir klar.

Vaniljpannacotta med Hallonsås

Vaniljpannacotta med hallonsås

  • 4 dl grädde
  • 2 blad gelatin
  • ev 1 msk honung eller annan sötning
  • 1 vaniljstång

Hallonsås

  • 2 dl hallon
  • 1 tsk citronsaft
  • ev 1 tsk honung eller annan sötning

Koka upp hallon med citronsaft. Mixa och passera genom nätsil, söta lite om du vill. Låt såsen kallna.

Hallonsåsen har ganska kort hållbarhet men fungerar fint att frysa in till nästa gång det vankas dessert.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten, minst fem minuter. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna med en kniv.

Koka upp grädden tillsammans med stången och kärnorna. Ta från spisen och rör ner de nu mjuka bladen. Låt svalna lite och rör sen ner sötning, smaka av så du får den så söt som du föredrar. Häll upp i portionsformar och kyl några timmar.

Doppa formen i varmt vatten, ta ur och lägg upp pannacottan på en spegel av hallonsås. Hjärtana gör du av en sked crème fraiche som späds med lite vatten. Lägg droppar på hallonsåsen och dra ett streck genom raden med en avbruten tandpetare. Garnera med några fina hallon.

Tomten i midvintersol

Print Friendly

4 thoughts on “God Jul och ett friskt och Gott Nytt År

  1. Fredrik Söderlund

    Ett varmt lycka till med dina projekt framöver, det låter logiskt att göra sig av med några energitjuvar för att kunna fokusera på dig själv. Tack för alla rader jag fått läsa från dig här på KRG!

    1. Inläggsförfattare

      Tack, Fredrik 🙂 Ja det känns verkligen bra att ha kommit upp i den åldern när man börjat förstå vad som är viktigast. Det är inte att vara uppkopplad hela tiden, jag satsar hellre på att vara avkopplad nu 😉
      Vi ses på LCHF-kryssningen.

Kommentera