Trerätters middag till fest

Laxmousse

Bjudmat

Idag får du recept till en klassisk trerättersmiddag. Det var såna här rätter som jag ofta lagade när jag jobbade på restaurang. På flera av dem hade vi en månadens meny med 3 rätter till ett lite lägre pris som kunde se ut ungefär så här.

Laxmoussen har jag använt på många bufféer och som förrätt under mina 18 år på olika krogar. Den är väldigt lätt att göra, perfekt att förbereda inför en större bjudning. Eller bara som en liten lyxig kvällsrätt.

Servera den i avocado, som en liten gurksnitt, i en champinjonhatt eller som fyllning i mina omelettrullar.

Moussen blir också god på rökt lax om du föredrar den. Smaksätt då gärna med chili, purjolök och lime så får den lite mer sting. Gravlax har så mild smak, så den passar bäst med bara lite citron och örter.

Varmrätten består av fläskfilé, men det går också fint med skivor av kalkon- eller kycklingbröst. Såsen till passar ypperligt för oss som äter LCHF, med sitt innehåll av ost, smör och grädde.

Med både sallad och varma grönsaker till så brukar maten passa de flesta, inte bara oss lågkolhydratätare.

Den rostade blomkålen med vitlök hittade jag inspiration till i Anna Halléns fina LCHF-husmanskost.

Ja, det händer faktiskt att jag lånar nån idé till min mat, men då talar jag alltid om var den kommer ifrån. Jag tycker det är tråkigt när recept som jag hittat på själv kan dyka upp hos någon annan utan hänvisning.

Det mesta jag lagar är annars från idéer som bara dyker upp i huvudet, särskilt när jag är ute och går. Som den här ädelostsåsen, den hittade jag på samma dag jag lagade till den.

Efterrätten blir en fräsch kokospannacotta med lime. Om det nu får plats en sån efter den här stadiga middagen, vår typ av mat mättar ju väldigt bra.

 

 

 

 

 

 

 

Laxmousse 4 port

  • 150 g gravad lax
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk hackad dill
  • 1 msk hackad gräslök
  • 1 msk pressad citron
  • Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet. Tillsätt crème fraiche, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme. Smaka av om det behövs mera kryddor.

Forma små ägg med en sked doppad i vatten. Lägg mousseäggen på gurkskivor. En liten klick sikrom är gott till. Garnera med dill.

Ädelostsås med purjolök 4 port

  • 2 dl riven gräddädel
  • 1 dl finhackad purjolök
  • 2 msk smör
  • 3 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 2 tsk torkad dragon
  • 1 tsk buljongpulver, ekologiskt
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 1 tsk torkad persilja
  • Salt och peppar

Fräs den hackade purjon i smöret, utan att få färg. Häll på vin, vinäger och kryddor och låt koka in till hälften återstår.

Strö över buljongen och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.

Rör ner den rivna osten mot slutet och smaka av såsen.

 

 

 

 

 

Rostad blomkål med vitlök à la Anna Hallén

  • 1 blomkålshuvud i buketter
  • 2 orange paprika
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • ½ dl smält smör
  • Havssalt och chiliflingor

Skär paprikan i strimlor och vitlöken i klyftor. Lägg i en smord form med blomkålsbuketterna.

Pensla grönsakerna med smält smör och krydda. Rosta på 200° i 15-20 minuter.

Servera sås och grönsaker till stekta fläskfilémedaljonger. Beräkna ca 150 gram kött per person.

En sallad på rucola, avocado, fint tärnat äpple, gurka och pumpakärnor med kallpressad olivolja och pressad citron passade fint till den här rätten.

Pannacotta med kokos och lime 4 port

  • 1 dl kokosgrädde
  • 1 dl grädde
  • 1 msk honung eller valfri sötning
  • 1 tsk pressad lime
  • ½ krm äkta vaniljpulver
  • 1 gelatinblad

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp kokosgrädde och grädde. Vill du ha desserten helt mjölkfri så ta bara kokosgrädde.

Ta från värmen och rör ner det urkramade gelatinbladet. Vispa ner sötning och vaniljpulver. Låt svalan en stund och rör sen om ordentligt igen, så fördelar sig vaniljfröna jämnt i pannacottan.

Häll upp i dessertskålar eller glas. Pressa limesaften direkt över gräddkrämen, då kommer smaken fram mer än om den blandas i.

Ställ i kylen några timmar att stelna. Garnera med limeskal och bär.

Print Friendly

Kommentera