Lättlagad bjudmat

Ostomelett med tomat och örter

Festlig och lättlagad sommarmat

Så här på sommaren är det skönt att inte behöva stå så mycket vid spisen. Det gäller för mig även om jag bjuder på mat, då ska det vara något riktigt lättlagat.

Bjöd en god vän på balkonglunch en härlig dag, här får du ta del av resultatet. Receptet är för två, men blir ni fler så gör bara fler omeletter och lägg på en plåt och värm strax innan serveringen.

Vill du göra en mindre omelett, bara till dig själv, så hittar du recept på den Här. Den blir också god att ha som pizzabotten, den mycket läckra pizza jag gjorde finns Här.

Jag äter idag betydligt mindre mejeriprodukter än tidigare, det blir mest smör, får- eller getost. Men nu under sommaren när det varit så varmt är det extra gott med något salt. Då har jag köpt lite vällagrad ko-ost att ha till maten, Prästost och Västerbottensost är mina favoriter.

Grekisk ostomelett

Ostomelett med tomat och örter för 2

Omelettsmet:

  • 6 ägg
  • Salt och peppar efter smak

Fyllning:

  • 6-8 cocktailtomater
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl riven, vällagrad ost
  • 2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano

Vispa ihop ägg och smaka av med kryddor.  Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar. Värm olivolja lite försiktigt i en stekpanna, välj en med en beläggning där maten inte fastnar så lätt.

Bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg. Krydda lätt med salt.

Häll äggsmeten över tomatfräset. Rör inte mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig utan mer kompakt som en kaka.

Sänk till låg värme och låt steka i ca 10 minuter. Blanda under tiden osten med de hackade örterna. När omeletten nästan stelnat strör du över osten och lägger lock på i nån minut tills osten smält.

Dra med stekspaden längs kanten på pannan och stick in den under omeletten på några ställen så du känner att den lossnat. Låt glida ner på en stor tallrik. Gör du fler så lägg dem eftersom på bakplåtspapper på en plåt. Värm dem sen innan serveringen på 150º i 10 minuter.

Sallad med macadamianötter och jordgubbar

Skär bitar med en tårtspade och servera med en grönsallad, majonnäs och kräftstjärtar, räkor, musslor eller nåt annat gott. Vill du ha en vegetarisk lunch så är det bara att äta den som den är.

Jag gjorde en sallad till på rucola, plocksallad, persilja och paprika. Hackade torrostade macadamianötter och delade några jordgubbar och strödde över. Macadamiaolja och vinäger över.

Omeletten passar också mycket bra att ha som tapas, låt den då kallna och skär i mindre bitar. Den är också god att äta kall på utflykt eller resa, då gärna med smör och nåt matigt pålägg på.

Jag serverade ett läskande hallonvatten till lunchen. Lägg en näve frysta skogshallon i en kanna. Häll på vatten och stick ner en kvist ananassalvia, citronmeliss, citronverbena eller timjan. Ställ i kylen ett par timmar.

Vatten med hallon och ananassalvia

Print Friendly

Kommentera