Ugnsstekt kyckling med het coleslaw

Ugnsstekt kycklingTvå rätter på samma gång

Idag har jag fått pippi på båda mina bloggar. Härinne får du ta del av den ena halvan av en stor, ekologisk kyckling från Bosarp som vägde hela 1,8 kg.

På min nyligen återuppståndna blogg, Birgitta Höglunds mat, hittar du samtidigt ett recept på en riktigt mustig kycklingbuljong.

Den är perfekt till höstens soppor, såser eller om du bara vill värma dig med en kopp näringsrik buljong med  kokosolja i.

Jag klöv den stora kycklingen mitt itu, men recepten går förstås bra att göra även på en hel, mindre kyckling.

Här följer receptet på en ugnsstekt fågel, som blir mycket godare än butikernas grillade kycklingar som ofta är fyllda med glutamat.

Min coleslaw har jag kryddat med den heta, ekologiska kryddblandningen Mapuche Fire från Herbaria. Har du inte den kan du istället använda en ekologisk tacokrydda eller någon annan het krydda.

Kycklingvingar med coleslawUgnsstekt kyckling 3-4 portioner

  • 8-900 g kyckling
  • 1 msk salt
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk peppar
  • 50 g smält smör

Blanda salt, paprikapulver och peppar. Skölj kycklingen väl i kallt vatten. Torka torr med hushållspapper och gnid in kryddorna väl runtom.

Lägg på galler i en ugnsform och ställ in på 200º i en halvtimme. Sänk värmen till 125º och låt stå inne 1-2 timmar till, beroende på om du har en halv eller hel kyckling. Ta ut formen och pensla kycklingen med smält smör några gånger, så blir skinnet ännu godare.

Kolla att kycklingen är klar genom att sticka in en provsticka in mot benet, det ska bara komma ut klar köttsaft när den är färdig.

Använder du termometer ska den visa 82º när den är klar.

Het coleslaw med Mapuche FireColeslaw 4-6 port

  • 1 liter finstrimlad spetskål eller vitkål
  • 2 dl majonnäs
  • 2 msk Mapuche Fire eller tacokrydda
  • ½ dl pumpakärnor
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • Lite salt och ev chiliflingor

Häll vitkålen i en bunke och krama den med fingrarna en stund, så blir den saftigare. Rör samman med majonnäs, kryddor och pumpakärnor.

Smaka av med vinäger, salt och lite mer hetta om du vill ha den extra stark. Ställ i kylen en stund innan serveringen så mognar smakerna fram mer.

Jag åt salladen till en mycket saftig och stor kycklingvinge. Vingarna är den godaste delen på kycklingen när de är stora, så feta och och mycket möra. Stekt halloumi och zucchini blev ett gott tillbehör.

Här ser du en bild på buljongkoket inne på min andra blogg, klicka på bilden så kommer du direkt dit.

Tycker du om långkok och traditionell husmanskost så missa inte tävlingen som pågår till den 5 oktober inne på bloggen. Du kan vinna min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo, läs mer om tävlingen Här.

Kycklingbuljong

Print Friendly

2 thoughts on “Ugnsstekt kyckling med het coleslaw

  1. HelenaB

    Idag har jag gjort båda recepten och lördagsmiddagen blev den grillade halvan serverad med coleslaw på ekologisk vitkål och egengjord majonnäs o ekologiska tacokryddor. Det blev mycket gott. Nu ser vi fram mot den andra halvan som kokades. Spadet blev till buljong som frystes i iskubsformar.
    Tack för detta dubbeltips!

Kommentera