Äntligen sommar och dags att grilla

Så här såg det ut när vi tog omslagsbilden till Grillmat LCHF
Så här såg det ut när vi tog omslagsbilden till Grillmat LCHF

Äntligen grillkvällar

Idag får du några tips och recept från min kokbok Grillmat LCHF, som du fram till 2 juni kan köpa via länken för bara 79 kr inkl frakt hos mitt förlag Optimal/Pagina.

Med lite förberedelser dagen innan så går det riktigt snabbt att ordna en grillfest. Bjud på ett glas svalkande iste medan gästerna väntar på att grillen ska bli varm. Men köp inte de färdiga på burk, de innehåller stora mängder socker.

Mitt iste får istället en frisk smak av citron och mynta. Jag använder Earl Grey, men välj din favoritblandning. Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Foto Mikael Eriksson

Iste med citron och mynta

  • 1 liter kallt vatten
  • 5 påsar te
  • 4 kvistar mynta
  • Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten. En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Foto Mikael Eriksson
Foto Mikael Eriksson

Fiskspett på saffransmarinerad lax och sej

  • 300 gr laxrygg, helst viltfångad
  • 300 gr sejrygg
  • 1 dl rapsolja
  • 1 kuvert saffran
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk pressad citron
  • Salt och peppar

Stöt saffranet fint i mortel med lite salt. Blanda med olja, dill och citronsaft. Skär fisken i kuber på ca 3x3 cm. Lägg i en plastpåse och häll över marinaden.

Knåda påsen försiktigt så marinaden blir jämnt fördelat runt fiskbitarna. Lägg i en skål i kylen, gärna så länge som 8-10 timmar, vänd påsen ett par gånger under tiden.

Häll fiskbitarna i durkslag och låt rinna av. Trä upp dem på spett. Pensla fisken och ett halster med olja.

Jag använder oftast halster till fisk, då den är lite skör och annars lätt faller sönder vid vändning.

Lägg spetten i halstret, krydda med salt och peppar. Grilla över het glöd i 2 minuter, vänd halstret och grilla färdigt spetten i 2 minuter på andra sidan. Låt vila en liten stund vid sidan om glöden, så hinner fisken bli färdig, men inte torr. Här hittar du recept på chilihollandaise.

Klicka på bilden så kan läsa lite mer om boken.

Grillmat LCHF: 80 njutbara recept på fisk, fågel, kött, marinader, såser... (inbunden)

Print Friendly

Kommentera