Njutbar mat och annorlunda boende på Kreta

Aspros Potamos, Kreta
Bilden lånad från hotellets hemsida
Mat- och hälsoresa

Förra veckan gjorde jag och goda vännen Mona ett besök i Makrigialos på Kretas sydostkust. Det var andra gången för mig och tredje för henne att besöka den lilla fiskebyn.

Tidigare resor hit har varit hälsoresor med Anna Hallén och The Travel Gallery. Då bodde vi på den stora resorten Sunwing Makrigialos.

På en vandring i omgivningarna hittade vi då ett fantastiskt fint, litet grotthotell, Aspros Potamos.

Naturen i bergen ovanför Makrigialos är mycket vacker och dramatisk, så här på våren grönskar det överallt och vattnet porlar i den lilla bäcken nedanför hotellet.

Det finns gott om vandringsleder i området, en av dem heter E4 och går förbi en bit ifrån hotellet upp till bergsbyn Pefki, 7 km ovanför Makrigialos. Det var väldigt varmt under vår vecka, så vi tog bara kortare turer. Det räckte oftast att gå den lilla vägen ner till byn och havet på drygt en kilometer, på hemvägen blev vi rejält trötta efter de långa trapporna upp till hotellet.

Men det är värt den extra ansträngningen, för på den här platsen råder den totala friden och lugnet. Det finns nog inte många så här fridfulla hotell i världen, tystnaden är påtaglig. Fåglarnas kvitter, bäckens porl, grannens hund, några ankor på en gård längre upp i dalen, en bil då och då är de enda ljud som hörs.

Hotellet
Det är många trappor på Aspros Potamos
En av grottlägenheterna på hotellet

En dag tog vi en promenad till konstnärsparet Makis och Maria som bor och har sin ateljé Stausa i ett annat av de gamla husen i dalen. De tar vara på drivved, gamla jordbruksredskap, hästskor m.m och förvandlar det till vackert konsthantverk som tavlor, skulpturer, lampor och ljushållare. Väl värt ett besök om du har vägarna förbi.

Stavromenos, Pefki
Stavromenos kyrka i Pefki

En annan dag blev vi skjutsade upp till den lilla kyrkan Stavromenos av hotellets alltiallo, Michaela. Kyrkan är byggd på en bergstopp med milsvid utsikt.

Mona, som är en mycket duktig körsångare, förgyllde vårt besök med vacker sång, det förstärkte synintrycken ännu mer. Vi var helt ensamma, bara några getters bräkande hördes på avstånd.

Efter en stunds vila vandrade vi ner från kyrkan på en slingrande stig till byn Pefki, där vi åt en mycket god tomatomelett och kretensisk lantkorv, Loukaniko, till lunch på Piperia. Restaurangen har funnits där i 100 år, uteserveringen är skuggat av ett gigantiskt rosépepparträd som är lika gammalt.

Piperia, Pefki
Restaurang Piperia i Pefki
Makrigialos
Stranden i Makrigialos
Aspros Potamos, Makrigialos
Aspros Potamos, Makrigialos

Efter förra resan så kände vi båda att vi ville återvända till den här rogivande miljön. Så nu var det dags för en veckas total avkoppling i en enkel men mycket vacker lägenhet på Aspros Potamos. Husen är byggda på traditionellt vis för flera hundra år sedan. De stod kvar som ruiner i många år innan en arkitekt renoverade husen på 70-talet. Den nuvarande ägaren, Myrto Botsaris mamma Aleka, gjorde om lägenheterna till ett litet hotell i mitten på 80-talet. Här kan du läsa mer om husens historia.

Förr användes husen som bostad åt bergsborna när de kom ner till sina odlingar vid kusten, nu är de renoverade i gammaldags stil så den ursprungliga charmen finns bevarad. De tio rummen är alla väldigt olika och utan el, förutom en liten lampa i badrummet och för att kylskåpet ska fungera. Moderna bekvämligheter som toalett och dusch finns också i lägenheterna, med soluppvärmt vatten som rann i en ganska långsam takt i vårt duschrum.

Vår lägenhet på Aspros Potamos i kvällsbelysning

Köket i hus #7 på Aspros Potamos
Vårt kök

Sänglamporna drivs av solenergi och lagar mat gör man på gasspis i det lilla köket. Annars är belysningen fotogenlampor och stearinljus, på kvällarna kommer ett härligt extraljus på uteplatsen från en alldeles underbar stjärnhimmel, så många stjärnor har jag nog aldrig sett på en gång.

