Surkålspesto från Huså Bröd

Spröda frökex från Huså Bröd med surkålspesto
Spröda frökex från Huså Bröd med surkålspesto

En helg med många smaker

En varm och solig dag hyrde jag en bil och åkte till Hurtiggården i Gåxsjö utanför Hammerdal. Där bor Ylva Forsberg, grundaren av Huså Bröd, och hennes familj.

Vi började ett samarbete kring mitt fröknäckerecept för några år sen, det som nu finns i butikerna under namnet Spröda frökex.

Ylva Forsberg  Huså Bröd
Ylva Forsberg
Huså Bröd

Under de här åren har vi träffats flera gånger och i höstas deltog vi båda i Anna Halléns hälsoresa till Sitges utanför Barcelona. På den resan utforskade vi en del av konsten och kulturen i Barcelona på tu man hand i några dagar, det var väldigt roligt eftersom vi upptäckte att vi har många intressen gemensamt.

Inte minst kärleken till naturlig och ekologisk mat. Så nu blev det en träff där vi lagade mycket god mat i det stora lantköket på gården, med en hel del örter från trädgård och växthus.

Det blev också väldigt mycket prat om ekologisk mat, miljön, att äta sig frisk, framtiden, LCHF, en hållbar livsstil och inte minst frökex runt matbordet i trädgården i det härliga sommarvädret.
Före middagen fick jag smaka en mycket god surkålspesto, första gången jag stötte på en sån. Mycket läckert som pålägg på frökexen till ett glas champagne, kan jag lova.

Middag hos Ylva Forsberg i Gåxsjö

Den passade också mycket bra ihop med de olika ostar och kallskuret kött som middagen bestod av, tillsammans med en gratäng som jag gjorde på strimlade, ugnsstekta rödbetor och chèvre.

Till brunch dagen efter lagade jag en grekisk musselgratäng med fetaost och en kålsallad med örter. Jag fick lära mig av Ylva att de spädaste bladen på svartvinbärsbusken är mycket gott till sallader och innehåller mycket C-vitamin. Hon kan väldigt mycket om olika örter i naturen och dess användningsområden, så roligt att få lära mig mer om det.

Så jag blandade ihop en riktigt läcker sommarsallad med vinbärsbladen som smaksättning, recept på den hittar du Här.  Till brunchen fick vi också en läcker och mättande blåbärssmoothie gjord på blåbär, ägg, vatten, kokosolja, citron, riven ingefära och kardemumma.

Hoppas du också njuter av allt det goda som växer runtom oss i den ljusaste av tider 🙂

Färska örter och späda svartvinbärsblad till sallad
Färska örter och späda svartvinbärsblad till sallad
Gratinerade musslor med fetaost och örter
Gratinerade musslor med fetaost och örter
Blåbärssmoothie
Blåbärssmoothie
Läcker och nyttig brunch
Läcker och nyttig brunch

Surkålspesto och oliver till Spröda frökex från Huså Bröd

Surkålspesto från Huså Bröd

  • 3 dl surkål
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl riven, stark ost typ Västerbotten
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • Havssalt
  • 2-3 dl kallpressad, mild olivolja

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät. Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja.

Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta. Förvara i en burk i kylen. Täck peston med ett lager olivolja så håller den sig länge.

Gåxsjö, Hammerdal

 

Print Friendly

2 thoughts on “Surkålspesto från Huså Bröd

Kommentera