Annorlunda julmat – Saffransstuvad fänkål till sesampanerad fisk

Sesampanerad Torsk med Saffransstuvad Fänkål

Lucia-fisk

Nu är det bråda tider för många. Julbord ska ätas med jobbet, glöggpartyn avnjutas med vänner, julklappar inhandlas och julmaten förberedas.

Här i Turkiet märker vi inte av det så mycket, känns riktigt bra att ha lämnat decembermörker och stressen därhemma för tredje året i rad.

Jag jobbade med så många julbord på restaurang innan min ryggskada, så min kvot av julmat har blivit fylld för många år framöver.

Lite julkakor och nya brödrecept har det blivit och jag tänker även göra lite glögg, men annars äter vi mest min variant på turkisk medelhavskost.

En tur till Pork and Deli blir det närmare jul, den enda butiken i Alanya som har ett stort sortiment av skinkor och korvar gjorda på griskött.

Idag får du ett recept som passar fint nu till Lucia eller som ett gott avbrott till allt kött i mellandagarna.

På min blogg Birgitta Höglunds mat hittar du idag tips på julklappsböcker och du kan varje dag fram till jul följa Tomten på hans semester vid Medelhavet.

Jag kommer förstås också att dela med mig av en del julfavoriter, så att den som vill göra ett julbord à la LCHF får sitt.

Här kan du läsa min gästblogg på Kostdoktorn från 1a advent, då jag skrev om adventsmys.

Här finns inlägget på engelska på Diet Doctor, sprid det gärna vidare till släkt och vänner runt världen.

Jag skulle bli riktigt glad om du sponsrade mitt skrivande och framtagande av nya recept genom att köpa mina kokböcker som julklapp till någon när och kär.

Du hittar dem här på Bokus och här på Adlibris, pris från 102-196 kr.

Glutenfri Panerad Torsk med Fänkål och Saffran

Sesampanerad torsk 4 port

  • 1 torskblock eller 4 portionsbitar ca 500 g
  • 2 ägg
  • 2 dl sesamfrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk svartkummin eller svarta sesamfrön
  • 50 g smör till stekning

Saffransstuvad fänkål 4 port

  • 2 stånd fänkål
  • 50 g smör
  • 1 kuvert saffran
  • ½ dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 2 tsk ekologiskt buljongpulver
  • Salt och peppar

Strimla fänkålen riktigt fint. Fräs lätt i smör, salta och peppra. Strö över buljong och saffran. Häll över vinet, som får koka in i fänkålen.

Tillsätt grädden, koka upp och låt puttra en halvtimme tills det blivit en krämig stuvning.

Skär portionsbitar av den tinade fisken och krydda den med salt, peppar och strö fiberhusk runt om. Doppa sen i uppvispat ägg och sist i en skål med sesamfrön.

Se till så att fröna fastnar runt om, skaka av det överflödiga. Låt ligga och torka lite innan stekningen, så blir stekytan finare.

Bryn smöret till fisken lätt, stek den ett par minuter på var sida, försiktigt så det inte bränns. Dra från värmen och låt eftersteka en stund till.

Fisk kräver inte så hög innertemperatur för att vara färdig, så den här rätten går fort att laga till, det är bara förberedelserna som tar lite tid.

Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn...
Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn...
Print Friendly

Kommentera