Vi lagade nästan ingen mat på den här semestern, det blev mest bara frukost hemma. Vi hann istället med att testa en hel del av den grekiska maten, för att se vilka restauranger som är bäst för en matintresserad grupp.

Makrigialos har väldigt många fina restauranger av ovanligt hög kvalitet. De serverar vällagad mat av närproducerade råvaror, gjorda efter traditionella recept som passar bra för oss som äter en naturlig lågkolhydratkost som LCHF/Paleo.

Salome

Mona
Mona inför hemresan

Syftet med resan var, förutom avkoppling, att undersöka möjligheterna att tillsammans med resebyrån The Travel Gallery ordna en hälsoresa till Makrigialos nästa år. En resa med fokus på mindfulness, lätt träning med min mjuka morgongymnastik och promenader i omgivningarna, yoga med Mona, enklare grekisk matlagning, njutning och framförallt, att komma ner i varv.

Mona och jag har deltagit i 4 hälsoresor tillsammans de senaste 3 åren och förstått att just den här typen av resa skulle uppskattas av många. Aspros Potamos och miljön i Makrigialos skulle vara en mycket bra plats för den, där råder det totala lugnet.

En hel del sol och sköna bad hann vi också med på resan, med bokläsning i skuggan av de stora barrträd som växer längs stranden. Det var riktigt skönt att lämna datorn hemma och istället läsa böcker, prata om livet och bara vara.

Tomater
Solmogna tomater
Räkor Saganaki
Garides Saganaki på restaurang Votsalo

Så över till receptdelen i dagens inlägg. En av mina absoluta favoriter på de grekiska tavernorna är olika typer av gratänger med fetaost, Saganaki. De innehåller oftast räkor eller musslor i en långkokt sås av tomat, lök, vitlök, olivolja och örter, toppat med fetaost i bitar och gratinerat i portionsformar.

Musslor Saganaki
Musslor Saganaki på mitt sätt med timjan, oregano och mynta

Jag köpte med mig både fetaost, getost, olivolja och ett par kilo solmogna tomater, paprika och aubergine hem. Så det har blivit en fortsättning på den njutbara grekiska maten här hemma, här får du min variant av Saganaki, den här dagen med rökt makrill.

Makrill Saganaki

Makrill Saganaki 1 port

  • 100 g varmrökt makrill
  • 50 g fetaost
  • 1 dl  aubergine i tärningar
  • 5 cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ paprika
  • ½ tsk torkade örter t. ex timjan, rosmarin, oregano, mynta
  • Havssalt och peppar
  • Lite pressad citron
  • ev lite mald kanel

Skär lök, vitlök och paprika i skivor och tomaterna i tärningar. Hetta upp oljan och stek auberginen ett par minuter, krydda med salt och peppar.  Tillsätt paprika och lök, fräs ett par minuter. Rör ner tomater, örter och citronsaft. Använder du färska örter så ta 1 msk hackade och vänta med att tillsätta dem tills grönsaksröran kokat ihop, då behåller de mer smak och näring.

Låt röran puttra i minst 20 minuter, gärna längre, häll sen över i en liten gratängform. Lägg på fisken och osten, antingen hel eller i mindre bitar. Ringla över lite olivolja och gratinera i 20 minuter på 200º.

För en mer lättlagad variant om du vill laga rätten för fler, så kan du lägga alla grönsaker i en smord form och krydda. Täck med folie och grädda i 45 minuter på 175º. Ta sen ut formen, lägg ner musslor, räkor eller fisk och täck med fetaost.  Höj värmen till 200° och gratinera 15 minuter.

Gratängen blir också ett mycket gott tillbehör till grillat, om du hoppar över fisk och skaldjur. Här hittar du recept på några av mina andra grekiska favoriter från en tidigare resa till Kreta. Souvlaki med tzatziki och getostsallad med jordgubbar.

Souvlaki med tzatziki

Getostsallad

Print Friendly

8 thoughts on “Njutbar mat och annorlunda boende på Kreta

  1. Marianne Josephsson

    Roligt att läsa om Makrigialos, en plats jag besökte för några år sedan med mina barn. Vi bodde på Sunwing , badade och besåg omgivningarna, bl.a. det gamla grotthotellet, och som ni så åt vi jättegod mat ! Vi hade småbarn med och därför vågade vi oss inte på grotthotellet men det var spännande att se det!

Kommentera