Zucchinisoppa med laxqueneller

Laxqueneller är milda och goda och lätta att göra med hjälp av en mixer eller matberedare. I en vårgrön soppa passar de extra bra. Fungerar som huvudrätt eller i lite mindre portioner som förrätt. 

soppamedlax

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • smör/kokosfett till stekning
  • 500 g zucchini
  • 1 tsk hackad färsk timjan
  • 7 dl vatten
  • 170 g chèvreost
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 400 g laxfilé
  • 1 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • lite mer färsk timjan till dekoration

Hacka lök och vitlök och fräs i smör eller kokosfett i en kastrull några minuter. Hacka zucchinin och låt den fräsa med ca 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt hackad timjan. Häll på vattnet och låt koka på svag värme ett par minuter. Smula ner chèvren. Mixa soppan med mixerstav eller kör den i matberedare tills den är slät. Smaka av med salt och peppar.

Mixa lax, ägg och grädde i matberedaren till en smet. Salta och peppra. Forma till avlånga bullar – queneller. Låt sjuda i lättsaltat vatten ca 5 minuter.

Klipp lite färsk timjan som garnering.

Print Friendly

Postad i Lunch/middag, Soppor den av .

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

Kommentera