Fiskpinnar på 2 sätt

Fiskpinnar Deluxe med hjortronsås

Fiskpinnar Deluxe

Fiskpinnar, kan det vara bra mat? Ja, med en egen panering av mandelmjöl eller sesamfrön och en sås på vårt svenska superbär hjortron eller med paprika blir det en höjdare både smak- och näringsmässigt.

Många barn kan ha lättare att få i sig fisk om de får den i en form de känner igen. Så idag får du två olika recept, hoppas det smakar 🙂

Fiskpinnar Deluxe med mandelpanering och hjortronsås 2-3 port

  • 400 g fiskfilé, jag hade uer
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 äggvita
  • Havssalt och vitpeppar
  • 50 g smör
  • ½ dl kokosolja

Skär fisken i skivor. Krydda lätt med salt och peppar. Vispa upp äggvitan, doppa fiskbitarna med hjälp av en tång och låt äggvitan rinna av.

Häll mandelmjölet i en smal bunke, lägg ner fisken en och en och skaka runt så mandelmjölet fastnar runtom. Lägg på en tallrik i kylen en stund, så fastnar paneringen bättre.

Stek fiskpinnarna ett par minuter på var sida i lätt brynt stekfett, var försiktig med värmen så det inte bränns. Servera med en sallad och hjortronsåsen. Blomkålsmos är gott till, gör det här receptet utan pepparrot så passar det riktigt bra ihop med såsen och blir inte så starkt för barnen.

Hjortronsås

Hjortronsås 6-8 port

  • 2 dl hjortron
  • 1 dl crème fraiche
  • ½ dl majonnäs
  • ½ tsk sötning, jag använde honung
  • Havssalt
  • Några droppar Worcestershiresauce

Ta av några hjortron att blanda ner hela i såsen, mixa resten och passera. Har du ingen passersil som den på bilden så går det bra med en vanlig nätsil och pressa bären mot silen med en slickepott, så bara kärnorna blir kvar.

Passera hjortron

Passerade hjortron

Blanda de passerade bären med crème fraiche, majonnäs och kryddor. Hjortronkärnorna kan du spara i frysen och använda i brödbak, t ex i mitt valnötsbröd.

Rör ner resten av bären i såsen. Smaka av om det behövs mer kryddning. Ställ kallt några timmar innan servering. Såsen håller sig en vecka i kylen. Har du inte hjortron så blir den också väldigt god med mango.

Förra helgen gjorde jag den här såsen i större upplaga till ett kalas med 60 gäster. Den funkar väldigt fint till buffé, där den serverades till varmrökt lax och rökt älgkött.

Sesampanerade fiskpinnar med paprikasås

Fiskpinnar med sesampanering och paprikasås 2-3 port

  • 400 g torsk eller annan vit fisk
  • 2 dl sesamfrön
  • 1 äggvita
  • ev 2 tsk svartkummin eller svarta sesamfrön
  • Havssalt och vitpeppar
  • 50 g smör
  • ½ dl kokosolja

Skär fisken i skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor. Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av. Lägg på en tallrik tills du är klar med alla, så hinner lite mer av äggvitan rinna av. Doppa fiskpinnarna i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Det kan vara lite kladdigt att doppa bitarna, tycker du det är svårt så lägg fisken på en tallrik och strö över fröna istället, vänd och gör likadant på andra sidan.

Lägg fisken på en ren tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.

Servera med paprikasås och förslagsvis en broccoligratäng.

Paprikasås - Mojo

Print Friendly

Kommentera