Maskerat margarin

notkramDetta inlägg skriver jag till dig som vill äta naturlig lågkolhydratkost och som liksom jag själv tror på att kroppen kan återläka från sjukdomstillstånd och hålla sig frisk om man ger den rätt bränsle, du som tror att kroppen mår bäst av att hantera artegen naturlig mat med så lite tillsatser o gifter i som möjligt. Världen vi lever i idag gör det omöjligt att leva ett 100 % giftfritt liv, vi måste andas, vi måste dricka och vi måste äta – men jag (och förhoppningsvis du) är dock helt övertygad om att vi ALLTID kan göra ett bättre val bland det utbud som finns. Jag skriver detta för att varna dig för skadliga produkter som producenter o butiker maskerar med falska löften om hälsa.
(Du som äter ”lowcarb” med enbart fokus på att räkna kolhydrater och älskar processade surrogatprodukter kan därför sluta läsa efter detta stycket. Du kommer bara att bli förbannad o känna dig ”trampad på” för att någon dissar dina val. Jag skriver alltså inte detta inlägg för att reta just dig – jag skriver för att hjälpa dem som vill leva arteget, naturligt och hälsosamt. Jag respekterar däremot dina val men kräver också samma respekt tillbaka.)

Ett av LCHF/Paleos viktigaste riktlinjer är att ta bort dåliga fetter såsom vegetabiliska fröoljor, varmpressade oljor, kemiskt raffinerade oljor och härdade/delvis härdade fetter. Härdat fett finns oftast i kex, färdiga kakor, proteinbars, pulversåser/soppor, färdiga kalla såser, glass, choklad, bröd, kakor, bakelser, färdigmat, pommes frites, ostbågar, buljong, bak & stekmargarin, smörgåsfett. Dessa fetter har genomgått en mycket tuff kemisk process med nickel, natronlut, fosforsyra, blekmedel och är en stor del i uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, allergier och astma. Kroppen lagrar också gärna dessa fetter i depåer. Fröoljorna innehåller höga halter av omega 6 fettsyror som ökar inflammationsförlopp i kroppen och de varmpressade oljorna innehåller rester av olika lösningsmedel efter ångbehandlingen som görs under mycket hög temperatur, man raffinerar oljan för att förbättra smak, lukt och hållbarhet, vidare bleks den och de i processen förstörs vitaminerna och anti- oxidationssubstanserna som då ersätts med artificiella.

Den som vill äta naturligt väljer självklart bort ovanstående produkter ur kosten. Men det är inte så lätt alltid! De flesta vill och försöker verkligen undvika dessa produkter och förlitar sig gärna på livsmedel som riktar sig just till LCHF/Lowcarb/Paleo för att vara på säkra sidan...men tyvärr har det på senare tid kommit ut fler o fler så kallade ”lowcarb-produkter” med just ovanstående fetter i! LCHF, Paleo & Lowcarb har blivit populärt och ”rumsrent” och livsmedelsproducenterna är inte sena att hänga på – sorgligt nog är det priset på råvarorna som styr innehållet i produkterna. Om du läser på innehållsförteckningen att det står: vegetabilisk olja, palmolja, kokosfett.....kan du vara säker på att fettet INTE är kallpressat eller varsamt framställt. OM en producent använt ett dyrare bättre fett i sin produkt skrivs detta med största säkerhet ut väl synligt – för vem skulle vilja ”mörka” att man har bra dyrare råvaror?

”Nya” populära produkter som marknadsförs som hälsosamma är bl.a många av alla nyutkomna proteinbars, snackbars och den så omtalade (och omtyckta) LCHF-nutellan. Utöver riktigt dåliga fetter innehåller dessa produkter oftast andra dåliga utfyllnadsmedel, farliga sötningsmedel och tillsatser/aromer/smakförstärkare, så se upp därute i livsmedelsdjungeln – Läs alltid innehållsförteckningen, en bra regel är att om den är lång och innehåller obegripliga ingredienser är det läge att inte lägga varan i korgen.

