Ischoklad och annat chokladgodis på mitt sätt

 Julgodis i god tid

Idag få du en riktigt smakrik och nyttig ischoklad. Gör en sats redan nu och stoppa i frysen, så blir det lite lugnare veckorna före jul, när det är så mycket annat som ska fixas.

Ischoklad brukar ju alltid smaka ischoklad. Inte så värst god, har varit min åsikt tidigare. Men jag lovar, följer du mitt recept så blir det en helt annan smakupplevelse.

Jag experimenterade lite med ett vanligt recept, tillsatte smaker som jag tycker om. Resultatet blev en konfekt med smak av apelsin, valnöt, vanilj och kardemumma.

Sen att jag använde riktigt fin 87%-ig ekologisk choklad, gjorde ju saken ännu bättre. Vill du istället ha en helt vanlig ischoklad, så hoppa bara över nötter och smaksättning.

Efter receptet följer länkar till fler olika typer av chokladgodis som jag skapat genom åren. Ät, njut och må gott 🙂

  • Ischoklad

  • 100 gr mörk choklad med hög kakaohalt
  • 50 gr ekologiskt kokosolja
  • 1 ekologisk äggula
  • ½ krm vaniljpulver
  • ½ krm mald kardemumma
  • 5 hela valnötter
  • 1 msk pressad apelsin
  • Några korn havssalt

Smält choklad och kokosolja i en gryta i vattenbad. Knäck och hacka nötterna. Vispa gulan med kardemumma, vanilj och lite salt. Rör ner den smälta chokladen och apelsinsaften i äggulesmeten.

Ställ ut dubbla knäckformar på en bricka. Jag använder dem istället för folieformarna, som inte är så miljövänliga.

Lägg lite nöthack i botten, ös chokladröran över nötterna med en tesked. Ställ i kylen att stelna.

Förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan varven. Ta fram dem en stund före Du ska äta dem, så kommer chokladsmaken fram bättre.

Ischoklad med kardemumma

Ischoklad med körsbär och mandel

Kokoschoklad med kanel

Mörk chokladtryffel med passionsfrukt

Nötchokladbollar

Chokladbollar

Print Friendly

Kommentera