Print Friendly

Postad i Reflektioner den av .
Ingela Jönsson

Om Ingela Jönsson

Jag började äta lågkolhydratkost i hopp om viktras efter många års rörelsehinder som jag fått efter en ryggolycka som gjort mig förlamad i benen. Trots 6 års rehabilitering med sjukgymnastik, styrketräning, vattengympa och flera operationer kunde jag inte gå utan kryckor. Jag kunde inte cykla, simma, gå i trappor, arbeta heltid eller ha en aktiv fritid. Jag plågades av ständig värk och trots att jag åt kalorisnålt med minimalt med fett & mycket fullkorn gick jag upp i vikt. Efter omläggning till lågkolhydratkost gick jag ner 10-15 kg väldigt snabbt, sedan tog det stopp. Eftersom jag hela tiden kunde äta gott utan att vara hungrig beslöt jag mig för att fortsätta äta enligt kostplanen. Efter ca 6 månader kunde jag börja röra på mina förlamade tår, balansen kom tillbaka, jag kunde successivt släppa mina kryckor och trots att läkarna sagt till mig att "du blir inte bättre" kan jag idag: cykla, simma, gå i trappor, arbeta heltid och ha en aktiv fritid. Min kroniska värk har försvunnit och jag har återfått min livskvalitet. Idag driver jag en Handelsbod med café och hälsomottagning i Arlöv mellan Malmö och Lund tillsammans med Kicki Käller som är specialiserad på Biokemisk reparation och sockerberoende. Hela vårt sortiment är naturligt glutenfritt och lågkolhydrat, vi är båda utbildade kostrådgivare. Lågkolhydratkost är anti-inflammatorisk och med rätt matplan kan man äta bort många krämpor. Vi hjälper gärna dig som har en besvärlig kropp, du som har provat allt och inte fått den hjälp du behövt av vanliga sjukvården, läs mer om oss på: http://www.arteget.se

4 thoughts on “Maskerat margarin

 1. Kerstin

  Mycket bra skrivet - ja, det är väl så att vi vill olika med maten vi äter. Själv tillhör jag den kategori som försöker äta så arteget som möjligt. I början av lchf ville jag göra avsteg någon gång, men med tiden är det inte möjligt eftersom jag blivit så fruktansvärt känslig mot socker och spannmål. Och margarin! Jag som är uppvuxen på margarin, har blivit så känslig att jag får svår huvudvärk och illamående när jag går förbi vissa restauranger och en speciell snabbmatskedja...

  För övrigt var det intressant att ta del av din historia Ingela, vilken fantastisk hälsoresa du har gjort! Vad säger din läkare - är de positiva till kosten? 🙂

  1. Ingela Jönsson

   Inläggsförfattare

   Tack Kerstin! Ja, det där med att man i början av kostomläggningen letar surrogat eller vill "unna" sig lite avsteg vid speciella tillfällen känner jag igen. För egen del slutade det alltid med magont - så idag är det enkelt att bara stoppa bra mat i munnen. Jag har helt slutat att äta för att behaga andra - många tycker att man inte har något val och att man får ta av det som bjuds när man är borta - jag har slutat att tänka så, jag inbillar mig att mina vänner inte vill att jag ska bli sjuk - jag har alltid ett val, i bästa fall finns det alltid NÅGOT jag kan stoppa i munnen, i sämsta fall får jag hoppa över - vilket sällan är problem då blodsockret ligger bra och kroppen tuffar på fettdrift och man kan alltid ta med sig mat om man tror/vet att det blir bäst.
   Idag har jag ett liv med hög livskvalitet jämfört med hur jag mådde före LCHF. Du undrar vad min läkare säger - faktiskt ingenting, jag går inte ens till någon läkare längre - jag mår ju BRA 🙂

Kommentera